Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka ve Algoritmalar Üzerine

7 dakika
75
Yapay Zeka ve Algoritmalar Üzerine pixabay
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yıllar önce okuduğum C Programlama kitabının ön yüzü ufak bir hikaye ile başlıyordu; günün birinde yazılım ve donanım firmaları bir araya gelerek dünyanın en güçlü bilgisayarını yaparlar içine bulabildikleri tüm kaynaklardan bilgileri aktarırlar ve komut konsoluna şu soruyu yazarlar.

Tanrı var mı?

Bilgisayarın fanları çalışır hardisk ışıkları yanıp sönmeye başlar, zorlandığının işareti bir takım sesler cıkarır ve dumanlar yükselir. Sorunun cevabını alamayan bilim insanları daha çok bilgi daha cok donanım yatırımı yaparak aynı soruyu tekrar sorarlar.

Tüm Reklamları Kapat

Tanrı var mı?

Bir süre sonra aynı sonuç, bilgisayardan dumanlar yükselir. Bilim insanları vazgeçmez, bilinen tüm bilgiler en gelişmiş donanımlar ve yeni yazılımlarla donattıkları bilgisayara aynı soruyu tekrar sorarlar.

Tanrı var mı?

Bir süre sonra komut satırında bir cevap belirir, sistem soruya cevap vermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Artık var.

Yapay zekanın kendini Tanrı ilan etmesi ya da insanlığa savaş açması bana pek de olası gelmiyor. Zira uzaylıların ABD ingilizcesi ile konuşurken düşündüğümüz gibi yapay zekaya sahip bir sisteminde bize ait hırslara, korkulara düşlere sahip olacağını hayal ediyoruz. Halbuki duygularımız; beynin farklı bölümlerinin etkileşimi, hormonların salgılanması ve kişisel deneyimlerin etkisi gibi çok karmaşık süreçlerin sonucunda oluşur. Bizdeki benlik duygusu, ego, bilimin deney ve gözlem sahasından uzak ve halen güçlü şekilde felsefenin alanında yer almaktadır. Elbette duyguları simule eden bir çok çalışma yapılmaktadır, fakat yapay zeka bir benlik etrafında sarılı, hırsları olan geçmişi düşünüp, gelecek hakkında hayal kuran bir varlıktan ziyade Star Trek’teki Spark karakteri gibi salt aklın ve zekanın tezahürü seçimlere sahip olacaktır.

Bununla birlikte kıyamet senaryolarını tamamen göz ardı etmiyorum. Çok uzak bir gelecekte geçen Isaac Asimov’un Foundation adlı bilim kurgu romanında; bilim adamı Hari Seldon tarafından kullanılan Pisikotarih adlı bir disiplin ile geleceğe ilişkin kesin tahminlerde bulunur, yaptığı matematiksel hesaplarla insanlık tarihindeki büyük çöküşü öngörür ve bunu önlemek adına “Foundation” adlı bir oluşumun kurulmasının insanlığın kurtuluşu için tek çare olduğunu söyler. Çözüm yolları farklı olabilir ama benzer bir çıkarımı insanlığı koruma kuralı üzerine inşaa edilmiş bir yapay zeka algoritması da ulaşabilir, insanlığı yok oluştan kurtarmanın tek yolunun distopik bir yönetim, kitlesel kıyım ve doğal olmayan seçilimden geçtiğini hesaplayarak harekete geçebilir.

