Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Satrançta Zihinsel Durumun Önemi

Satrançta zihinsel durumumuzu nasıl koruruz?

3 dakika
218
Satrançta Zihinsel Durumun Önemi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bir çok insan satranç oynamayı bilir. kimi iyi, kimi kötü oynar. ama genelde kötü oynayanlar, işin sonunda yeteneksiz olduğu veya zeki olmadığı için kötü oynadığını düşünerek oyundan soğur. Kimisi oynamaya devam eder ve bazı hatalara düşer. Mesela maç analizi yapmamak, merkezi korumamak ve veziri erken oyuna sokmak gibi. Ama birde kendimize yaptığımız haksızlıklar, hemen sinirlenmek, ilk kötü hamlede terk etmek ve iyi oynadığımızda kendimize fazla güvenmek de yapılan hatalardandır. Bunlar oyunu kaybetmemize veya kazansak da sonraki oyunlarda başarısız olmamıza hatta satrancı bırakmamıza neden olabilecek davranışlar ve hareketlerdir. Bugün bunlar üzerinde duracağız ve doğru davranışlar ile zihinsel durumun önemi hakkında konuşacağız.

Zihinsel durum neden önemli?

Satranç bir strateji ve düşünce oyunudur. Doğru düşünmek için doğru yöntem ve şartlar gereklidir. Mesela çok gürültülü bir ortamda, kötü bir haber alındığında veya kötü bir hamle sonucu moral bozulmasında doğru düşünmek zorlaşabilir. O yüzden zihinsel durum çok önemlidir. Şimdi zihinsel durumumuzu nasıl korumalı ve yönetmeliyiz bundan bahsedelim.

Beklenmeyen bir hamle veya hata sonucu zihinsel durum:

Bazen oyunlarda blunder (hata) yapabiliriz. Yahut rakibimiz bizim yapmasını beklemediğimiz bir hamle yapabilir. Bu durumda sinirlenmek, üzülmek ve ani kararlar verip hırslanmak doğru değildir. Mümkünse biraz beklemeli ve kendimizi toparlayıp oyuna öyle devam etmeliyiz. Bazen rakibin oynadığı hamleyi beklemesekde bu o hamlenin çok iyi bir hamle olduğunu göstermez. Sadece biz dikkate almamışızdır. O yüzden dikkatli olup moral bozmadan devam etmek en iyisidir.

Tüm Reklamları Kapat

Sürekli kötü oynadığını düşünme ve kıyaslama yapma sonucu zihinsel durum:

Bazen yaptığımız hamleden emin olamayız ve kendimizi kıyaslama yoluna gidebilir veya kötü oynadığımızı düşünebiliriz. Ancak her hamlemiz mükemmel olacak veya her oyunu kazanacaksınız gibi bir durum söz konusu değildir. Özellikle amatör seviyedeki oyuncular sıklıkla kaybedebilir ve bu normaldir. Aynı durumu kendimde yaşamıştım ve daha çok çalışarak daha az oyun kaybetmeye başlamıştım. Ayrıca kendimizi üst seviyedeki oyuncularla kıyaslamak doğru değildir. Çünkü onunla sizin seviyeleriniz farklı, hedefleriniz farklı. Sizin hedefiniz açılış ilkelerini öğrenmek iken onunki ünlü açılışların devam yollarına çalışmaksa bu sizin kötü olduğunuz anlamına gelmez. Hatta doğru yolda olduğunuzu söyleyebilirim. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamadan oyununuzu geliştirmeye çalışmak en iyi yoldur. Aksi takdirde motivasyon kaybedersiniz.

Oyunu terk etme sonucu zihinsel ve oyun gelişimi durumu:

Eğer oyunda vezir kaybederseniz, yahut kötü bir hamle yaparsanız oyunu hemen terk etmeyin. Kaybetseniz bile yeni deneyimler kazanabilirsiniz. Ayrıca her vezir kaybında oyun kaybedilmez. Piyonlar ve diğer taşlar oyunu bir ihtimal taşıyabilir. Ancak bazen yeni oyuna başlamak iyi bir seçim olabilir. Eğer kaybetme ihtimaliniz fazlaysa oyundan çekilmek zihinsel açıdan en doğrusu olur. Ancak isterseniz oynayıp yeni deneyimler kazanma peşine düşebilirsiniz. Tabi bu da oyun durumunuza bağlı(Taşların konumu, kalite öne geçilmesi, her iki tarafında taş sayısı gibi.).

Kazanılan oyunlarda fazla güven sonucu zihinsel ve oyun gelişimi durumu:

Bazen iyi oynayıp oyunları kazanabiliriz. Tabi bunun sonucunda iyi hissetmek hakkımızdır. Ancak bu iyi oynanılan oyuna güvenip yeni oyunda az düşünmek, rakibin hamlesini analiz etmemek ve oynanılan oyunları analiz etmemek yanlıştır. Bazen kendimize çok güvenip bu hatalara düşebiliriz. Bu yanlıştır. Ayrıca karşımızda ister oyuna yeni başlayan, ister usta bir oyuncu olsun aynı eforla ve özenle oynamalıyız. Rakibimizi asla küçümsememeliyiz. Oyunda iyi bir hamle yaptıktan, güzel bir açmaz yahut çatal yakaladıktan sonra oyundaki gücümüzü ve özenimizi kaybetmemeliyiz. Bunlar doğrun olanlardır. Aksi takdirde gelişemeyiz ve motivasyon kaybederiz.

Kötü oynarsak oyunu bırakmamız mı gerekir?

Hayır. Satrancı iyi oynamak için süper zeka yahut mükemmel matematik yeteneği gerekmediği için satrancı kötü oynarsanız hatalarınızdan ders çıkarmak ve oyunlarınızı analiz etmeniz gerekmektedir. Ayrıca modern satrancın birçok ilkesi vardır. Mesela merkezi kontrol etmek, açılışta merkeze piyon yerleştirmek, açılışta aynı taşla iki kere oynamamak ve veziri erkenden oyuna sürmemek gibi. Eğer satrançta gelişmek isterseniz bunları da bilmeniz gereklidir. Satranç kitapları okuyabilir, İnternette bulunan satranç videolarını ve yazılarını izleyebilir ve ustaların maçlarını izleyebilirsiniz. Ayrıca oyunu oynamadan işi sadece teoride bırakmak iyi değildir. Bir açılışı veya savunmayı sadece bilmek değil uygulayabilmek de önemlidir. O yüzden günde birden çok oynamak iyidir. Sayısı size kalmış ancak kendinizi zihinsel olarak yormamaya özen gösterin. Size önerebileceğim satranç kaynakları arasında TSF(Türkiye Satranç Federasyonu) youtube kanalı[1] satrancı öğrenmek ve oyununuzu geliştirmek için çok iyidir. Unutmayın, eğer yapamazsanız durun ve nerede hata yaptığınıza odaklanın. Ortalama zekası olan herkes satrancı iyi oynayabilir!

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 3
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ YouTube. Türkiye Satranç Federasyonu Youtube Kanalı. (2 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 24 Mart 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/07/2025 07:43:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14262

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close