Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uzay-zaman kumaşı ve hacim

Uzay-zaman kumaşı ve hacim
2 dakika
46
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kütleli cisimlerin uzay-zamanı bükmesine aşinayız. Fakat dikkatimi çeken konu şu; eşit kütleli cisimlerden hacmi daha küçük olan, ışığı hacmi daha büyük olana göre daha fazla etkiliyor (karadelik ile onunla eş kütleli bir yıldız gibi mesela. Yıldız etrafa fotonlar saçarken karadelik foton saçamayacaktır, çünkü karadeliğin kaçış hızı ışık hızından daha yüksek olacaktır) bu konu da aklıma karadeliklerin birim hacimde daha fazla bükülme yaratıp yaratmadığı sorusunu getiriyor, aslında bir bakıma katı basıncı ile çok benzer. Kütle ve yüzey alanı (yüzey alanı hipotezimdeki hacimin yerini alır) etkenlerin oranlarına bağlıdır katı basıncı.

Bahsettiğim örneği biraz daha açmamız gerekiyor. Bir karadelik ve bir yıldız düşünelim, kütleleri eşit, hacimleri ise 20 kat farklı olsun (tabiki de karadeliğin hacimi daha azdır) ve bu iki cisime sınırlarına (dış bölüm desem daha anlaşılır olur) x metre uzaklıkta olacak şekilde foton demetleri gönderelim. Sizce ne olur? Çok basit! Karadelik fotonların bazılarını yutacak, bazılarını ise yolunu fazlasıyla bükmek şartıyla uzayın kaotik boşluğunda yalnız başına bırakacak. Peki yıldızda ne olur? Bu da çok basit! Yıldız belki fotonların bazılarını kendi içine çekebilir (tabi o kütlede bir yıldızın stabil kalmayı başaracağını düşünürsek, çünkü ışığın yolunu bükmek hiç de kolay değildir ve bunun için fazlasıyla yüksek kütleye ihtiyaç vardır, ve o kütledeki yıldızlardaki termal basınç ve kütleçekim basıncı çok dengesiz olacağı için yıldız fazlasıyla dramatik ve dengesiz bir hayat yaşayabilir) geri kalanını da karadeliğin yaptığı gibi uzayın kaotik boşluğuna yollayabilir (yolunu saptırmak şartıyla). Burada ise kendi kafamda karşılaştığım problem şu, eğer uzay-zamanın bükülmesinde hacim de rol oynamıyorsa karadelik ile yıldızın aynı kütleye rağmen ışık üzerinde yarattığı etkinin sebebi başka ne olabilir ki?

Bunu ışık yerine direkt uzay-zamanın bükülmesi üzerinden anlatmam çok daha mantıklı ama daha az anlaşılır olacaktır, yine de anlaşılır şekilde anlatmaya çalışacağım. Uzay-zamanda yine aynı şekilde bir deney düzeneği hayal edelim. Yıldız da karadelik de uzay zaman dokusunu kendi merkezine doğru çekecektir. Fakat karadelik bunu 5 birim öteye kadar daha kuvvetli bir şekilde kütleçekim uygularken yıldız, 10 birim öteye kadar daha kuvvetsiz bir kütleçekim yaratacaktır ve bu da ışık ile ilgili verdiğim örnek ile birebir aynı sonuçları verecektir. Bu belki ters kare yasası ile ilgili olabilir ama ters karenin tam bir açıklama getireceğini sanmıyorum, sonuçta olayda kütle sabit hacim sabit değil iken kütleçekim kuvvetinde bir değişme meydana geliyor

Tüm Reklamları Kapat

(Not:Bu blog sadece bir hipotezdir, herhangi bir şekilde kanıtlama iddası içermemek ile birlikte uzun süredir kafa yorduğum bir konunun anlatısıdır)

Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2024 21:46:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16254

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nükleer
Hayvanlar
Yok Oluş
Diş Hekimliği
Olumsuz
Şizofreni
Sürüngen
Genom
Karanlık Enerji
Tardigrad
Asit
Tohum
Dinozorlar
Demir
Tercih
Yaşam
Samanyolu Galaksisi
Uluslararası Uzay İstasyonu
Yüz
Maske
Evrim Kuramı
Çocuk
Güç
Hindistan
Güneş Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close