Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sen de görünür müsün?

Truman Style yaşamlar ve sosyal medya

5 dakika
6
Sen de görünür müsün?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

SEN DE GÖRÜNÜR MÜSÜN?

Görünür olmak, eskiden televizyona çıkmaktan ibaretti. Tanımadığınız kişilerden haber almanızın tek yolu televizyon, radyo ya da gazete gibi araçlardı—ki televizyon diğerlerine göre daha geç icat edildi.

Böyle haber mecralarına çıkmayan birileri hakkında bir şeyler öğrenmeniz mümkün değildi. Herkes kendi hayatını yaşıyordu ve komşunuzun ya da iş arkadaşınızın eve gittiğinde ne yaptığını bilmiyordunuz. Televizyona çıkmak bu sebeple çok büyük bir olaydı çünkü kendinizi “dünyaya” gösteriyordunuz. İnsanlar, televizyona çıkabilmek yani “görünür olmak” için çaba harcıyorlardı. Fakat günümüzde suç oranlarının artması, teknoloji ve internet kullanımlarının yaygınlaşması gibi sebeplerle artık “görünür olmak” büyük bir olay olmaktan çıktı. Bilinçsiz bir eylem haline geldi. Hatta bu bilinçsiz görünürlükten kurtulmak için para ödemeye ya da kendimizi kısıtlamaya kadar gittik. Çünkü artık biz insanlar “görünür”üz. İzlendiğimizin farkındayız.

Tüm Reklamları Kapat

BELKİ?

İzlendiğinizi bildiğiniz zaman rol yaparsınız. Rol yapmanız ise size başka bir kimlik, artık kendinizden koparamayacağınız bir maske verir. Bu maskeyi kişinin kendisi bile yüzünden ayıramadığında kişilik bozuklukları ortaya çıkmaya başlar. Kimse benliğine eskisi kadar sadık kalmıyor çünkü kendini kameraya, insanlara olduğundan farklı bir şekilde; örneğin insanların tepki göstereceği ya da seveceği uç düşüncelerin yanında gösteriyorlar.Artık buna o kadar alıştık ki, neyin yalan ya da yapmacık olduğunu kolayca ayırt edebiliyoruz. İşte Truman Show da bunu engellemek için yaratılmış. İnsanların rol yaptığı bir şeye inanmasını beklemek artık işe yaramıyor. Günlük hayatı bile anlatsanız, bir şeyler rayına oturmuyor.

Bu sorunun kökten çözümü ise bir insanın izlendiğini bilmeden, doğal olarak kendi benliğindeyken yayımlanması olduğunu düşünen bir yönetmenin Truman Show’u yaratması. Biz insanlar, aynı Truman Show filmindeki gibi, diğer insanlar bizi izliyormuşçasına kendi kendimizeyken sürdüreceğimiz yaşamı dışarı taşımaya çalışırız. Bu tür davranışlara Truman Style denir.Yöntemin ne kadar etkili olduğu ve kişiye olan etkileri tartışmaya açıktır. Fakat günümüzde bu tarz bir yaşam felsefesine sahip olan insanlar var ve bu yaşam tarzlarını en iyi sosyal medyada gösteriyorlar.

İşte sosyal medyanın son yıllarda bu kadar popüler olmasının nedeni de bu: kendimize bir vicdan azabı yaratmak ve onu dindirdiğimizde, yani onlara benzediğimizde vücudumuzda dopamin salgılarıyla beynimizdeki ödül merkezini harekete geçirmek. Yani anlık zevkler için anılarımızı, benliğimizi yakmak.

Tüm Reklamları Kapat

SOSYAL MEDYA: KENDİ TRUMAN SHOW’LARIMIZ

Truman Show, Truman adındaki bir bireyin hayatının kendisine söylenmeden filme alınmasını anlatıyor. Burada amaç doğallığı yakalamak olarak belirtiliyor fakat televizyonun asıl amacı reyting almak zaten. Sosyal medya ise insanların bu reyting için “savaştığı bir ring” olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıcılar kendi Truman Show'larını yaratmaya çalışıyorlar. Üretilen içeriklerin doğal olması için özel hayatın gizliliği hakkına yapılan istismarları kolayca fark edebilirsiniz. İnsanların duygularına oynayabilmek için “beğenilmek” uğruna yapılan çekimlere internette 5-10 dakika dolaştığınızda ulaşabilirsiniz.Burada sadece özel hayattan bahsetmiyoruz, toplum içinde tabu olarak kalması gereken kavramların da açık bir şekilde gözler önüne serildiği bir ortamdan bahsediyoruz.

Peki, bu sosyal medyalardan uzak durabiliyor muyuz?

“Kullandığınız sosyal medya var mı?” Konulu, 13-15 yaş arasına uygulanmış, 25 katılımcılı küçük bir anket
“Kullandığınız sosyal medya var mı?” Konulu, 13-15 yaş arasına uygulanmış, 25 katılımcılı küçük bir anket
okul ödevim

(Bu anket yaşı 13-15 aralığında olan gençlere uygulanmıştır.)

