Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Matematik Ev İşlerinize Nasıl Yardım Eder? : Çoraplarınızı Sıralamanın Farklı Bir Yolu

Matematik Ev İşlerinize Nasıl Yardım Eder? : Çoraplarınızı Sıralamanın Farklı Bir Yolu
6 dakika
37
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Eğer çoraplarınız çamaşır makinesinden karmakarışık çıktıysa onları nasıl düzenlersiniz? Daha düzenli bir dizi elde etmek için piramit misali yığılmış çorapları aynı hizada olacak şekilde sıralamak işinizi daha kolay bir hale getirecektir. Ancak, ne yazık ki, şimdi farklı şekillere sahip çorapların hepsi karıştı ve daha da kötüsü, nasıl yapacağınızı bildiğiniz tek şey x. çorabı y. sıraya koyarak sonuçta aynı şekle sahip olan çorapları yan yana getirmeye çalışmak.

Yapacağımız işlem kabataslak haliyle bir sıralama olacağından bunu permütasyon kullanarak yapabiliriz. Çoraplarımızı türüne göre 1,1,2,2,3,3,...,n,n olarak sıraladığımız takdirde 1,1,2,2,3,3,...,n,n sayılarını içeren ve P ile göstereceğimiz permütasyonumuzu, {1,1,2,2,3,3,...,n,n} sayılarını içeren bir liste olarak kabul edebiliriz. Örneğin 3,1,4,2,1,4,2,3 sayı dizisi {1,1,2,2,3,3,4,4} sayılarını içeren bir permütasyondur. Şimdi ise P permütasyonumuzu tanım kümesindeki her sıra numarasını çorap şekillerine verdiğimiz sayıları içeren görüntü kümesine götüren bir fonksiyon olarak hayal edelim. Dolayısıyla eğer permütasyonumuzu yukarıdaki özellere sahip P fonksiyonu olarak isimlendirirsek, P listesinin i konumundaki sayı için P(i) yazabiliriz. Örneğin eğer P listemiz 3,1,2,1,2,3 ise P(3)=2 olur.

Yukarıdaki bilgiler ışığında görevimiz, çamaşır makinemizin bize verdiği permütasyonumuz P'yi 1,1,2,2,3,3,...,n,n şekline çevirmektir. Çoraplarımızı soldan sağa bir dizi olarak sıraladığımızdan bunu, permütasyonumuzun en soldaki bölümünü tekrar tekrar değiştirerek yapabiliriz. Bu işlemi genel hatlarıyla ifade edecek olursak yapacağımız işlem ilk önce bir i noktası seçmek ve buradaki çorabı permütasyonumuzun en soluna koymaktır. Dolayısıyla yeni permütasyonumuz şuna dönüşür:

Tüm Reklamları Kapat

P(i),P(i−1),...,P(1),P(i+1),P(i+2),...,P(2n)P(i),P(i-1),...,P(1),P(i+1),P(i+2),...,P(2n)

Ancak çoraplarımız çok karışık olduğundan sadece bir çorabın yerini değiştirmek bize istediğimiz sonucu vermeyecektir. Dolayısıyla bu işlemi yeni seçtiğimiz bir j noktası için de yapmamız gerekir ve bu böyle tüm çoraplarımız sıralanana kadar devam eder. Peki eğer 2n kadar çorabımız (ve bunun sonucu olarak 2n uzunluğunda bir permütasyonumuz) varsa bu permütasyonumuzu 1,1,2,2,3,3,...,n,n şekline en kolay yoldan getirmek için yapabileceğimiz kaç farklı yer değiştirme vardır?