Yapay zekanın yakın zamanda yol açacağı en büyük tehdit ise işgücü alanında olacak gibi görünüyor. Google geliştirdiği DeepMind tarafından bilim insanları yaptıkları bir deneyde yapay zekanın kanseri doğru olarak tespit etmede 6 radyoloji uzmanından oluşan gruba karşı daha iyi performans gösterdiğini belirtildi. Bu sistemler geliştikçe ilk olarak birinci basamak sağlık hizmeti sunan doktorlar, tır şoförleri, kasiyerler, tercümanlar işlerini kaybedecektir. Adım adım bu sarmalın tüm işgücü piyasasını derinden etkileyeceği kesin.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Sanayi devrimi sonrasında çalışan mavi yakalı sayısı hızla artmış örn 1801 yılında, İngiltere’de sanayi sektöründeki işçi sayısı 1 milyon civarında iken, 50 yıl kadar sonra işçi sayısı 6,5 milyon ulaşmıştır. Düşük ücretler, çalışma koşullarının ağırlığı altında ezilen ve aynı zaman hızla büyüyen emekçi sınıfı ( proletarya) bazı ülkelerde sosyalist devrimleri tetiklerken, bazı ülkelerde sol siyasal akımların güçlenmesine neden oldu. 4.Sanayi devrimi ile üretim bantlarında, otomasyon sistemleri, robotlar yer almakta mavi yakalılar yerine ofis ortamında çalışan beyaz yakalılara bırakmış durumdadır. Belki de bunun siyasal sonucu olarak sol partiler, işçi sınıfının sorunlarının yanında, çevre kirliliği, küresel ısınma, kadın ve azınlık hakları gibi konularda da politikalar üretmektedir. Peki yapay zeka sonrası toplum, siyaset, kültür nasıl etkilenecek ? Buna gelmeden önce şuan bizi etkileyen, dönüştüren algoritmalara değinmek istiyorum.

Davranışsal hareketlerimizi takip eden, nelerden hoşlandığımız, hangi siyasi eğilimde olduğumuz, sevdiğimiz yemekleri, favori kitaplarımız, korkularımız, hayallerimiz ile ilgili olarak sürekli analizler yapan ve elde ettiği veriler sayesinde kendimize ihtiyacımız olmayan bir ürünün taksitlerini öderken veya hak etmediği halde bir politikacıyı desteklerken bulmamızı sağlayan yazılımsal algoritmalarla çepeçevre sarılmış durumdayız. Bu algoritmaların bu kadar başarılı olmasının nedeni insanın kusurlu, irrasyonel ve ön yargılı olması. Düşünmek irdelemek araştırmak zihnimiz için maliyetli bir iş, evrimsel olarak gündelik işlerimizi beynin rutin işleri takip ettiği kısmı ile çözüyoruz, algoritmalar bu zaaflarımızı çok iyi kullanıyor. Geçtiğimiz yıllarda TikTok programının kullanıcıların telefonun tüm bilgilerine eriştiği, izin verilmezse bile konum bilgisi, tüm resimleri, hatta sıkıştırılmış dosyaların içeriklerini taradığı, uygulama kullanılmıyorken bile kullanıcıların kamera ve mikrofonlarına eriştiğine ilişkin rapor yayınlandı. Twitter(X), facebook, instagram ve youtube benzeri platformlar zaman geçirme süremizi artırmak için bizim iç dünyamıza yakın, hatta bunların uç noktalarında içerikleri sürekli önümüze getiriyor. Irkçı birisi göçmenlere ilişkin paylaşımlar görürken, göçmenler de sürekli azınlıklara uygulanan şiddet içerikleriyle besleniyor. İnsanlar kendi kompartımanının dışına çıkamıyorlar, önlerine düşen komplo teorileri, spekülatif içeriklere maruz halde kolayca yönlendirilebiliyorlar.

Ne kadar etkin olduğu halen tartışma konusu olsada Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerinde başkan adayı Hillary Clinton aleyhine ve Donald Trump’ın ise lehine müdahale ettiğine dair bugün güçlü deliler bulunmakta. Tahminlere göre 100’ lerce kişilik troll ekibi 126 milyon Amerikalıya erişen 80.000 mesaj attı, twitter üzerinden Rusya’nın kontrolündeki 36.000 otomatik hesap 288 milyon kez RT edilen 1,4 milyon mesaj gönderdi. Sosyal medyanın etkinliği konusunda dramatik bir örnekte Gamestop olayıdır; ABD’li oyun şirketi GameStop, hisseleri en fazla “açığa satılan” yani yatırım şirketlerinin daha da düşeceğini tahmin ettiği hisseler arasında iken internet üzerinden örgütlenen küçük yatırımcıların toplu hareketi üzerine yaklaşık yüzde 1700 değer kazanarak, yatırım şirketlerinin zarar etmesine neden olmuştu. Bir başka vakada ise 2016 yılında ingiliz sterlini yatırım ve finans kuruluşlarının algoritmaların çalışma mantığı yüzünden hiç bir reeel gerekçe olmamasına rağmen bir gecede %6’nın üzerinde değer kaybetmesidir. Algoritmalar hayatımızın her alanında bize dokunuyor, bizi şekillendiriyor, tercihlerimizi belirliyor, yapay zeka gibi popüler kültürün konusu olmadığı için tehlikenin büyüklüğünü fark etmekten çok uzağız.

