Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Osmanlı'da İlk Veziriazam Katli : Çandarlı Halil Paşa

Çandarlı Halil Paşa’nın İdamı: Nedenleri, Süreç ve Tarihsel Arka Plan

4 dakika
25
Osmanlı'da İlk Veziriazam Katli : Çandarlı Halil Paşa
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

1453 yılında İstanbul’un fethinin hemen ardından II. Mehmed tarafından idam ettirilen vezîriâzam Çandarlı Halil Paşa, Osmanlı tarihinde görev başındayken idam edilen ilk sadrazamdır. Bu infaz, yalnızca bireysel bir siyasi hesaplaşma değil; aynı zamanda Osmanlı devlet yapısında köklü bir dönüşümün başlangıç noktası olarak değerlendirilmelidir. Halil Paşa’nın idamının sebepleri ve bu olayın anlamı, Osmanlı iç siyasetinin yanı sıra hanedan ile vezirlik makamı arasındaki tarihsel güç mücadelesi çerçevesinde anlaşılmalıdır (Uzunçarşılı, 1988; İnalcık, 2003).

Çandarlı Halil Paşa
Çandarlı Halil Paşa

I. Çandarlı Halil Paşa’nın Kökeni ve Yükselişi

Halil Paşa, Çandarlı ailesinin önemli bir mensubu olarak ilmiye sınıfından yetişmiş, kazaskerlik görevinde bulunmuş ve babası Çandarlı İbrahim Paşa’nın ölümünün ardından vezîriâzamlık makamına getirilmiştir. Sultan II. Murad döneminde büyük bir nüfuz kazanan Halil Paşa, hem siyasi hem de askerî alanda yetkin bir figür olarak Osmanlı yönetiminin merkezinde yer almıştır (Öztuna, 1994).

Tüm Reklamları Kapat

Sultan II. Murad’ın 1444 yılında Edirne-Segedin Antlaşması’nın ardından tahttan çekilerek Manisa’ya gitmesiyle, Halil Paşa genç şehzade II. Mehmed’in hükümdarlığında devlet işlerini fiilen idare eden bir kişi konumuna yükselmiştir. Ancak II. Mehmed’in lalası Zağanos Paşa’nın saray üzerindeki etkisi Halil Paşa’yı endişeye sevk etmiş, bunun üzerine eski sultanın yeniden tahta dönmesi için zemin hazırlamıştır (İnalcık, 2003, s. 51-56).

II. İktidar Mücadelesi: II. Mehmed, Halil Paşa ve Zağanos Paşa

Halil Paşa ile II. Mehmed arasında ilk gerginlik, II. Mehmed’in tahttan indirilip babası II. Murad’ın tekrar hükümdar yapılmasıyla başlamıştır. Her ne kadar bu kararda Haçlı tehdidi gibi dış faktörler etkili olmuşsa da, II. Mehmed bu gelişmeyi kişisel bir aşağılanma olarak değerlendirmiştir. Bu süreçte Halil Paşa’nın rolü, hem Osmanlı hem de Batı kaynaklarında tartışmalı biçimde aktarılmaktadır. Osmanlı kaynakları Halil Paşa’yı devletin bekası için hareket eden bir vezir olarak tanımlar; Batılı kaynaklar ise onu Bizans’tan rüşvet almakla ve fethin gecikmesine neden olmakla itham etmektedir (Babinger, 1992; Shaw, 1976).

Varna Muharebesi (1444) ve II. Kosova Savaşı (1448) gibi önemli zaferler II. Murad’ın aktif askeri rolünü pekiştirirken, Halil Paşa da bu dönemlerde devletin sivil idaresinde en yetkin figür olarak faaliyet göstermeye devam etmiştir. Ancak bu durum II. Mehmed’in ikinci kez tahta geçmesinden sonra değişmiştir. Özellikle Zağanos Paşa ve Molla Gürânî gibi II. Mehmed’in çevresindeki yeni elit figürler, Halil Paşa’nın etkisini azaltmak için yoğun bir çaba göstermiştir (İnalcık, 2003).

Tüm Reklamları Kapat

III. İstanbul’un Fethi ve Nihai Ayrışma

Halil Paşa, İstanbul’un fethine dair bazı çekinceler dile getirmiştir. Dönemin siyasi dengelerini bilen tecrübeli bir devlet adamı olarak, büyük bir kuşatmanın Haçlı seferlerini kışkırtabileceği endişesini taşımıştır. Ancak genç padişah, Akşemseddin ve Zağanos Paşa gibi şahsiyetlerin önerilerini benimseyerek fetih siyasetini kararlılıkla sürdürmüştür. Halil Paşa ise, muhasaraya karşı olmamakla birlikte, ihtiyatlı bir tutum sergilemiş, kuşatmanın ertelenmesini önermiştir (Uzunçarşılı, 1988, s. 242-245).

İstanbul’un fethinin hemen ardından 30 Mayıs 1453 tarihinde Halil Paşa görevinden azledilmiş, kısa süre sonra da Edirne ya da İstanbul zindanında idam edilmiştir. Bu olay, sadece Halil Paşa’nın II. Mehmed’e duyduğu güvensizlik nedeniyle değil, aynı zamanda Çandarlı ailesinin Osmanlı siyasetindeki güç merkezlerinden biri olmasından kaynaklanmaktadır. Halil Paşa’nın çocuklarının kısa süre sonra serbest bırakılması, bu infazın daha çok siyasi ve sembolik bir anlam taşıdığını düşündürmektedir (Kafadar, 1995).

Çandarlı Halil Paşa Türbesi
Çandarlı Halil Paşa Türbesi

IV. Sonuç ve Değerlendirme

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Çandarlı Halil Paşa’nın idamı, II. Mehmed’in merkeziyetçi ve mutlakiyetçi bir sultanlık anlayışını kurma çabasının simgesel bir başlangıcı olarak değerlendirilebilir. Bu infazla birlikte Osmanlı’da vezir-i âzamlık makamı hanedana mutlak sadakatle bağlı, devşirme kökenli yeni sınıfın eline geçmeye başlamış; böylece Çandarlı ailesiyle temsil edilen ulema-kökenli aristokratik vezaret anlayışı son bulmuştur.

Sonuç olarak Halil Paşa’nın katli, yalnızca kişisel bir intikamın sonucu değil, Osmanlı merkezî bürokrasisinin dönüşümünü belirleyen tarihsel bir dönüm noktasıdır. II. Mehmed bu hareketiyle hem hanedan otoritesini pekiştirmiş, hem de devleti kendi idealleri doğrultusunda yeniden inşa etme iradesini göstermiştir.

Kaynakça

  1. Babinger, F. (1992). Fatih Sultan Mehmed ve Zamanı. (Çev. H. D. Yıldız). İstanbul: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  2. İnalcık, H. (2003). Devlet-i Aliyye: Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar I. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  3. Kafadar, C. (1995). Between Two Worlds: The Construction of the Ottoman State. Berkeley: University of California Press.
  4. Shaw, S. J. (1976). History of the Ottoman Empire and Modern Turkey. Cambridge: Cambridge University Press.
  5. Uzunçarşılı, İ. H. (1988). Osmanlı Tarihi II: İstanbul’un Fethinden Kanunî Sultan Süleyman’ın Ölümüne Kadar. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  6. Öztuna, Y. (1994). Büyük Osmanlı Tarihi. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/05/2025 07:22:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20700

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close