Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Lacerta trilinieata

Genel bilgiler

2 dakika
67
Lacerta trilinieata eurolizards
  • Blog Yazısı
Yavru boyutlarda bir Lacerta trilinieata
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Lacerta trilinieata

Lacerta trilinieata, “özkertenkelegiller” familyasına bağlı ve “Lacerta” cinsine ait kozmopolitik bir türdür. Tür tanımlayıcı ismini belli bir yaş aralığında ve bazı örneklerde bulunmamakla beraber çoğu örnek bireyin morfolojisinde gözlemlenen üç çizgiden alır. Bu çizgiler genel olarak türün sırt kısmında bulunan ve açık renklerden oluşan dorsolateral çizgilerdir. Bireyin yaşı ilerledikçe bu çizgiler kaybolur ve genelde vücudunun çok büyük bir bölümü yeşil renk alır, bu yeşil renk; türün halk arasında “İri Yeşil Kertenkele” olarak adlandırılmasına yol açmıştır. Yavru bireylerde aynı zamanda bir adette vertebral çizgi görülür. Bu açık vertebral çizgi diğer Lacerta türü yavruları arasında ayırt edici özellik taşır.

Son zamanlarda kemik incelemeri ile yaş tayini yöntemleri araştırılmaktadır. Bu çalışma türün özellikle üç vücut kemiğini (falanj, humeneus ve femur) hedef alır, bu kemiklerin belli değerleri ölçülerek karşılaştırmalı olarak yaş tayini yapılabildiği saptanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

L. trilinieata türü için üreme olgunluğu yaşı, türün yetiştiği çevre şartlarına bağlı olarak değişsede 2-3 yaş aralığında bu olgunluğa ulaştığı söylenebilir. Üreme olgunluğunu en çok etkileyen faktörlerden biri ise yüksekliğe ve bölge iklimine bağlı olarak değişen hava sıcaklıklarıdır. Lacertadae familyası genel olarak soğuk havada geç olgunluğa ulaşırken bu konuda yapılan araştırmalarda yüksek yerlerden toplanan örnekler bu kanıyı destekler nitelik göstermiştir.

Üreme boyu ise çevre şartlarına göre değişmekle beraber en az 80mm olarak saptanmıştır. Üreme dönemi nisanda başlamakla beraber temmuz sonuna doğru bittiği gözlemlenen L. trilinieata türü için özellikle yavru popülasyonunda bu dönemlerde artış grafiği dikkat çekmektedir. Üreme yılda bir veya iki defa gerçekleşebilir, dişi birey birçok faktöre bağlı olarak en az 6-7, en fazla 17-18 yumurta bırakır.

Beslenme alışkanlıkları diğer Lacerta türlerinde olduğu gibi böcekler ve küçük omurgasızlardan oluşur, özellikle Gryllidae familyası ve Caelifera alt takımı gibi kozmopolitik türler hem sık bulunabildikleri hemde zengin besin değerlerine sahip oldukları için öncelikli tercihlerdir. Aynı şekilde tırtıllar ve kolay av niteliğindeki benzer omurgasızlarda sık tüketilir. Avlarını güçlü çenelerini kullanarak öldürürler ve zehir bezleri bulunmadığı için insan gibi büyük memelilere herhangi bir ölümcül risk teşkil etmezler (yalnızca çoğu canlıda olduğu gibi ağız salgılarında oluşan bakteriler bulaşıcı hastalıkları taşıma eğilimi gösterebilir ve virüslere açık hale gelir. Bu yüzden cildin temasta bulunan bölgesini dezenfekte edilmesi tavsiye edilir).

Davranışları toprağın altına veya sık yapraklara saklanma eğilimindedir. Hızlı koşularına ve saklanma becerilerine güvenerek avcılardan korunmayı hedefleyen bu tür; kimi zaman taşların, kimi zaman hiç umulmayacak odunsuların altından çıkar. Keyfi bir doğa gezisinde ve hatta kentleşmelerde bile görülmesi oldukça olağandır.

Yayılış gösterdikleri yerler Balkan Ülkeleri - Türkiye - Girit ve Yunan Adaları - Suriye gibi geniş bir coğrafyayı kapsar. Habitatlarının coğrafi özellikleri genellikle Akdeniz bitki örtüsü - yoğun bitki örtüsü - sık çalılıklar şeklinde olabilir. Bunun yanında asidik topraklarda bulunmaları da tuhaf değildir, 26 Nisan 2024’te araştırma amaçlı yapılan saha çalışmamızda kalsiyum oksitli toprağa sahip bir habitattan topladığımız L.trilinieata örnekleri bunu kanıtlar niteliktedir.

Okundu Olarak İşaretle
6
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 18:58:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19022

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close