Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kohlberg'ün Ahlaki Gelişim Modeli: Ön-Ahlaktan Evrensel İlkellere

2 dakika
91
Kohlberg'ün Ahlaki Gelişim Modeli: Ön-Ahlaktan Evrensel İlkellere Pexels
  • Blog Yazısı
August de Richelieu
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Lawrence Kohlberg, ahlaki yargılar ve karar verme süreçlerinin gelişimini inceleyen bir psikologdur. Ona göre, bireylerin ahlaki düşünce süreçleri yaşamları boyunca belirli evrelerden geçer. Kohlberg, bu evreleri altı aşamada tanımlamıştır ve bu aşamalar üç ana seviyede toplanmıştır.

''Eğer bu konuda bilgiye sahip değil veya en azından benim gibi geniş bir perspektife sahip değilseniz pek muhtemel şimdi aşağıda listeleyeceğim 3 tanesi ana başlık ve toplam 6 madde bende olduğu gibi sizde de ''aa gerçekten öyle'' diye, şaşırtabilir. :)''

1. Ön-Ahlaki Seviye (Preconventional Level):

Tüm Reklamları Kapat

Aşama 1 - Cezadan Kaçınma ve İtaat: Çocuklar, bir eylemin doğru ya da yanlış olduğuna cezaların varlığına göre karar verirler.

Aşama 2 - Bireysel Değiş-Tokuş: Doğru olanın, bireysel ihtiyaçları karşılamak için neyin işe yaradığına dayandığı bir aşamadır.

2. Ahlaki Seviye (Conventional Level):

Aşama 3 - İyi Çocuk/Bu İyi İnsan: Bireyler, başkaları tarafından onaylanmak ve beğenilmek için doğru olanı yapmaya çalışırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Aşama 4 - Hukuk ve Düzen: Birey, sosyal düzeni korumak ve saygı görmek için doğru olanı yapar.

3. Sonrası-Ahlaki Seviye (Postconventional Level):

Aşama 5 - Sosyal Sözleşme: Birey, toplumun genel yararına olan kurallara ve yasalara değer verir, ancak bazen bu kuralların ve yasaların değiştirilmesi gerektiğini de kabul eder.

Aşama 6 - Evrensel Ahlaki İlkeler: Bu aşamadaki birey, evrensel ahlaki ilkelere dayalı olarak karar verir ve bu ilkeler, belirli yasaların ve toplumsal kuralların üzerindedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

''Bu maddeleri okuduktan sonra istemsizce çocukluk yıllarımdaki anılar gözümün önünde canlandı. Örnek; işte annem bana cezalar falan verirdi ve bende o şeyi yapmamayı öğrenirdim, ya da aşama 3'te olduğu gibi sürekli kafamı okşarlardı ''sen iyi çocuksun'' falan derlerdi. İnanılmaz şeyler gerçekten. Psikoloji ile hobi olarak ilgileniyorum ancak öğrendiğim şeyler , bu içerikte bahsettiğim ''ahlaki değerler'' gibi bazı olaylar da beni o kadar şaşırtıyor ki bunu blog yazımda bağırmak istedim. ''

Kohlberg, ahlaki yargılarının gelişimini incelemek için "Heinz dilemması" gibi hipotetik ahlak sorunları üzerine yapılandırılmış mülakatlar kullanmıştır. Ancak, bu teorinin bazı eleştirilere maruz kaldığını da belirtmek gerekir. Bazı eleştirmenler, teorinin kültürel önyargıları içerdiğini veya cinsiyet ayrımcılığı yaptığını iddia etmiştir.

Ancak, Kohlberg'ün ahlaki gelişim teorisi, ahlaki düşünme ve eğitim üzerine yapılan çalışmalarda geniş bir etki yaratmıştır ve bu alanda temel bir referans noktası olarak kabul edilir.

Umarım diğer blog yazılarım gibi bu da hoşunuza gitmiştir. Genellikle kısa sürecek ve hap bilgi tarzında içerikler üretmeye çalışıyorum. Bu sayede sizlerde yalnızca 1-2 dakika gibi kısa bir sürede eğer öğreneceğiniz birşey var ise çok da zaman kaybetmeden alıp gidiyorsunuz.

Keyifli Günler dilerim.. [1], [2]

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ B. J. Peens, et al. (2000). Kohlberg's Theory Of Moral Development: Insights Into Rights Reasoning. Medicine and law. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Mustafa Direk. (Blog, 2023). Ahlaki Değerler Üzerine.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2025 07:34:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15460

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close