Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

OKB

2 dakika
25
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

A) OKB’NİN TANIMI

Obsesyon diğer adıyla takıntı, insanın zihnine sızan ve aşırı derecede endişeye neden olan ısrarcı istenmeyen düşünceler, imgelerdir. Kompulsiyonlar diğer adıyla zorlantılar, obsesyonların yarattığı endişeyi geçici önleme ve rahatlama sağlayan sürekli yapılan dışarıdan gözlemlenebilen davranışlar (el yıkama, düzenleme vs) ya da zihinsel eylemlerdir (sayı sayma, sözleri yineleme vs). OKB ise sadece obsesyonun olması ya da her ikisinin birden var olmasıyla oluşur. Ancak şunu da unutmamak gerekir; hepimizde takıntılı düşünceler ve tekrarlı davranışlar olabilir önemli olan bunların manasız olması, kaygıdan kurtulmak için gerçekleşmesi ve gündelik yaşamın seyrini bozuyor olması gerekir. OKB’nin düzeyi arttıkça duygu düzenleme stratejilerinde zorluk yaşandığı saptanmıştır[2]

B) OKB’NİN TÜRLERİ

Tüm Reklamları Kapat

En yaygın olanları; kontrol etme, yıkama, temizlik, düzeltme, tekrar etme, istifçilik, aşırı ahlaklılık, bulaşma, tasarruf etme, beden imgesi, sağlık, saldırganlık başlıkları örnek verilebilir. OKB’nin birçok türü olmakla beraber birçok kombinasyonu da olabilir. Örneğin X kişisi temiz olma ve aşırı ahlaklılık obsesyonu ile beraber aşırı temizleme ve dinsel ritüeller kompulsiyonlarına da sahip olabilir. Bunlardan biraz daha farklı olan OKB türü ise PÜR OKB’dir. Pür OKB de kompulsiyonlar yoktur sadece obsesyonlar vardır.

C) OKB’NİN NEDENLERİ

OKB’nin tam olarak tüm nedenleri bilinmese de yumurta ikizleri ile yapılan çalışmalardan genetiğin etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Biraz da OKB’li bireylerinin beyninin nasıl çalıştığına bakalım. Beynimizde yer alan kaudat nükleus gerekli gereksiz düşünceleri ayırt eder. Ancak OKB’li bireylerde kaudat nükleus tüm düşüncelere kapısı açık bırakır ve ayırt etme görevini yerine getirmez. Orbital korteks ise bir şeyler yanlış gidince bizi uyarır. OKB’li bireylerde ise uyarı sistemi yanlış çalışır ve durmadan yanlış şeyler var gibi uyarı halinde olur. Talamus ise duyularımıza sinyal gönderir, OKB’li bireylerde ise sinyal sistemi doğru çalışmaz ve her yere sinyal gönderir. Singulat girus ise duyguları işler ve buna uygun davranışları yerine getirmemizi sağlar. OKB’li bireylerde ise duyguları ve davranışları birbirine karıştırarak kompulsiyonları yerine getirmesi için beyni sıkıştırır. 2024 yılında yapılan bir çalışmada OKB ve erken dönem uyum bozucu şemalar arasındaki ilişkinin yakından ilgili olduğunu ifade etmiştir [1]

D) OKB’NİN TEDAVİ SEÇENEKLERİ

İlaç tedavileri, psikoterapi çeşitleri ve beyin cerrahı prosedürleri tedaviler arasındadır. OKB’nin tedavisinde kanıtlanmış ve en etkili yöntem üzerine gitme ve tepki önlemedir. Peki bu tedavinin içeriği nedir? Denize ilk girdiğimizde soğuk su bizi ürkütür ancak suyun sıcaklığı değişmese bile belli bir süreden sonra buna alışırız. Kendimizi maruz bıraktıkça sinir sistemimiz bu duruma duyarsız hale gelir. Üstüne gitme yöntemi; bireyin yapabildiği ya da yapamadığı durumlara kendini maruz bıraktırır. Örneğin; kirlilik düşüncesiyle çöpe dokunamadığından aşama aşama çöpe dokunmaya kendini alıştırır tam bu davranıştan sonra tepkiyi önleme devreye girer. Çöpe dokunduğu için elini yıkama davranışını aşama aşama azaltır ve bırakır. Ve böylece bunları yapmasa da bir şey olmadığını her düşüncenin gerçek olmadığını deneyimlemiş olurlar. BU MEYDAN OKUMAYA HAZIR HİSSETTİKLERİNDE ARTIK KAYGILARI VE DÜŞÜNCELERİ DEĞİL ONLARI YÖNETEN KENDİLERİ OLACAKLARINA HİÇ ŞÜPHE YOK. Eğer yaşamsal olarak deneyimlenemeyecek bir olaysa imgesel üstüne yöntemi kullanılır. Düşünerek duruma kendini maruz bırakır ve düşüncelerin gerçek olmadığını öğrenir.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/10/2024 00:49:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18799

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kimyasal Element
Gen İfadesi
Çeşitlilik
Karbon
Yok Oluş
Neandertal
Hayvanlar
Obezite
Klinik Mikrobiyoloji
Isı
Neandertaller
Fotoğraf
Bilimkurgu
Sosyal Medya
Akciğer
Genel Görelilik
Psikoloji
Besin Değeri
Galaksi
Biyocoğrafya
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Dünya
Ağız
Sahte
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close