Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

TÜRKİYE'NİN VOLKANİK FAALİYET GEÇMİŞİ

3 dakika
151
TÜRKİYE'NİN VOLKANİK FAALİYET GEÇMİŞİ TRT HABER
  • Blog Yazısı
Nemrut Krater Gölü
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bir önceki yazımızda bahsettiğimiz gibi ülkemiz yaşça genç bir ülke konumundadır. Bu yazımızda gençliğin getirmiş olduğu sonuçlardan bir tanesi olan volkanik faaliyetleri inceleyeceğiz. İlk olarak genel bir tanım yapıp sonrasında ülkemizin volkanik geçmişini ve oluşumlarını inceleyeceğiz. Korkacak bir şey olmadığını baştan söyleyelim, ülkemizde aktifliği sürdüren bir volkanik dağımız yok.

Yer kabuğunda magmanın hareketleri sonucu ortaya çıkan faaliyetleri ‘’volkanik faaliyetler’’ olarak adlandırırız. Magma yer kabuğunda kalırsa derinlik volkanizması, kırıklar vasıtasıyla yüzeye ulaşıyorsa yüzey volkanizması olarak adlandırılır. Volkanları, magmada bulunan lavların ve gazların yeryüzüne çıkmak için oluşturduğu bacalar olarak tanımlayabiliriz. Bazı volkanlar şiddetli bir şekilde patlama gösterirken bazılarında sadece gaz çıkışı ve yavaş akan lavlar şeklinde patlamalar görülebilir. Volkanik patlamalar sonucunda volkandan volkan gazları ve piroklastik materyal diye adlandırdığımız materyaller çıkar. Piroklastik materyalleri 2.0 mm’den ufak boyuttakilere ‘’kül’’, 2–63 mm arasındakilere ‘’lapilli’’ ve daha büyük tane boyutuna sahip olanları da ‘’volkan bombası’’ şeklinde adlandırmaktayız. Volkanik patlama ile volkanik maddelerin yükseldiği yere ‘’baca’’ adını verirken, magmanın çıktığı yanar dağın ağız kısmına ‘’krater’’, yeni bir patlama ile kraterin büyüyerek oluşturduğu çanağa ‘’kaldera’’ adı verilir.

ANADOLU DA VOLKANİZMA

Anadolu'daki volkanik faaliyet Üst Oligosende (33,9 milyon yıl öncesi ile 23,01 milyon yıl öncesi) ve bilhassa Miosende (25.3 milyon yıl öncesi ile 5.3 milyon yıl öncesi) başlamış, Pliosen(5,3 milyon yıl ile 2.5 milyon yıl arası) ve Kuaterner ( 2,58 milyon yıl önce başlayıp günümüzde de süren dönem) esnasında en şiddetli safhasını geçirerek tarihî zamanlarda yavaş yavaş sona ermiştir (İ. KETİN, 1960)

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye’nin birçok yerinde gözlenen sıcak su kaynakları ve karbondioksitli suların varlığı, buralarda var olan volkanik faaliyetin kanıtı niteliğindedir. Türkiye üzerinde Batı Anadolu, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu’da da volkanik faaliyetlerin etkilerini görebilmekteyiz.

Batı Anadolu

Kula Volkanları (Manisa), Ülkemizde bulunan en geç volkandır. Bu volkanik arazide, volkanik küller içinde bulunan insanlara ait ayak izleri ise dünyada sadece birkaç bölgede vardır. Bu izler, volkanik patlamalar sırasında bölgede insanların yaşadığının en belirgin kanıtıdır.

İç Anadolu

Erciyes, Hasandağı ve ikisinin arasında kalan Göllüdağ’ın, bölgeye püskürttüğü lavlar, o dönemde bölgede yer alan göllerde birikerek yumuşak bir taş olan tüfleri oluşturmuştur. Tüf tabakasının üzerinde bazaltlar oluşmuşlardır. Zamanla bazalt çatlayıp parçalara ayrılmış ve yağmurlar çatlaklardan sızıp yumuşak tüfü aşındırmaya başlamıştır. Yumuşak bir taş olan tüflerin milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla sert bazalt kayasından şapkaları bulunan koniler oluşmuştur. Bu değişik ve ilginç biçimli kayalara halk arasında "peri bacası” denilmektedir.

Karadağ (Karaman), Karacadağ (Ankara-Konya), Meke Tuzlası (Konya), Hasan Dağı (Aksaray), Erciyes Dağı (Kayseri), Acıgöl (Nevşehir)

Tüm Reklamları Kapat

Doğu Anadolu

Türkiye de volkanik arazilerin yaygın olarak görüldüğü yerlerden biri de Doğu Anadolu bölgesidir. Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, Doğu Anadolu’da oluşan volkanik platolar üzerinde oluşmuştur.

Nemrut Volkanı (Adıyaman), Süphan Volkanı (Bitlis), Tendürek Volkanı (Doğubayazıt-Çaldıran) Ağrı Volkanı

Güney Doğu Anadolu

Güneydoğu Anadolu volkanizması, volkanizmanın son safhasından ortaya çıkmış bazalt lavların oluşturduğu platolar meydana getirmiştir. Diyarbakır, Gaziantep, Cizre ve Ceyhan doğusunda volkanik arazi oldukça yaygındır.

Ülkemizde aktif bir volkana rastlamamız pek olası bir şey değildir. Pek diyoruz çünkü hâlâ yanar dağlarımızdan gaz ve buhar çıkışı olduğu görülmektedir. Ufak bir ihtimal bile olsa bilim adamları böyle bir ihtimalin varlığını akıllarından çıkarmıyorlar.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 07:38:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14144

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close