Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Türlerin Kökeni'ni Öğrenmek İsteyenler İçin Eserin Bazı Önemli Bölümleri-1

5 dakika
101
Türlerin Kökeni'ni Öğrenmek İsteyenler İçin Eserin Bazı Önemli Bölümleri-1 Evrim Ağacı
  • Blog Yazısı
Darwin'in Türlerin Kökeni'nde sayfa 131'de kullandığı evrim ağacı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bu yazımda Türlerin Kökeni'ni okumak isteyen ancak yeterli zamanı bulamayan veya eserin çok ağır gelmesi nedeniyle okuyamayanlara kendi okuma sürecimde eserde önemli gördüğüm yerleri aktaracağım. Umarım sizlere aktaracağım bölümler evrimi anlama çabanızda bir nebze de olsa yardımcı olur. Bu bölümleri Alfa Kitap'ın 15.baskısından derledim.[1] Bu yazımda paylaşacaklarım yalnızca derlediklerimin bir kısmıdır. İlgi görmesi halinde diğerlerini de paylaşacağım.

1-III.Bölüm/Varoluş Mücadelesi, Sayfa:84

"Dr. Falconer'dan öğrendiğime göre, Amerika'nın keşfi ertesinde oradan getirilen ve günümüzde, Hindistan'daki Komorin Burnundan (Kanyakumari) Himalaya Dağlarına dek yayılmış durumda olan bitkiler vardır. Pek çok örneği bulunan böylesi olgularda hiç kimse, bu hayvanların veya bitkilerin üretkenliğinin, anlık ve geçici olarak fark edilir bir düzeyde artmış olduğunu varsaymaz. Bunun bariz açıklaması, yaşam koşullarının çok elverişli olmasından dolayı yaşlı ve genç bireylerin daha az yıkıma uğramış ve gençlerin hemen hemen hepsinin üreme fırsatı bulmuş olmasıdır."

Tüm Reklamları Kapat

2- III.Bölüm/Varoluş Mücadelesi, Sayfa:95

"Yapabileceğimiz tek şey, her organik varlığın geometrik bir oranda çoğalmak için çabaladığını; ömrünün bir döneminde, yılın bir mevsiminde, her nesilde veya aralıklı olarak yaşam mücadelesi vermek ve büyük yıkımlara katlanmak zorunda kaldığını aklımızdan hiç çıkarmamaktır. Bu mücadele üzerine kafa yorarken doğadaki savaşın aralıksız olmadığına, hiç korku yaşanmadığına, ölümün çoğunlukla çabuk olduğuna ve de dinç sağlıklı ve mutlu olanların sağ kalıp çoğalacağına dair tam bir inançla avunabiliriz."

3-IV.Bölüm/Doğal Seçilim, Sayfa:121

"Bütün tatlı-su havzalarının kapladığı toplam alan, denizlerin ve karaların toplam yüzölçümünden küçüktür; bu nedenle tatlı-su ürünleri arasındaki rekabet, başka yerlerdekine kıyasla daha hafif olacak ve yeni formlar daha yavaş oluşurken, eski formlar daha yavaş ortadan kalkacaktır. Geçmişte baskın olan bir takımdan geriye kalan yedi adet Ganoid balık cinsini de tatlı sularda buluruz ve bugün dünyada yaşayan Ornithorhynchus ve Lepidosiren gibi en alışılmadık formlara da tatlı sularda rastlarız; bu formlar tıpkı fosiller gibi, bugün doğal ölçekte geniş ölçüde ayrılmış durumda olan takımları kısmen birbirine bağlar. Bu alışılmadık formlara, yaşayan fosiller diyebiliriz; sınırlanmış bir alanda yaşayan ve böylece daha hafif rekabete maruz kalan bu formlar, günümüze kadar sağ kalmayı başarmıştır."

Tüm Reklamları Kapat

4-IV.Bölüm/Doğal Seçilim, Sayfa:135

"Üstelik özgün (A) ve (I) türlerini bağlayan (F) haricindeki tüm ara türler de (bu, çok önemli bir değerlendirmedir) tükenmiş ve geriye hiçbir torun bırakmamıştır." (Sayfanın başındaki görselle karşılaştırarak okuyunuz.)

5-V.Bölüm/Çeşitlenme Yasaları, Sayfa:150

"Sıçanlar ve fareler evcil hayvanlar olarak değerlendirilemez, ama insan eliyle dünyanın birçok yerine taşınmıştır ve günümüzdeki herhangi bir kemirgenden çok daha geniş bir yayılma alanına sahiptir; bunlar kuzeyde Faroe adalarının ve güneyde Falkland adalarının soğuk ikliminde ve de sıcak kuşaklarda bulunan pek çok adada özgürce yaşar. Bu nedenle özel bir iklime uyarlanmayı, çoğu hayvanda ortak olan ve doğuştan gelen kapsamlı bir bileşimsel esnekliğe kolayca aşılanan bir karakter olarak görmekten yanayım."

