Matematik Ev İşlerinize Nasıl Yardım Eder? : Çoraplarınızı Sıralamanın Farklı Bir Yolu
Eğer çoraplarınız çamaşır makinesinden karmakarışık çıktıysa onları nasıl düzenlersiniz? Daha düzenli bir dizi elde etmek için piramit misali yığılmış çorapları aynı hizada olacak şekilde sıralamak işinizi daha kolay bir hale getirecektir. Ancak, ne yazık ki, şimdi farklı şekillere sahip çorapların hepsi karıştı ve daha da kötüsü, nasıl yapacağınızı bildiğiniz tek şey x. çorabı y. sıraya koyarak sonuçta aynı şekle sahip olan çorapları yan yana getirmeye çalışmak.
Yapacağımız işlem kabataslak haliyle bir sıralama olacağından bunu permütasyon kullanarak yapabiliriz. Çoraplarımızı türüne göre 1,1,2,2,3,3,...,n,n olarak sıraladığımız takdirde 1,1,2,2,3,3,...,n,n sayılarını içeren ve P ile göstereceğimiz permütasyonumuzu, {1,1,2,2,3,3,...,n,n} sayılarını içeren bir liste olarak kabul edebiliriz. Örneğin 3,1,4,2,1,4,2,3 sayı dizisi {1,1,2,2,3,3,4,4} sayılarını içeren bir permütasyondur. Şimdi ise P permütasyonumuzu tanım kümesindeki her sıra numarasını çorap şekillerine verdiğimiz sayıları içeren görüntü kümesine götüren bir fonksiyon olarak hayal edelim. Dolayısıyla eğer permütasyonumuzu yukarıdaki özellere sahip P fonksiyonu olarak isimlendirirsek, P listesinin i konumundaki sayı için P(i) yazabiliriz. Örneğin eğer P listemiz 3,1,2,1,2,3 ise P(3)=2 olur.
Yukarıdaki bilgiler ışığında görevimiz, çamaşır makinemizin bize verdiği permütasyonumuz P'yi 1,1,2,2,3,3,...,n,n şekline çevirmektir. Çoraplarımızı soldan sağa bir dizi olarak sıraladığımızdan bunu, permütasyonumuzun en soldaki bölümünü tekrar tekrar değiştirerek yapabiliriz. Bu işlemi genel hatlarıyla ifade edecek olursak yapacağımız işlem ilk önce bir i noktası seçmek ve buradaki çorabı permütasyonumuzun en soluna koymaktır. Dolayısıyla yeni permütasyonumuz şuna dönüşür:
P(i),P(i−1),...,P(1),P(i+1),P(i+2),...,P(2n)P(i),P(i-1),...,P(1),P(i+1),P(i+2),...,P(2n)
Ancak çoraplarımız çok karışık olduğundan sadece bir çorabın yerini değiştirmek bize istediğimiz sonucu vermeyecektir. Dolayısıyla bu işlemi yeni seçtiğimiz bir j noktası için de yapmamız gerekir ve bu böyle tüm çoraplarımız sıralanana kadar devam eder. Peki eğer 2n kadar çorabımız (ve bunun sonucu olarak 2n uzunluğunda bir permütasyonumuz) varsa bu permütasyonumuzu 1,1,2,2,3,3,...,n,n şekline en kolay yoldan getirmek için yapabileceğimiz kaç farklı yer değiştirme vardır?
Bir Örnekle Başlayalım
Kolay bir sıralama yöntemi için aşağıdaki yöntemi izleyebiliriz:
- Permütasyonumuzun ilk halindeki ilk sayının eşini bulun. Burada bahsedilen sayı permütasyonumuzun en solundaki sayıya eşittir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde değineceğimiz zor sıralamalarda tüm sayılar yer değiştirebilir ve dolayısıyla en soldaki çorap en sağa geçebilir. Bu yüzden ilk olarak bu sayımızın eşini bulmak işimizi kolaylaştıracaktır. Buna j pozisyonundaki k sayısı diyelim.
- j pozisyonumuzda bulunan sayımızı permütasyonumuzun en soluna koyun. Böylece k sayımızın yeni konumu 1 olur.
- Yeni permütasyonumuzda (varsa) en çok karmaşıklığa neden olan parçayı bulun. Bu parça, kendisi aynı sayı numarasına sahip diğer parçanın yanında olmadığı gibi aynı sayı numarasına sahip olan iki parçanın arasına girmiş olabilir. Böylece o sayıyı yeniden yerleştirmek için yaptığınız hamle bahsi geçen iki parçayı da düzeltecektir.
- Diğer sayıların da yerlerini değiştirerek devam edin.
Şimdi P=3,1,4,2,3,2,4,1 şeklinde 4 çorabımız olduğunu varsayalım. Bu permütasyondaki hem en baştaki sayının eşiti olan hem de en çok karmaşıklığa sebep olan parça j=5 pozisyonundaki k=3 sayısıdır. Gerekli düzeltmeyi yaptığımızda yeni permütasyonumuzu P' ile gösterirsek P'=3,3,1,4,2,2,4,1 permütasyonunu elde ederiz. Devamında yeni j değerleri için sırasıyla:
- j=3 pozisyonundaki k=1 sayısını
- j=8 pozisyonundaki k=1 sayısını
- j=8 pozisyonundaki k=4 sayısını
- j=5 pozisyonundaki k=4 sayısını
seçersek en son elde edeceğimiz sıralama P'''''=4,4,1,1,3,3,2,2 olacaktır. Buradaki amacımız her bir çorabı diğer eşiyle yan yana getirmek olduğundan sıralamamızdaki sayılarımızın büyüklük/küçüklük değerleri bizim için bir anlam ifade etmez (sonuçta onları sadece şekilleri belirtmek için seçmiştik).
