Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İzafiyet ve zamanın göreceliği

Basitçe İzafiyet

2 dakika
375
İzafiyet ve zamanın göreceliği
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İzafiyet kelime anlamı olarak görelilik, görecelik demektir. Zamanın ve olguların eş yaşanmaması veya mutlak bir zamanın olmaması Einstein'in izafiyet kavramına girer. İzafiyet genel görelilik ve özel görelilik olmak üzere iki alt başlığa ayrılır. Göreliliği matematiksel olarak şu şekilde örneklendirebiliriz: birbirine çakışık iki farklı koordinat sistemi düşünelim ancak bu koordinat sistemlerinin orijinleri üst üste gelmesin. Bu koordinat sistemlerini K ve K' olarak isimlendirelim. K koordinat sisteminde (x, y) noktası K' koordinat sisteminde (x+a, y+b) noktasına denk gelsin. Bu durumda iki koordinat sisteminin orijininde bulunan iki gözlemci bu noktaları göreli algılar. Yani K' koordinat sisteminin orijininde bulunan gözlemci cisim (x+a, y+b) noktasında bulunuyor diyecektir ancak K koordinat sisteminin orijinindeki gözlemci cismin (x, y) noktasında bulunduğunu söyler. Başka bir örnek vermek gerekirse de: bir trende olduğumuzu düşünün. Trenin yanında trenle aynı hızka giden bir araba var ve etrafta tren ve araba dışında hiçbir nesne bulunmamakta. Dışarıdaki bir gözlemci tren ve arabanın bir sürate sahip olduğunu söyleyecektir ancak trendeki siz doğal bir şekilde hem arabanın hem de kendinizin durağan olduğunu savunacaksınız. Bunun gibi birçok örnek türetilebilir. Burada konumuza dahil olan bir kavram daha var: ışık hızı. Aslında ışık hızı ile pek işimiz yok, işimiz hız ve zaman kavramıyla. x uzunluğunda bir yolu, v hızı ile gitmek istiyorsanız t kadar süre harcarsınız. v'yi ne kadar fazla da yapsanız t süresini 0'a indiremezsiniz. Sadece x sonsuza giderken t'nin limitini alırsanız 0'ı bulabilirsiniz. Evrende de sonsuz hız ile giden herhangi bir cisim bulunamaz. Yani bütün hesaplarımıza ışık hızından kaynaklanan gözlemdeki gecikme süresini dahil etmek mecburiyetindeyiz.

Bunu zamana uyarladığımız durumda şu şekilde bir örnek daha türetebiliriz: K' koordinat sisteminin merkezinde duran ve 2 tiktak arası 1 saniye olan bir saat olsun. Bu saati bir v hızı ile hareket ettirirsek referans noktasındaki gözlemciye göre iki tiktak arası bir saniye değil (1/√1-v²/c²) saniyedir. Yani 1 saniyeye göre daha uzundur. Aynısını zaman boyutu için değil de uzamsal boyutlar için uygularsak da şu şekilde bir düşünce deneyi geliştirebiliriz: Bir K' koordinat sisteminin orijininde 1 metrelik bir çubuk bulunuyor olsun. Ardından bu çubuğa bir v hızı verilsin, referans noktasındaki gözlemye göre çubuğun uzunluğu 1 metre değil, (√1-v²/c²) metredir. Bu ifadelerin çıkarmı için Lorentz Dönüşümleri'ne bakabilirsiniz; denklemlerin açılımları, nasıl bulunduğunu öğrenmek için ise Einstein'ın yazmış olduğu İzafiyet Teorisi: Özel ve Genel Görelilik, Göreliliğin Anlamı kitaplarına bakabilirsiniz.

Buradan anlaşılabilir ki herhangi iki gözlemci zamanı ve olguları aynı tecrübe etmemektedir, aynı anda olduğunu sandığımız iki olay aslında farklı zamanlarda olmuş olabilir. Yani Einstein Newton'un mutlak zaman fikrini düzeltmiş ve yerini alacak izafiyeti geliştirmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Einstein. (1989). İzafiyet Teorisi. Yayınevi: Say Yayınları.
  • A. Einstein. (2014). Göreliliğin Anlamı. ISBN: 9786051069661. Yayınevi: Alfa Yayınları.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 04:15:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18375

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close