Bir Örnekle Başlayalım

Kolay bir sıralama yöntemi için aşağıdaki yöntemi izleyebiliriz:

  1. Permütasyonumuzun ilk halindeki ilk sayının eşini bulun. Burada bahsedilen sayı permütasyonumuzun en solundaki sayıya eşittir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde değineceğimiz zor sıralamalarda tüm sayılar yer değiştirebilir ve dolayısıyla en soldaki çorap en sağa geçebilir. Bu yüzden ilk olarak bu sayımızın eşini bulmak işimizi kolaylaştıracaktır. Buna j pozisyonundaki k sayısı diyelim.
  2. j pozisyonumuzda bulunan sayımızı permütasyonumuzun en soluna koyun. Böylece k sayımızın yeni konumu 1 olur.
  3. Yeni permütasyonumuzda (varsa) en çok karmaşıklığa neden olan parçayı bulun. Bu parça, kendisi aynı sayı numarasına sahip diğer parçanın yanında olmadığı gibi aynı sayı numarasına sahip olan iki parçanın arasına girmiş olabilir. Böylece o sayıyı yeniden yerleştirmek için yaptığınız hamle bahsi geçen iki parçayı da düzeltecektir.
  4. Diğer sayıların da yerlerini değiştirerek devam edin.

Şimdi P=3,1,4,2,3,2,4,1 şeklinde 4 çorabımız olduğunu varsayalım. Bu permütasyondaki hem en baştaki sayının eşiti olan hem de en çok karmaşıklığa sebep olan parça j=5 pozisyonundaki k=3 sayısıdır. Gerekli düzeltmeyi yaptığımızda yeni permütasyonumuzu P' ile gösterirsek P'=3,3,1,4,2,2,4,1 permütasyonunu elde ederiz. Devamında yeni j değerleri için sırasıyla:

Tüm Reklamları Kapat

  1. j=3 pozisyonundaki k=1 sayısını
  2. j=8 pozisyonundaki k=1 sayısını
  3. j=8 pozisyonundaki k=4 sayısını
  4. j=5 pozisyonundaki k=4 sayısını

seçersek en son elde edeceğimiz sıralama P'''''=4,4,1,1,3,3,2,2 olacaktır. Buradaki amacımız her bir çorabı diğer eşiyle yan yana getirmek olduğundan sıralamamızdaki sayılarımızın büyüklük/küçüklük değerleri bizim için bir anlam ifade etmez (sonuçta onları sadece şekilleri belirtmek için seçmiştik).

Dolayısıyla ilk bölümümüzdeki sorumuzun cevabını bu örnek üzerinden düşünürsek, cevabı bulmaya her sayının ona eşit olan diğer bir sayıyla yan yana gelebilmesi için en fazla iki değişiklik yapmamız gerektiğini hatırlayarak başlayabiliriz, dolayısıyla sorumuzun cevabı bir tane ''x2'' değeri içermelidir. Devamında ilk yer değiştirmemiz olan j=5 konumunda k=3 sayısında yapılan bir değişiklikte j=4 ile j=6 konumlarındaki k=2 sayılarının otomatikman yan yana gelmesi hakkında düşünmeliyiz, bu yüzden düzenli olmayan sayılarımız sadece k=1 ve k=4'tür. Her birinden iki tane olduğundan hangisini seçeceğimiz ''x4'' şeklinde cevabımıza eklenir. Her şeyi hesaba kattığımızda örneğimiz için maksimum çevirme sayımız:

2.4=82.4=8

olarak bulunur. Ama bu örneğimizde ilk sayımızın eşiti aynı zamanda en çok karmaşıklık yaratan sayıya eşitti ve bu k=2 sayısını düzeltmemiz için gereken hesaplamamızı ortadan kaldırdı. Yani her zaman bu kadar kolay olmayabilir. Bu durumda çamaşır makinesinin bize bahşettiği en zor permütasyonun kaç çözümü olur?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Kolaydan Zora...