2023 yılın başında Twitter’ın sahibi Elon Musk, Apple’ın kurucularından Steve Wosniak aralarında bulunduğu bir grup tarafından yapay zekaya ilişkin uyarı niteliğinde açık bir mektup kamuoyuyla paylaşıldı. Mektupta “Güçlü yapay zeka sistemleri, ancak etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir.” deniliyordu. Popüler kültürde yıllardır bu heyulayı besliyor, Terminatör, Matrix, Kartal Göz, Ben Robot ve Görevimiz Tehlike 7 benim sevdiğim kötünün yapay zeka olduğu filmler tabi Transcendence yapay zekanın iyi olduğu ters köşe filmlerde var. Bu korkulardan ari düşündüğümüzde dönüşümün tam içindeyiz, artık yüksek öğrenim dahil tüm eğitim sisteminde, kodlama, analiz yaparken basit ölçekli öğrenebilen sistemler kullanıyoruz. Otonom savaş araçları uzaktan yönetilmeye ihtiyaç duymadan düşmanı bul, etkisiz hale getir konsepti ile çalışıyor, herhangi bir etik kaygı taşımıyorlar. Yakın gelecekte savaşları kimin kazanacağına, hangi şirketin batıp hangisinin değerinin yükseleceğine yapay zeka programları karar vereecek.

Bir grup bilim adamı devlet desteği ile 1942 yılında atom bombası yapmak için Manhattan projesini başlatmıştı. Dünyanın ilk atom bombası Japonyaya atıldığında tüm dünya dehşete kapıldı. Bir gelecek senaryosu yazalım; bir yerlerde devlet veya özel sektör desteği ile yapay zeka geliştirilir. Bu yapay zekanın amacı düşmanın (örn. ABD) bütün elektronik sistemlerine sızmak olsun. Metrolar, elektrik santralleri, borsa, bankalar, savunma ve tüm kritik sistemlerin açıklarını arasın, kritik görevdeki kamu görevlilerin zaaflarını tespit ederek onlara trojanlar göndersin. Sistematik olarak kendini geliştirdiğini, öğrendiğini, başarana kadar milyonlarca farklı yöntem geliştirerek denediğini hayal edelim. Bir noktada başarıya ulaşacaktır ve bütün elektronik çevrimiçi sistemleri ele geçirecektir. Bir kurşun bile sıkmadan o şaşalı imparatorluğun yıkıldığını görebiliriz. Ürkütücü ama imkansız değil.

Bazılarına bu varsayım, hayal gücünün zorlaması gibi görünebilir. Fakat teknoloji, yapay zeka ile birleşirse bazı alanlarda farklı kapılar acabilir; teoride fiyatı 2 milyar doları bulan 3D yazıcılarla savaş uçağı bile yapmanız mümkün. Belki de bundan 20–30 yıl sonra yapay zeka istediğiniz devreyi, işlemciyi tasarlayabilecek, 3D yazıcıların gelişen teknolojisi de eklendiğinde, arka bahcemizde elektrikli araba veya bir savaş uçağı yapmanıza imkan sağlayacak. Fikri mülkiyet hakları ve devlet otoritesi ortadan kalktığı, sanat ve siyasetin bugünkü den çok farklı anlamlar taşıyacağı, kapitalizmin varoluşsal sancılar yaşayacağı bir gelecek bizi bekliyor olacak.

https://pixabay.com/
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:25:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16919

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close