Dolayısıyla ilk bölümümüzdeki sorumuzun cevabını bu örnek üzerinden düşünürsek, cevabı bulmaya her sayının ona eşit olan diğer bir sayıyla yan yana gelebilmesi için en fazla iki değişiklik yapmamız gerektiğini hatırlayarak başlayabiliriz, dolayısıyla sorumuzun cevabı bir tane ''x2'' değeri içermelidir. Devamında ilk yer değiştirmemiz olan j=5 konumunda k=3 sayısında yapılan bir değişiklikte j=4 ile j=6 konumlarındaki k=2 sayılarının otomatikman yan yana gelmesi hakkında düşünmeliyiz, bu yüzden düzenli olmayan sayılarımız sadece k=1 ve k=4'tür. Her birinden iki tane olduğundan hangisini seçeceğimiz ''x4'' şeklinde cevabımıza eklenir. Her şeyi hesaba kattığımızda örneğimiz için maksimum çevirme sayımız:
2.4=82.4=8
olarak bulunur. Ama bu örneğimizde ilk sayımızın eşiti aynı zamanda en çok karmaşıklık yaratan sayıya eşitti ve bu k=2 sayısını düzeltmemiz için gereken hesaplamamızı ortadan kaldırdı. Yani her zaman bu kadar kolay olmayabilir. Bu durumda çamaşır makinesinin bize bahşettiği en zor permütasyonun kaç çözümü olur?
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Kolaydan Zora...
Bir önceki permütasyonumuzda, birbiriyle aynı olan iki sayıyı yan yana getirmek için ilk değişikliğimizi yaptığımızda, otomatikman başka iki aynı sayıyı da yan yana getirmiş olduk. Sonuç olarak bir permütasyonda yapacağımız pozisyon değişikliklerinin diğer iki aynı sayının yan yana gelmesi sonucunu beraberinde getirmediği şekildeki permütasyonların diğerlerine nazaran daha zor olduğunu düşünmek mantıklıdır. Yeni bir P=4,1,3,2,4,1,3,2 permütasyonu buna örnek gösterilebilir. Bu örneğimizdeki amacımız en çok karmaşıklığa yer açacak sayının elde edilememesidir. En zor durumumuz için aynı sayı değerlerinin birbirlerine maksimum uzaklıkta olması gerekir. Ancak tüm sayılar aynı anda permütasyonumuzun en sağında ve en solunda olamaz. Bu yüzden tüm sayılarımızın eşleri arasındaki uzaklık aynı olmalıdır. Bu permütasyonumuzu sıralamak için gereken işlemlerimiz kabaca şöyledir:
- Permütasyonumuzun ilk halindeki ilk sayının eşini bulun. Bu örneğimizde j=1 pozisyonundaki k=4 sayımız permütasyonumuzun ilk sırasıdır. Dolayısıyla eşi j=5 pozisyonundaki k=4 olacaktır.
- Yan yana getirmek istediğiniz ikinci bir k sayısını seçin ve o sayıyı en sola getirdikten sonra eşitini en sona getirin.
- Tüm çoraplar sıralanana kadar 2. işleme devam edin.
Yukarıdaki uyguladığınızda elde edeceğiniz aynı şekildeki tüm çorapların yan yana olduğu sıralama için:
C(6,1).C(4,1)=24C(6,1).C(4,1)=24
seçenek vardır. Ama her zaman 4 çorabımız olmak zorunda değil. O zaman nasıl hesaplarız?
... Ama Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı
Yazımızın en başında bahsettiğimiz gibi P permütasyonumuzu {1,1,2,2,3,3,...,n,n} sayılarını içeren bir liste olarak kabul edebiliriz. Bir önceki örnekten yola çıkarak elde edebileceğimiz en zor permütasyon P=1,2,3,...,n,1,2,3,...,n olur. Bu durumda yukarıdaki işlemleri bu örneğimize uygularsak tüm çorapların yan yana olduğu sıralama için elde edeceğimiz maksimum çevirme sayımız:
C(n−2,1).C(n−4,1).C(n−6,1)....C(4,1)C(n-2,1).C(n-4,1).C(n-6,1)....C(4,1)
olacaktır. Bu durumda eşitliğimizi aşağıdaki gibi de gösterebiliriz:
4.6.8....(n−4).(n−2)4.6.8....(n-4).(n-2)
Kaç tane çorabımız olursa olsun hepsi için bir çift iki tane çoraptan oluşacağından (eğer bir tanesini kaybedecek kadar şanssız değilseniz) denklemimizi şu şekilde yazabiliriz:
2[2.3.4....(n−42)(n−22)]=2.(n−22)!2[2.3.4....(\frac{n-4}{2})(\frac{n-2}{2})] = 2.(\frac{n-2}{2})!
Hayatın içindeki küçük sorunları bu şekilde anlamaya çalışmak eğlencelidir, aynı zamanda bu anlamlandırma çabası zorlukları farklı bir bakış açısıyla görüp daha kolaya indirgemeye yardımcı olur. Ancak gerçekte çamaşır makinesinden çıkan çorapları düzenlemek bu kadar eğlenceli olmayabilir. Bu durumda annenize danışabilirsiniz. Hesaba katmadığımız daha kolay yöntemleri olması muhtemeldir.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/01/2025 05:24:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13379
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.