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu anketten de görebileceğimiz üzere, bilimsel olarak beyin ve gelişime açıkça zararlı olduğu belirtilen sosyal medya âlemine insanlar olarak çok erken bir yaşta kapılıyoruz. Özellikle ağırlıklı olarak Instagram üzerinden yürütülen Truman Show'lar pastanın büyük bir kısmını oluşturuyor. Bu, biz gençlerde özgüven eksikliği, kaygı bozuklukları gibi sorunlara yol açıyor. Daha beynimiz bile tam gelişmemişken estetik algıların peşinde koşmaya başlıyoruz. Halbuki peşinde koştuğumuz, uymaya çalıştığımız algılar gerçek bile değiller.Bir takım Truman Style yaşayan insanın ve onlardan para kazanmaya çalışan şirketlerin bizden çıkar sağlamak için oluşturduğu yapay kurallar ve trendlerden ibaret. Bunların bizi nasıl ve ne kadar etkilediği aslında umurlarında bile değil.

BU DA MI GERÇEK DEĞİL?

Truman nasıl sahte bir yaşamın içinde olduğunu fark etmediyse, biz de sosyal medya “gerçekliğinin” çoğunlukla bilincinde olmuyoruz. Önümüze mükemmel ilişkiler, sabah 5.30’da kalkıp spora giden, son 1 yılı 0 karbonhidrat ile kapatmış olan insanlar çıkıyor. Peki, ne kadarı gerçekten doğru? Bazen bunu düşünmeyi unutuyoruz.

Bu içerikler bize sanki bu yaşamlar zaten genelin yaşamı, olması gereken gibi gösteriliyor. Aslında içerik üreticileri ortaya koydukları ürünün gerçeğe ne kadar bağlı olduğunu pek de umursamıyorlar. Sonuçta birkaç dakika rol yapsalar hayatlarında ne kadar şey değişir ki? Lâkin durum bizim için böyle işlemiyor.

Biz bu sahte içerikleri, Truman Show'ları saatlerce izliyoruz. Bir süreden sonra o kadar çok maruz kalıyoruz ki onun gerçeklikten bir farkı olduğunu aklımızın ucundan bile geçirmiyoruz. "O adam her sabah 5.30’da spora gider, o kız da her gün sadece bir tabak salata yer." Bildiğimiz ve üstünde düşünmeyeceğimiz şey bu.

Tüm Reklamları Kapat

Truman Show’dan bir sahne
Truman Show’dan bir sahne

Truman da o lamba düşene kadar böyleydi. Bir set mi? Hayır, bu yaşamdı. Bu gerçekti… mi? O lamba Truman’ı hiç değiştirmedi aslında. O bunları hep görüyordu. Etrafta hep bir şeyler yanlıştı. Sadece bunlar üzerine düşünülmesi gereken şeyler değildi. Fakat siz, o takip ettiğiniz kızı—hani yılı 0 karbonhidrat ile geçiren—dışarıda hamburger yerken görseniz ne düşünürsünüz? Gerçekliğiniz aynı o lamba gibi yıkılmaz mı? Zihninizi çevreleyen duvarların boyası sökülmez miydi?

İşte size açık bir kanıt.

Bu, Truman için babasıydı. Onu orada görmemesi gerekiyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Peki ya o kız size dese ki “Bu yapay bir şey, içinde karbonhidrat yok.”

Yine de inanır mıydınız? Artık o görüntü belleğinize nar lekesi gibi yapışırdı.

Truman için de aslında babasının ölmemiş olması bu kadardı.

Peki ya o reklamlara ne demeli?

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Sokrates'ten Nietzche'ye: İyi Yaşamın Anlamı

Nasıl yaşamalı? Bu soruya cevap vermek kolay değil. James Miller, 12 ünlü filozofun biyografileriyle bu coşkulu tartışmaya İyi Yaşamın Anlamı’nda geri dönüyor. Miller, 12 ilginç “bilgelik âşığı”nın izinde, okurunu felsefi bir yolculuğa çıkarıyor ve bu yolculukta sorgulanmış bir hayatı, kendini bilmeyi ve gerçeği keşfetmeyi vaad ederken nasıl yaşamak gerektiği sorusuna da cevap arıyor.

Platon’un bir tirana öğretmenlik yaparak ününü tehlikeye atmasından Rousseau’nun kusursuz bir erdemle yaşamayı heves etmesine; Diyojen’in gün ışığında elinde yanan bir lambayla gezip insan aradığını söylemesinden Augustinus’un Tanrı’yı kendi içinde bulmasına kadar filozofların aydınlanma hikâyeleri, felsefe ve düşünce tarihimize katkıları inceleniyor. Zengin anekdotlarıyla İyi Yaşamın Anlamı, felsefeye ilginin bugün de devam etmesini haklı çıkaran ve iyi bir hayat sürmekle ilgili en acil soruları keşfeden bir kitap. Hayatı inceleyip sorgulamayı bir yaşam biçimi haline getirmiş bu isimler, hayatı anlama ve daha iyi kılma yolunuza ışık tutacak.

Devamını Göster
₺237.00
Sokrates'ten Nietzche'ye: İyi Yaşamın Anlamı

Durup dururken videoya giren o ürünler… Birçoğu tanıtan üretici tarafından kullanılmayacak bile.

Ne kadar doğru olduklarını iddia ederlerse etsinler, gerçek olduklarını kanıtlayabilirler mi?

Peki ya siz?

Kim yaşamının gerçek olduğunu söyleyebilir ki?

Adımın Azra olduğunu nereden bilebilirsiniz?

İnsan yaşarken gerçek olabilir mi ki?

Peki, senin lamban ne zaman düşecek?

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 07:27:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20137

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close