Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sende Mi Brütüs ? (Et tu, Brute?)

Peki Kim Bu Brütüs?

3 dakika
76
Sende Mi Brütüs ? (Et tu, Brute?)
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Marcus Junius Brutus, antik Roma tarihinde önemli bir figür olarak öne çıkan bir devlet adamı ve askeri liderdir. M.Ö. 85 yılında Roma'da soylu bir ailede doğan Brütüs, erken yaşlarda öğrenim görmüş ve gençliğinde felsefe, retorik ve hukuk alanlarında kendini geliştirmiştir. Soylu bir aileye mensup olmasının yanı sıra, Brütüs'ün ailesi, Roma tarihinde saygın bir konuma sahip olan Junius ailesine dayanmaktadır.

Brütüs, genç yaşlarda Roma'nın karmaşık siyasi atmosferine giriş yaparak, M.Ö. 59 yılında Quintus Caecilius Metellus Celer'in askeri yardımcısı olarak göreve başlamıştır. Bu dönem, Brütüs'ün askeri liderlik yeteneklerini geliştirdiği ve politik sahnedeki etkinliğini artırdığı bir süreç olmuştur. Aynı zamanda, Julius Caesar gibi dönemin önde gelen siyasi figürleriyle tanıştı ve bu tanıdıkları, Brütüs'ün gelecekteki politik kariyeri üzerinde etkili olacaktı.

Brütüs'ün hayatındaki önemli dönemlerden biri, M.Ö. 48 yılında Pharsalus Muharebesi'nde Julius Caesar'a karşı savaşa katılmasıdır. Brütüs, Caesar'ın yanında yer alarak ona sadakat göstermiş ve bu mücadelede aktif bir rol oynamıştır. Ancak, Caesar'ın giderek artan otoritesi ve Roma'da bir diktatörlük kurma eğilimi, Brütüs'ü endişelendirmeye başlamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

M.Ö. 44 yılına gelindiğinde, Brütüs'ün Roma Cumhuriyeti'nin geleneksel cumhuriyetçi değerlerine olan bağlılığı, Caesar'ın gücünü sınırlamak amacıyla bir grup Senatörle birleşmesine neden oldu. Bu birlik, 15 Mart 44 tarihinde, Roma'daki Theater of Pompey'de gerçekleşen ünlü Ides of March suikastına öncülük etti. Brütüs, bu suikastta önemli bir rol oynayarak Julius Caesar'ın hayatına son veren kişilerden biri oldu.

Brütüs'ün suikasttaki rolü, tarih boyunca çeşitli yorumlara ve değerlendirmelere tabi tutulmuştur. Bir yanda, Brütüs, Roma Cumhuriyeti'nin özgürlüğünü ve geleneksel yapısını koruma amacıyla hareket ettiğini savunmuş; diğer yanda ise, Caesar'a duyduğu kişisel bağlılıkla çelişen bir biçimde hareket ettiği eleştirilerine maruz kalmıştır.

Brütüs'ün liderliğindeki suikast, Roma tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuş ve iç savaşa zemin hazırlamıştır. Ancak, bu iç savaşın sonucunda Augustus'un imparatorluğu ortaya çıkmış ve Roma Cumhuriyeti'nin sonu gelmiştir. Brütüs, Philippi Muharebeleri'nde Mark Antony ve Octavian'a karşı savaşsa da mağlup oldu. M.Ö. 42 yılında, bu mücadelede hayatını kaybetti ve trajik bir şekilde son buldu.

Brütüs'ün hikayesi, antik Roma'nın karmaşık politik ortamını, bireyin kişisel inançları ile toplumsal sorumlulukları arasındaki çatışmayı yansıtan etkileyici bir öyküdür. Brütüs'ün adı, politik sadakat, ihanet ve tarihi trajedilerle özdeşleşmiş, Shakespeare'in eserlerinden sanat ve edebiyata kadar pek çok alanda kendine yer bulmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Sende Mi Brütüs? (Et tu, Brute?)

Marcus Junius Brutus, Julius Caesar'ın yakın bir arkadaşı ve Roma Senatosu üyesiydi. Brütüs, M.Ö. 44 yılında Caesar'ın giderek artan otoritesini ve Roma'da bir diktatörlük kurma eğilimini endişe verici buldu. Bu endişe, Brütüs'ü ve bir grup Senatörü bir araya getirerek Caesar'a karşı bir suikast planlamaya yönlendirdi.

Olay, 15 Mart M.Ö. 44 tarihinde, Roma'daki Theater of Pompey'de gerçekleşen Ides of March olarak bilinen bir etkinlik sırasında gerçekleşti. Caesar, Senato'ya çağrıldığında, Brütüs ve diğer suikastçılar, planlarını hayata geçirmeye karar verdiler. Caesar, Senato binasına giriş yaparken, Brütüs ona yaklaştı ve diğer suikastçılar da saldırmak üzere harekete geçti.

O an, ünlü "Et tu, Brute?" yani "Sen de mi, Brütüs?" sözleriyle bilinir. Caesar, Brütüs'ün de ihanet ettiğini anlamış gibi görünerek şaşkınlığını ifade etti. Bu an, tarihsel kayıtlarda ve edebiyatta sıkça yer alır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Suikast sonucunda Caesar hayatını kaybetti, ve Brütüs ile diğer suikastçılar Roma'da büyük bir çalkantıya neden oldu. Ancak, bu suikastın beklendiği gibi Roma'nın eski cumhuriyet düzenini geri getirmediği gibi, tersine iç savaşa ve nihayetinde Roma İmparatorluğu'nun kuruluşuna yol açtı.

Brütüs, o dönemde Roma'da önemli bir figür olarak öne çıkmış olsa da, suikastın uzun vadeli sonuçları Brütüs ve diğer suikastçılar için beklenmeyen bir şekilde trajik oldu. Bu olay, antik Roma tarihinde önemli bir dönemeci temsil eder ve Brütüs'ün hayatı, sadakat ve ihanet arasındaki karmaşık gerilimi yansıtan bir hikayeye dönüşmüştür.

Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Üzücü! 5
  • Grrr... *@$# 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:37:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16170

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close