Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

BÜYÜKLÜK MÜ, ŞİDDET Mİ?

BÜYÜKLÜK MÜ, ŞİDDET Mİ?
4 dakika
322
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Doğanın bize ''ben buradayım'' dediği, yeryüzünü ve insanları şekillendiren, Atmosfer(Havaküre) ve Litosfer(taşküre) kökenli birçok olay mevcuttur. Bizler bu olaylara doğal afetler adını vermekteyiz. Bu yazımızda son zamanlarda zihnimizde hoş izler bırakmayan ve bizim yaşadığımız bu toprakların saklanamaz gerçeği olan depremin etkisinden bahsederken yaptığımız ufak hatalar üzerinde duracağız.

Türkiye’de büyük bir deprem olduğunda ''Japonya’da da aynısı oluyor, bak orası yıkılıyor mu?'' sorusuyla karşı karşıya kalıyoruz. İşte tam olarak bizim sormamız gereken soru burada gündeme gelmekte: ''Büyüklük mü, şiddet mi?''

''Kahramanmaraş depremi 7.7 şiddetindeydi'' ve ''Kahramanmaraş depremi 7.7 büyüklüğündeydi'' Sizce bu iki cümle aynı şeyi mi ifade ediyor? Eğer cevabınız evetse soruya yanlış cevap vermiş olacaksınız ve bu yazıda bu yanlışınızı düzeltmeyi hedefliyorum. Bu söylem farklılığını basit olarak deprem etkisiyle ortaya çıkan enerjiyi belirtmek için ''büyüklük'', insanlar ve çevre üzerinde bıraktığı etkiyi belirtmek için ''şiddet'' kavramlarını kullanmamız gerekir. Konuyu daha net olarak anlayabilmek için biraz açmamız gerekebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İlk önce şiddet kavramını ele alalım. Depremin yeryüzünde yapılar, doğa ve insan üzerinde oluşan etkilerin bir ölçüsü olarak ele alabiliriz. Depremin şiddetini etkileyen birden fazla etken olabilir. Depremin meydana geldiği derinlik, depremin olduğu alanda yapıların dayanaklılık durumu, yerin litolojik yapısı gibi değişkenler, depremin şiddetini etkileyen unsurlardır. Depremin şiddetinden bahsederken ''Mercalli Şiddet Ölçeğini'' kullanırız. Merccali şiddet ölçeği romen rakamları ile ifade edilir. Bu ölçek, I ila XII arasında bir ölçek ile nicelendirir, I hissedilmez, XII ise tam yıkım demektir.

Mercalli Şiddet Ölçeği

I. Aletsel: Çoğu kişi tarafından, eğer elverişli şartlarda değillerse, hissedilmez.

II. Zayıf: En iyi şartlarda, genelde binaların üst katlarında, birkaç kişi tarafından hissedilir. Asılı hassas cisimler sallanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

III. Çok Hafif: Kapalı mekânlarda, özellikle binaların üst katlarındaki kişiler tarafından hissedilebilir. Çoğu kişi bunun deprem olduğunun farkına varmaz. Hareketsiz otomobiller hafif sallanabilir. Geçen bir kamyonun titreşimlerine benzer. Deprem süresi tahmin edilir.

IV. Hafif: Hem kapalı mekânlarda hem dışarıda hissedilir. Gece bazı kişiler uyanır. Tabak-çanaklar, pencereler, kapılar oynar; duvarların çatırtılar gelir. Ağır bir kamyon binaya çarpmış gibi gelir. Duran otomobiller hissedilir şekilde yalpalar. Tabak, çanaklar ve pencere camları takırdar.

V. Orta : Açık havada çoğu kişi tarafından hissedilir, elverişli olmayan şartlardaki bazı kişiler hissetmeyebilir. Tabak, çanaklar ve pencere camları kırılabilir, büyük çanlar çalabilir. Evin yakınından büyük bir tren geçiyor gibi titreşimler hissedilir.

VI. Güçlü: Herkesçe hissedilir; çoğu kişi korku içindedir ve dışarı koşar, dengesiz şekilde yürür. Pencereler, tabak, çanak ve bardaklar kırılır; kitaplar raflardan düşer; bazı ağır mobilyalar oynar veya devrilir; bazı yerlerde duvardan veya tavandan alçı dökülür. Hafif yapı hasarı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

VII. Çok Güçlü: Ayakta durmak zordur; mobilyalar kırılır; iyi tasarlanmış ve inşa edilmiş yapılarda hasar ihmal edilebilir düzeydedir; alelade ama iyi yapılmış yapılarda hafif ve orta derece hasar; kötü tasarlanmış veya inşa edilmiş yapılarda önemli hasar; bazı bacalar kırılır; hareket halinde arabalardaki kişiler tarafından hissedilir.

