Türkiye’nin Hava Savunma Şemsiyesinin En Alt Katmanı KORKUT

- Blog Yazısı
Tuğra ÖĞÜN
KORKUT kundağı motorlu; namlulu alçak irtifa hava savunma uçaksavar sistemidir. Türkiye Cumhuriyeti hava savunmasının en alt katmanında bulunan KORKUT projesi 1985 yılına kadar uzanmakla birlikte; TSK envanterine bazı olumsuzluklardan dolayı ancak 2016’da girebilmiştir.
KORKUT’un tasarım ve üretimini ASELSAN, FNSS ve MKE tarafından yapılmaktadır. Bu işbirliği çerçevesinde ASELSAN radar ve elektronik sitemlerini, FNSS sistemin taşıyıcı unsuru olan akıncı zırhlı muharebe aracını; MKE ise 35 mm KDC-02 tipi çift namlulu silah sistemini üretmektedir. KORKUT takımı bir komuta kontrol aracı ve üç silah sistem aracından oluşan takımlar halinde görev yapmaktadır.
KORKUT amfibi (suda yüzebilme) özelliğine de sahiptir. Sistemin taşıyıcısı akıncı ZMA-30’un zaten TSK tarafından kullanılıyor olması bakım, onarım ve eğitimde kolaylık sağlamaktadır. İhtiyaçlar doğrultusunda sisteme STINGER ve IGLA-S gibi kısa menzilli IR güdümlü füzeler de entegre edilebilecektir.
KORKUT hakkında kamuoyunda en çok merak edilen sorular ve cevapları ise şöyledir:
1-Gelişmiş diğer devletler hava savunma füzeleri yaparken Türkiye neden hala uçaksavar ile uğraşıyor?
Uçaksavar kullanımı 21. yüzyıl şartlarında, diğer büyük ordularda da görüldüğü üzere, sahrada kalabalık piyade birliklerinin havadan gelebilecek tehditlere karşı korunmasında, bir tercih değil zorunluluktur. Ayrıca KORKUT analog yönetilen yani bir piyadenin tutup ateşlediği bir sistem değildir.
KORKUT bir komuta kontrol aracına bağlı bir sistemdir. Atış kontrol radarı ile komuta kontrol aracı hedeflerin tespitini gerçekleştirecek olan üç boyutlu mobil arama radarı, taktik ihtiyaçlara uygun olarak geliştirilmektedir. Özet olarak KORKUT 21. Yüzyıl şartlarında ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek bir sistemdir.
2- KORKUT atom bombasını havada vurabilir mi?
Bazı basın organlarında KORKUT’un atom bombası vuran hava savunma sistemi olarak tanıtılması gerçeği yansıtmamakla birlikte yanlış bir kanaat halinde yayıldığı görülmektedir. Ancak parçacıklı mühimmat kullanımının yanı sıra, sabit/döner kanat uçaklara, havadan yere füzelere, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı etkili bir hava savunması amacıyla tasarlanmıştır. Dolayısıyla atom bombasını havada vurması neredeyse imkânsızdır.
3- KORKUT’un genel özellikleri nelerdir?
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bu konuda KORKUT’u komuta kontrol aracı ve silah sistemi aracı olarak iki başlık altında incelememiz gerekmektedir.
KORKUT Silah Sistemi Aracı’nın Özellikleri:
Hareket halinde atış yeteneğine sahip stabilize silah kulesi
Atış Kontrol Radarı ve E/O algılayıcıları barındıran entegre takip platformu ile hassas hedef takibi
35 mm KDC-02 tipi çift namlulu silah sistemi ile yüksek ateş gücü (1100 atım / dakika)
İki farklı tipte mühimmatın aynı anda yüklenmesine ve tercih edilen mühimmatın istenen anda seçilerek atılmasına olanak tanıyan OtomatikŞeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması (OŞMBM)
Parçacıklı mühimmat kullanımı ile hava savunma görevinin sabit/döner kanat uçaklara, havadan yere füzelere, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı etkili şekilde icrası
Üst seviye komuta kontrolü koordinasyonunda operasyon
Gelişmiş atış kontrol algoritmaları
KORKUT Komuta Kontrol Aracı’nın Özellikleri:
Zırhlı mekanize birlikler ile müşterek görev icrası
3-Boyutlu arama radarı ile hedef tespit ve takibi
Yerel hava resmi oluşturma

Üst komuta kontrol unsuru ile hava resmi paylaşımı
Üst komuta kontrol unsurundan angajman emirlerinin alınması
Gelişmiş tehdit değerlendirme ve silah tahsis algoritması
Hava savunma silahlarının üst komuta kontrolü
Dost/Bilinmeyen Ayrımı için IFF
4- KORKUT’un ordumuzda üstleneceği görevler nelerdir?
KORKUT’un ordumuzdaki görevi sahra birliklerini ve stratejik noktaları helikopter, pervaneli uçak, SİHA, seyir füzesi ve düşük menzilli balistik füzelere karşı korumak veya baraj kurmak için kullanılmaktır. Türkiye Libya’da, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da meşru hükümet olarak tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin kontrolü altında olan Vatiye Hava Üssü’ne, KORKUT Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemini konuşlandırılmıştır. Ayrıca KORKUT sisteminin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda denizde konuşlanan KORKUT-D sistemi de geliştirilmiştir. KORKUT-D Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı A577 TCG Sokullu Mehmet Paşa gemisine entegre edilerek başarıyla test edilmiştir.
Kaynakça
https://www.aselsan.com.tr/tr/cozumlerimiz/hava-ve-fuze-savunma-sistemleri/kundagi-motorlu-ve-parcacikli-muhimmat/korkut-kundagi-motorlu-namlulu-alcak-irtifa-hava-savunma-silah-sistemi
http://www.kokpit.aero/aselsan-fnss-korkut-sistemi
https://www.savunmasanayi.org/turkiyenin-katmanli-hava-savunmasi/
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/05/2025 09:53:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11756
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.