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

6-V.Bölüm/Çeşitlenme Yasaları, Sayfa:156

"Doğal seçilimin, düzenlenimin gereksiz hale gelen her parçasını, başka bir parçanın ona yakın bir düzeyde gelişmesine hiçbir şekilde yol açmaksızın küçültmeyi ve korumayı uzun vadede her zaman başaracağına; buna karşılık doğal seçilimin, bir organı, onun bitişiğindeki bir başka parçayı zorunlu bir ödün olarak küçültme gereği duymaksızın büyük ölçüde geliştirmeyi de pekala başaracağına inanıyorum."

7-V.Bölüm/Çeşitlenme Yasaları, Sayfa:162

"Diğer taraftan, aynı cinse mensup türleri birbirinden farklı kılan noktalara türe ilişkin karakterler denir ve bu karakterler türlerin ortak atalarından ayrıldığı dönem içerisinde çeşitlenmiş ve farklılaşmış olduğundan, onların şimdi de bir ölçüde değişken olması; en azından düzenlenimin uzun süre değişmeden kalmış parçalarından daha değişken olması mümkündür."

8-V.Bölüm/Çeşitlenme Yasaları, Sayfa:164

"Aynı türler, benzer çeşitlilikler sergiler ve bir türün varyetesi, çoğu zaman o türle ilişkili olan başka bir türün bazı karakterlerini geliştirir veya daha eski bir atanın bazı karakterlerine dönüş yapar."

Tüm Reklamları Kapat

9-V.Bölüm/Çeşitlenme Yasaları, Sayfa:166

"Benim kuramıma göre aynı cinsin bütün türleri ortak bir ebeveynden köken almış olduğu için, onların ara sıra benzer bir çeşitlenme sergilemesini de bekleyebiliriz; böylece türlerden birinin varyetesi, bazı karakterleri bakımından diğer türe benzerlik gösterecektir ve bu diğer tür de benim kanaatimce, yalnızca belirginleşmiş ve kalıcı bir varyetedir."

10-V.Bölüm/Çeşitlenme Yasaları, Sayfa:172

Tüm Reklamları Kapat

"Çoklu parçalar sayı ve yapı bakımından değişkendir; bunun nedeni, böyle parçaların belirli bir işleve yönelik fazlaca özelleşmemiş olması ve dolayısıyla değişikliklerinin, doğal seçilim yoluyla fazlaca sınırlanmamış olması olabilir. Doğa ölçeğinde düşük olan organizmaların, doğa ölçeğinde çok daha yüksek olan ve çok daha özelleşmiş bir düzenlenime sahip olan organizmalardan daha değişken olması da muhtemelen aynı nedene dayanmaktadır."

11-VI.Bölüm/Kurama İlişkin Sıkıntılar, Sayfa:176

"Kayıtların yetersizliği , organik varlıkların denizlerin çok derin yerlerini yurt edinmemesine ve kalıntılarının da ancak, gelecekteki muazzam aşınmaya dayanabilecek kalınlıkta ve yoğunlukta bir tortu kitlesinin içinde gömülü kalarak korunabiliyor olmasına dayanır; ki böylesine fosilli kütleler de ancak, tortunun yavaşça dibe çökerken sığ deniz tabanında bolca biriktiği yerlerde oluşabilir."

12-VI.Bölüm/Kurama İlişkin Sıkıntılar, Sayfa:180

Tüm Reklamları Kapat

"Benim kuramıma göre, iki varyetenin kusursuzlaşarak iki ayrı türe dönüşmesini sağlayan değişme işlemi sırasında, daha geniş bölgeleri yurt edinmeleri nedeniyle mevcut sayıları daha yüksek olan iki varyete, dar bir ara kuşakta yaşayan ve mevcut sayısı düşük olan ara varyete karşısında çok daha üstün olacaktır. Çünkü mevcut sayısı daha yüksek olan formların, doğal seçilim tarafından kullanılabilecek daha da elverişli çeşitlilikleri belli bir zaman aralığında üretme şansı, mevcut sayısı düşük olan seyrek formlara kıyasla daima daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla daha sık rastlanan formlar, genellikle daha yavaş değişen ve iyileştirilen seyrek yaşam formlarını yaşam yarışında yenilgiye uğratacak ve zamanla yerinden edecektir."

Giriş bölümünde de belirttiğim gibi bunlar yalnızca yaptığım derlemelerin belirli bir kısmıdır. Beğenildiği takdirde devamını da yayınlayacağım. Ayrıca, yazımda beğenmediğiniz yönleri de bana bildirmenizi sizden özellikle rica ediyorum. Eserde bazı yerlerde yazım ve noktalama yanlışları bulunduğunun farkındayım ancak yapılan çevirinin özüne sadık kalmak pahasına bu yanlışları göz ardı edeceğinizi umarak sizlere evrimi anlama yolculuğunuzda başarılar diliyorum.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ C.Darwin. (2021). Türlerin Kökeni. ISBN: 978-605-171-530-8. Yayınevi: Alfa Bilim. sf: 472.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/07/2025 11:53:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15073

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close