Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

TikTok algoritması nasıl çalışır?

TikTok algoritması nasıl çalışır? How the TikTok Algorithm Works
Tiktok ve yazılım
1 dakika
10
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

TikTok'un algoritmasının nasıl çalıştığı, muhtemelen şirketin en yakından korunan sırrıdır. Ancak WSJ, bir grup bot hesabı kullanarak bunu çözebileceğini düşünüyor.[1] YouTube'un algoritması üzerinde çalışan eski bir Google mühendisi, temelde aynı yaklaşımı benimsediğini, ancak daha az kompleks olduğunu söylüyor. Resmi olarak TikTok, dört sinyal kullandığını söylüyor: ne izlediğiniz, paylaştığınız, beğendiğiniz ve takip ettiğiniz.

TikTok'un sizi anlamak için bunlardan yalnızca birine ihtiyacı olduğunu öğrenildi: Bir içerik üzerinde ne kadar süre vakit geçirdiğiniz. Bu güçlü sinyal sayesinde, TikTok en gizli ilgi alanlarınızı ve duygularınızı öğrenir ve sizi daha fazla içine çeker.

TikTok herkes için aynı şekilde başlar. Uygulamayı açın ve "Sizin İçin" özet akışınızda hemen sonsuz bir video dizisi göreceksiniz. Bunlardan, ilgi alanlarınızı belirlenmeye çalışır.

Tüm Reklamları Kapat

WSJ, botları bir yaşa, konuma ve belirli ilgi alanlarına sahip olacak şekilde programladı. Bu ilgi alanları uygulamaya hiç girilmedi, sadece botun izlediği videoları seçmenin temeli olarak kullanıldı. Bot, özet akışındaki her videoyu kendi ilgi alanlarıyla ilgili hashtag'ler veya AI tarafından tanımlanmış görüntüler için kontrol etti. Makalenin bulduğu şey, video seçimlerinin ve görüntüleme sayılarının, herhangi bir şey hakkındaki popüler videolardan, belirlediği ilgi alanlarına sıkı sıkıya odaklananlara kadar daralmasıydı.

Sonuçlar, YouTube'un algoritması üzerinde çalışan eski bir Google mühendisi olan veri bilimcisi ve algoritma uzmanı Guillaume Chaslot tarafından analiz edildi. "Aslında TikTok, hesaplarımızın çoğunun ilgi alanlarını iki saatten daha kısa bir sürede tamamen öğrendi. Bazıları 40 dakikadan daha kısa sürede çözdü."

TikTok, zihinsel sağlık üzerinde etkileşime öncelik veriyor gibi görünüyor ve Chaslot, YouTube'un benzer bir şey yaptığını, ancak daha az aşırı bir şekilde yaptığını söylüyor. Sizce bu tür algoritamlar faydalı mı yoksa zararlı mı?

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Wall Street Journal. Investigation: How Tiktok's Algorithm Figures Out Your Deepest Desires. (21 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 20 Ağustos 2022. Alındığı Yer: WSJ | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2024 11:53:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12273

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nükleer
Hayvanlar
Yok Oluş
Diş Hekimliği
Olumsuz
Şizofreni
Sürüngen
Genom
Karanlık Enerji
Tardigrad
Asit
Tohum
Dinozorlar
Demir
Tercih
Yaşam
Samanyolu Galaksisi
Uluslararası Uzay İstasyonu
Yüz
Maske
Evrim Kuramı
Çocuk
Güç
Hindistan
Güneş Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close