Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Linux ve Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri

Linux ve Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri Linux
2 dakika
13
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Linux, bir işletim sisteminin çekirdeği olarak tanımlanabilir. Linux, açık kaynak kodlu olduğundan isteyen herkes windows gibi yaygın işletim sistemlerinin aksine bu kodu değiştirebilir bu imkan da çeşitli programları çalıştırabilmesine olanak sağlar

en basit hâliyle anlatmak gerekirse bağlı olduğunuz wi-fi şifresini eski bir IOS veya Android cihazda görmek istediğinizde telefon ayarlarının derinlerine inip gerçekten uğraş vermediğiniz sürece görmeniz mümkün değildi fakat Linux tabanlı bir sistemde bilgilere erişiminiz çok daha kolay olduğundan kolayca bu bilgiyi alabilirdiniz, şimdi de bu pratikliği geriye kalan neredeyse her konuda yapabildiğinizi düşünün. Bir yazılımcı olarak uygulamaların hatta işletim sisteminin içini görmek size o kadar büyük bir çalışma ortamı sağlar ki.

En başta dediğimiz üzere Linux bir işletim sisteminin çekirdeği yani bilgisayarınıza "Linux" kuramazsınız "Linux Tabanlı" bir sistem kurarsınız. Bu sistemler biririnden amaçları doğrultusunda ayrılır örneğin Kali, güvenlik ve penetrasyon testi yapmak isteyenler için tasarlanmış bir Linux dağıtımıdır içerisinde şifre kırma, çeşitli web sayfalarını analiz etme, saldırı simulasyonu gibi uygulamalar bulunurken CentOS, genelde kurumsal kullanıcılar tarafından tercih edilir ve sunucu olarak kullanılan cihazlarda yaygındır. Bunların yanında Ubuntu, hem masaüstü hem de sunucu olarak kullanılabilip daha basit arayüzü ile daha geniş bir kitleye hitap eder.

Tüm Reklamları Kapat

Birer birer tüm Linux tabanlı işletim sistemlerini incelemek bir hayli zor çünkü çok fazla konuda çok fazla isteği karşılamaya yönelik yazılmış sistemler var bunun için güzel bir örnek de "Elementary OS" adındaki Ubuntu tabanlı işletim sistemi, arayüzü Mac OS ile birebir sayılabilecek düzeyde yakınlık gösteren tasarım odaklı bir sistem.

Peki bunlar dışında çoğunluğun kullandığı Windows' a göre artıları ve eksileri neler?

ücretsiz, virüslere fazlasıyla dayanıklı, daha hızlı ve isteğe göre parçalarının değiştirilmesi büyük artılar,

eksileri ise eğer yazılımcı değil de daha çok günlük bir bilgisayar kullanıcıysanız sizi üzecek türden ki bunların başında uyumluluk sorunları geliyor günlük hayatta kullandığınız Epic Games, Uplay gibi çeşitli oyun sağlayıcılarından tutun da Acrobat reader gibi programlara kadar çalıştıramamanız mümkün. İkinci en büyük eksiği ise kullandığınız linux tabanlı işletim sistemine göre zor bir arayüz ile karşılaşmanız, bazen Windows' da bir kaç tık ile yapacağınız işlemi ilk kullanmaya başladığınızda bilgisizliğinizden dolayı doğru komudu arayıp dakikalar içinde zorlukla tamamlayabilirsiniz.

Size uygun olsun ya da olmasın Linux' un günümüz yazılım sektöründeki yeri doldurulamaz nitelikte.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2024 20:08:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15369

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tutarlılık
Kan Hastalıkları
Köpekgil
Endokrin Sistemi
Kalori
Popülasyon
Hız
Charles Darwin
Nükleer
Google
Radyasyon
Toplumsal Cinsiyet
İngiltere
Covıd-19
Solunum
Fare
Bilinç
Psikiyatri
Kadın Sağlığı
Bilgi
Burun
Tüy
Evrim
Tüyler
Bilişsel
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close