Vücudumuz da fazla aminoasit in bulunması riskli midir?

- Blog Yazısı
Amino asitler nedir?
Amino asitler vücudumuzdaki proteinlerin yapıtaşlarıdır. Amino asitler protein yapımı, hormon ve nörotransmiter sentezi gibi yaşamsal süreçlerimiz için gereklidir. Amino asitleri normal şartlarda yediğimiz proteinli gıdalardan temin ederiz. Bazı amino asitler atletik performans veya duygu durumunu doğal yollardan desteklemek amacıyla gıda takviyesi formunda da alınabilir.
Proteinlerin yapı taşı olan 20 aminoasidin 8'i besinler yoluyla alınırken, insan vücudu bu amino asitlerden 12 tanesini üretebilme kapasitesindedir.
Peki sizce vücudumuzda fazla aminoasitin bulunması riskli midir?
Her besinde olduğu gibi aminoasitlerin fazla alınması ve vücutta fazla bulunması bir takım olumsuz etkiler oluşturabilir. Bunlar arasında kusma ve ishal gibi insanın kendi kendini kontrol edebileceği olumsuz sonuçlar doğurur. Fakat bunun yanı sıra daha ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunlar;
Böbrek ve karaciğer işlevi
Amonyak ve aşırı azot birikimi
Amino asit dengesizliği
Karaciğer yükü
Sindirim ve bağırsak sorunları
Böbrek ve karaciğer işlevi;
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Böbrekler, fazla azotlu atıkları (amonyak gibi) vücuttan atmak için önemli bir rol oynar. Amonyak amino asitlerin metabolizması sırasında açığa çıkar ve üreye dönüştürülüp idrarla atılır. Aşırı amino asit alımı, böbrekler üzerinde ekstra baskı oluşturabilir. Bu durum özellikle böbrek rahatsızlığı olan kişilerde daha sık görünen bir problem haline gelebilir.
Amonyak ve aşırı azot birikimi;
Amino asitlerin metabolizması sırasında fazla miktarda açığa amonyak çıkar. Amonyak toksik bir bileşiktir. Bu yüzden vücuttan fazlası hemen dışarıya atılması gerekmektedir. Amonyak birikmesi vücutta yüksek seviyelere çıkması ile beyin gibi hassas organlara zarar verebilir. Bu sebepten dolayı vücutta fazla miktarda aminoasit alınması kalıcı toksik hasarlara yol açabilir.
Amino asit dengesizliği;
Her amino asit, belirli bir oranda vücutta bulunmalıdır. Eğer bazı amino asitler fazla alınırken, diğerleri eksik kalırsa, bu durum dengesizliklere yol açabilir. Bu dengesizlik, vücudun protein sentezi ve metabolizma işlevlerini etkileyebilir. Örneğin, bazı amino asitlerin fazlalığı, diğerlerinin emilimini engelleyebilir.
Karaciğer yükü;
Vücudumuzun laboratuvarı olarak işlevi gören ve bir hayli önemli olan karaciğer, amino asitleri parçalayarak üre üretir. Fazla aminoasit bu süreci hızlandırabilir ve karaciğeri yorabilir bu durum karaciğerin başka işlev mekanizmasını etkileyebilir. Özellikle karaciğer hastalığı olan bireylerde daha fazla risk oluşturabilir.
Sindirim ve bağırsak sorunları
Fazla besin alımı her ne kadar bağırsakların çalışması üzerinde doğru orantıda olduğu gibi Fazla protein alımı da özellikle sindirim sistemi üzerinde aşırı bir yük oluşturabilir. Bu, bağırsak gazları, şişkinlik ve karın ağrıları gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Bunun yanı sıra, aşırı protein alımının bağırsak florasına olumsuz etkileri de olabilir.
Vücuda fazla amino asit alımını nasıl önleriz?
Öncelikle dengeli bir beslenme programı oluşturulmalı ve her şeyin fazlasının zararlı etkileri olduğu konusunda bilinçli olmalıyız bu konu da diyetisyeninizden dengeli beslenme programını oluşturmasını isteyebilirsiniz ve yahut kendi beslenme programınızı oluşturabilirsiniz.
Aşırım proteinlerden kaçınmak ve öğünlerde karbonhidrat yağ ve protein dengesini oluşturmak olumlu sonuçlar doğurabilir.
Son olarak yeterli su tüketimine dikkat ederek su içmek, atık maddelerin uzaklaştırılması için böbreklere desteklik sağlayabilir.
Sonuç olarak vücudun gereksinimlerine uygun miktarda protein almak, sağlıklı yaşam için önemlidir.
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 08:35:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19605
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.