TOPLUM BİR ÇATIŞMA ALANIDIR....

- Blog Yazısı
'Bireyin kendi bilincine varabilmesi ya da toplum içinde bir rol oynayabilmesi için kabul görmeye, tanınmaya ihtiyacı vardır.'' diyor Alman Filozof Axel Honneth.
İnsan varoluşşal yolculuğunda en çok tanınma uğruna mücadele eder. Maddi değerlerden de önemli olan bu tanınma ihtiyacı her şeyin temelini oluşturur. Öyle ki kimlik oluşumunun hammaddesini oluşturan benlik saygısı ''kabul görme'' den geçer. Tanınma ihtiyacı giderilmediğinde söz konusu mücadele sınıfsal bir mücadeleye dönüşür.
Peki insan ancak başkası (devlet, toplum ya da kurum) tarafından tanındığında kendi olabiliyorsa bu tanınma, kabul görme açlığı nasıl tatmin edilmelidir? Tabii ki başkalarının insanlığını tanıyarak yani birbirimize etik davranarak.
Devlet belli bir kesimin etnik kökenini, dilini ve haklarını tanımadıkça hakları tanınan kesim kendini birinci sınıf yurttaş olarak görmeye dolayısıyla kendilerinden başkasını insan dışı bir nesne gibi görmeye başlar. Akabinde ise kurumlar devletin birinci sınıf yurttaş olarak tanıdığı kesimi azınlığa yeğ tutar. Devlet ''baba'' rolünü yerine getirmedikçe, azınlığa hakkını teslim etmedikçe toplum bir çatışma alanından öteye geçemez.
O halde bu karalamayı William Shakespeare' in – Venedik Taciri kitabından bir alıntıyla noktalayalım.
Bizi keserseniz, kanamaz mıyız? Şaka yaparsanız gülmez miyiz? Ve bize zarar verirseniz intikamımızı almaz mıyız?
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2025 09:00:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14472
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.