PLASTİK!
Plastiğin geri dönüşümü nasıl?

- Blog Yazısı
PLASTİK! Plastik tüketimi her geçen gün hız kazanarak artıyor ve bu artan plastik tüketimi firmaların yeni plastik üretimini hızlandırıyor. Peki bu plastikler tüketildikten sonra gerçekten geri dönüştürülebiliyor mu, Hayır! Bugüne kadar tükettiğimiz plastikleri geri dönüşüm kutularına attığımız zaman onların tekrar kullanıma hazır hale geleceği yalanına hepimiz kandık hâlbuki bu çok büyük bir yalandı. Geri dönüşüm kutusuna attığımız temiz plastiklerin aslında sadece %8-%9 oranında bir bölümü geri dönüştürülebiliyor. Öyle ki İnsanlığın Ürettiği 6.3 Milyar Ton Plastiğin %91'i Geri Dönüştürülmedi - Sadece %1'i Birden Fazla Kez Geri Dönüştürülebildi! Peki bu plastik atıklarına ne oluyor nasıl imha ediliyor hiç düşündünüz mü ? Plastik atıkları çoğunlukla yakılarak atmosfere veriliyor veya okyanuslara boşaltılıyor. Örneğin dünyanın en büyük okyanusu olan Pasifik Okyanusunda çoğu plastik çöplerden oluşan ve 1.6 Milyon Kilometre Kareye Yayılan Türkiye'nin 3 katından büyük olan adalar oluşturuyorlar. Suyun yüzeyini kaplayıp okyanusun kalitesini bozuyorlar. Öyle ki suyun 12 kilometre altındaki Mariana çukurunda bile plastik çöpler var artık. Hatta Amerika Almanya Japonya Fransa ve İtalya gibi ülkeler plastik atıklarını ülkemiz Türkiye başta olmak üzere Vietnam Malezya Laos ve Hindistan gibi daha fakir ülkelere gönderiyorlar. Birazcık kâr edeceğiz diye doğamız bunun derdini çekiyor. 1982 yılında Exxon tarafından yayınlanan bir iç brifing dokümanında günümüzde petrol faaliyetine bağlı olarak artan atmosferik karbondioksit seviyelerinin hava sıcaklığını 1.1 derece arttıracağı yönündeydi ve bugün yapılan araştırmalar da bu tahmini kanıtlar halde. Ve 2080'e kadar da gerçekten de 2.5-3 derece civarında artması çok olası gözükmektedir. Peki biz ne yapacağız plastikle nasıl mücadele edeceğiz? Cevap çok basit plastik kullanımını mümkün olduğunca azaltarak çevremizdeki insanlara da azaltması konusunda uyararak hep beraber plastik kullanımını azaltıp ekolojik dengeye katkı sağlayacağız. Market alışverişlerimizi mümkün olduğunca tek kullanımlık ömrü kısa plastik poşetler veya kağıt poşetler yerine bez poşetler ile yapacağız. Pet şişe yerine cam şişeleri tercih edeceğiz. Kullandığımız plastikleri ise plastik geri dönüşüm kutularına atmalıyız ne de olsa %8-%9 geri dönüşüm %0'dan iyidir. Unutmayalım Ki Bu Dünya Hepimizin Bu Dünyaya Beraber Sahip Çıkmalıyız!
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/05/2025 12:56:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14173
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.