VIII. Yıkıcı: Özel tasarlanmış yapılarda hafif hasar; alelade büyük yapılarda önemli hasar ve kısmi çökme. Kötü yapılmış yapılarda büyük hasar. Ev ve fabrika bacaları, sütunlar, abideler, duvarlar yıkılır. Kuyu suları bulanma yaşar. Sürücüler sallantı sebebiyle araç süremez hâle gelir. Ağır mobilyalar oynar.

IX. Şiddetli: Genel panik; özel tasarlanmış yapılarda önemli hasar, bu yapıların iskeletleri eğilir. Zemin sıvılaşmaya başlar. Alelade binalarda büyük hasar, kısmen çöküntü. Binalar temellerinden oynar. Eski köprü ve altyapılar hasar alır. Yeryüzünde deprem dalgaları hafifçe görülebilir.

X. Çok Şiddetli: İyi inşa edilmiş ahşap binalar yıkılır; çoğu tuğla yapı temeliyle beraber yıkılır. Nehir kıyılarında ve dik yamaçlarda ciddi heyelanlar ve su taşkınları yaşanır. Altyapılar büyük oranda hasar alır. Raylar eğrilir.

XI. Olağanüstü: Tuğla yapıların tamamına yakını çöker. Köprüler çok büyük oranda yıkılır. Yeraltı boruları ve altyapılar kullanılamaz hâle gelir. Yeryüzünde büyük çatlaklar meydana gelir. Yollar, pistler ve kaldırımlar çok büyük hasar alır. Afet bölgesinin zemininde değişiklik başlar. Yumuşak zeminlerde toprak çökmeleri ve arazi kaymaları net bir şekilde görülebilir. Deprem dalgaları yeryüzünde çıplak gözle ciddi oranda görülebilir ve yeryüzünde dalgalanmalar başlar. Raylar kullanılamaz hâle gelir. Deprem bölgesindeki zeminde sıvılaşma en üst düzeyde olur.

XII. Afetsel Tam Yıkım: Afet bölgesinin yeryüzü şekli tamamıyla değişir. Sağlam bina, altyapı, köprü, yol vb. hiçbir yapı kalmaz. Yeryüzü deniz dalgalarını andıracak şekilde dalgalanır. Ufuk ve yataylık kavramı yok olur. Hiçbir cisim yerinde kalamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Depremin büyüklüğüne gelecek olursak, deprem esnasında ortaya çıkan enerjiyi belirtmek için biz b[1], [2]üyüklük terimini kullanıyoruz. Depremin büyüklüğünden bahsederken 1930'larda ve 1940'larda Charles Francis Richter tarafından oluşturulan Richter Ölçeği kullanılır. Günümüzde sismologlar tarafından daha doğru sonuçlar veren Moment Magnitude Scale (MMS) gibi diğer ölçeklerle değiştirilmiştir ancak Richter Ölçeği, hala popüler bir ölçek olarak kullanılmaktadır ve depremlerin büyüklüğü hakkında genel bir fikir vermek için kullanılabilir. Depremin büyüklüğü teorik olarak sınırsız olsa da jeologlar tarafından levhaların jeolojik enerji potansiyelinin 9.5 büyüklüğünü geçmeyeceği düşünülür. Bu yüzden depremin büyüklüğünü sınıflandırırken 1 ila 10 arasında değerler vermekteyiz.

Görüldüğü gibi depremin şiddet ve büyüklüğü birbirinden farklı anlamlar taşıyan tanımlamalar olup bu terimlerin kullanım yerlerinin de farklı olması gerekmektedir. Yani depremin insan ve doğa üzerinde olan etkisinden bahsederken şiddet terimini kullanırken, ortaya çıkardığı enerji miktarından bahsederken büyüklük terimini kullanmamız doğru olacaktır.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 11:27:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14060

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Şehir Hastanesi
Jüpiter
Genom
Dinozorlar
Abiyogenez
Bilinç
Algı
Amerika Birleşik Devletleri
Küresel
Embriyo
Yeşil
Böcekler
Element
Ayak
Öğrenme Teorileri
Meteor
Üreme
Sağlık Örgütü
Hekim
Hayvanlar Alemi
Antikor
Alkol
İntihar
Sıvı
Metabolizma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close