Bir önceki permütasyonumuzda, birbiriyle aynı olan iki sayıyı yan yana getirmek için ilk değişikliğimizi yaptığımızda, otomatikman başka iki aynı sayıyı da yan yana getirmiş olduk. Sonuç olarak bir permütasyonda yapacağımız pozisyon değişikliklerinin diğer iki aynı sayının yan yana gelmesi sonucunu beraberinde getirmediği şekildeki permütasyonların diğerlerine nazaran daha zor olduğunu düşünmek mantıklıdır. Yeni bir P=4,1,3,2,4,1,3,2 permütasyonu buna örnek gösterilebilir. Bu örneğimizdeki amacımız en çok karmaşıklığa yer açacak sayının elde edilememesidir. En zor durumumuz için aynı sayı değerlerinin birbirlerine maksimum uzaklıkta olması gerekir. Ancak tüm sayılar aynı anda permütasyonumuzun en sağında ve en solunda olamaz. Bu yüzden tüm sayılarımızın eşleri arasındaki uzaklık aynı olmalıdır. Bu permütasyonumuzu sıralamak için gereken işlemlerimiz kabaca şöyledir:

  1. Permütasyonumuzun ilk halindeki ilk sayının eşini bulun. Bu örneğimizde j=1 pozisyonundaki k=4 sayımız permütasyonumuzun ilk sırasıdır. Dolayısıyla eşi j=5 pozisyonundaki k=4 olacaktır.
  2. Yan yana getirmek istediğiniz ikinci bir k sayısını seçin ve o sayıyı en sola getirdikten sonra eşitini en sona getirin.
  3. Tüm çoraplar sıralanana kadar 2. işleme devam edin.

Yukarıdaki uyguladığınızda elde edeceğiniz aynı şekildeki tüm çorapların yan yana olduğu sıralama için:

C(6,1).C(4,1)=24C(6,1).C(4,1)=24

seçenek vardır. Ama her zaman 4 çorabımız olmak zorunda değil. O zaman nasıl hesaplarız?

... Ama Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı

Yazımızın en başında bahsettiğimiz gibi P permütasyonumuzu {1,1,2,2,3,3,...,n,n} sayılarını içeren bir liste olarak kabul edebiliriz. Bir önceki örnekten yola çıkarak elde edebileceğimiz en zor permütasyon P=1,2,3,...,n,1,2,3,...,n olur. Bu durumda yukarıdaki işlemleri bu örneğimize uygularsak tüm çorapların yan yana olduğu sıralama için elde edeceğimiz maksimum çevirme sayımız:

C(n−2,1).C(n−4,1).C(n−6,1)....C(4,1)C(n-2,1).C(n-4,1).C(n-6,1)....C(4,1)

Tüm Reklamları Kapat

olacaktır. Bu durumda eşitliğimizi aşağıdaki gibi de gösterebiliriz:

4.6.8....(n−4).(n−2)4.6.8....(n-4).(n-2)

Kaç tane çorabımız olursa olsun hepsi için bir çift iki tane çoraptan oluşacağından (eğer bir tanesini kaybedecek kadar şanssız değilseniz) denklemimizi şu şekilde yazabiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

2[2.3.4....(n−42)(n−22)]=2.(n−22)!2[2.3.4....(\frac{n-4}{2})(\frac{n-2}{2})] = 2.(\frac{n-2}{2})!

Hayatın içindeki küçük sorunları bu şekilde anlamaya çalışmak eğlencelidir, aynı zamanda bu anlamlandırma çabası zorlukları farklı bir bakış açısıyla görüp daha kolaya indirgemeye yardımcı olur. Ancak gerçekte çamaşır makinesinden çıkan çorapları düzenlemek bu kadar eğlenceli olmayabilir. Bu durumda annenize danışabilirsiniz. Hesaba katmadığımız daha kolay yöntemleri olması muhtemeldir.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/05/2024 14:57:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13379

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Öğrenme Alanı
Tohum
Yörünge
Pediatri
Çeviri
Hastalıkların Tedavisi
Doğal Seçilim
Mantık
Elektron
Radyasyon
Uzaylı
Beslenme Biçimi
Virüsler
Işık
Sağlık Bilimleri
Botanik
Balıklar
Uçak
Genel Halk
Homo Sapiens
Nöroloji
Doğa
Travma
Karar Verme
Algoritma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close