Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Güneş Döngüsü

Manyetik Güneş Döngüsü

6 dakika
233
Güneş Döngüsü güneş
  • Blog Yazısı
Pixabay
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Manyetik Güneş Döngüsü, Güneş'in kendi ekseni etrafında iki kez dönmesi için geçen yaklaşık 22 yıl boyunca Güneş'in Manyetik yapısında meydana gelen periyodik değişimdir . Döngü, her biri kabaca 5.5 yıl uzunluğunda 2 Solar minimum ve 2 Solar maksimuma sahiptir.

Solar minimum sırasında manyetik yapı, Yıldızın içinde güçlü bir Z-Pinch ile kutuptan kutba küresel bir toroidal manyetik yapı oluşturur. Bu yapı, Ekvator perspektifine bir dipol ve Poloidal perspektife bir Kuadrupol oluşturur.

Solar maksimum sırasında manyetik yapı 3 ayrı toroidal manyetik yapı oluşturur. Her bir toroidal manyetik yapı arasında, alan çizgilerinin karşıt manyetik yapıların buluştuğu yerden çıktığı gösterilmiştir. Bu, önemli yüzey aktivitesine ve Güneş Lekeleri ve Güneş Parlamalarının oluşumuna neden olur. Z-Pinch artık Yıldızın Z ekseni boyunca tek tip bir potansiyel farkında değildir. Polioidal perspektifler, Manyetik dört kutuplu yapıda herhangi bir değişiklik gözlemlemedi. Ekvator perspektifi yön/faz değiştirdi ve şimdi dalgaların 3 dört kutup arasında birleştiği Ekvator'un üstünde veya altında çıkıyor/giriyor

Tüm Reklamları Kapat

Dört Kutuplu Manyetik Yapı

Bir Dipol içindeki bir Dört Kutup, Döndürme ve Yuvarlanmanın yalnızca 2 olası kombinasyonuna sahiptir, bunlar, Poloidal eksen etrafında 720* Yuvarlanma 360* Dönme ve Toroids Poloidal ekseni etrafında 360* döndürmeyi tamamlayan ikiz 360* yuvarlanma dalgalarıdır. Alayı hesaba katmadan, bu, merkezi Plazma Toroidinin eşit ve zıt bileşenleri için 1*'lik bir Helisel yörünge üretecektir.

2B alan çizgilerini, bir Hidrojen atomunda Proton ve Nötronun çift Sarmal Hareketinde bulunanlar gibi 3B Dört Kutuplu Loblarla değiştirmek, eşit ve zıt sarmal hareketle kütlenin her parçacığı, 360* Dönmede 360* Yuvarlanma yaratır. Merkezi Kuadrupol Toroid etrafındaki aynı hareket ve girdaplardaki 720* siklotron hareketi, onları üreten dönen Plazma Akımı ile aynı hızda dönen 3 set 8 dört kutuplu lob üretir.

Solar Minimum İç Manyetik Yapı 3D

Tüm Reklamları Kapat

Solar Minimum sırasında, Dört Kutuplu Lobların Poloidal Z eksenine paralel hizalaması her zaman zıttır, yani (SN)(SN)(SN) ve model tüm yönlerde korunur. Bu, tek tip bir Z-tutamı ve Tekdüze bir toroidal Manyetik 3D yapı üretir, ayrıca Güneşimize düşük yüzey aktivitesi getirir.

Ekvatordan Kutuplara doğru enlem arttıkça Güneş'in yüzeyindeki farklı dönme hızı nedeniyle. 22 yıllık güneş Manyetik döngüsü boyunca plazmanın daha yavaş hareket etmesinin bir sonucu olarak var olması gereken geciktirilmiş bir faz açısının etkilerini modelleyebiliriz.

Güneş minimum yapısının sıfırıncı günde mevcut olduğunu söylersek ve 25 Dünya günü içinde Güneş'in merkez Toroidi'nin 1 dönüşünden sonra, aynı eksen etrafındaki 2 Kutup Kuadrupol pozisyonundan 1.1* ilerlemiş olacağını varsayarsak. Kabaca tahmin edilen 25 günlük Dönme periyodunda, Güneş 1 Dünya yılında 14.6 günü tamamlar.

3B'de süper iletken bir toroidal kafes yapısının Yörünge Açısı 1.1 * olduğundan , bu rakamı toroidin Güneş'in dönüşü başına ilerlediği mesafe olarak kullandım. Bu, 1 tam ilerlemeyi tamamlamak ve sıfır dereceye geri dönmek için güneşin 327,27 dönüşünü alacağı anlamına gelir. 360 bölü 1,1 eşittir 327,27*. Bu mesafede Güneş, Solar Min'den Solar Max'e geçiş yapacak veya bunun tersi, her 90*'da 2 Kutup Dört Kutuplu setlerde ilerleyecektir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Karşıdaki resim, merkez Toroid'in 45* ilerletilmesinden sonra Kuadrupol hizalamasını göstermektedir. 45* bölü 1.1*, hizalamada bu noktaya gelmek için 40.9 Güneş gününe eşittir. 40,9 bölü 14,6, 2,8 dünya yılına eşittir.

90*'ı tamamlamak kabaca 5.5 yıl sürer ve her Polioid ovasını Z eksenine paralel olarak (NS)(SN)(NS) olarak konumlandırır. bu, Solar minimumdan tamamen farklı bir manyetik 3B yapı yaratır ve bu, yüksek Manyetik yoğunluklu alanların etrafındaki Güneş Lekelerinden önemli yüzey aktivitesi ve Güneş parlaması yaratır.

2 fazlı 22 yıllık Güneş Manyetik döngüsünün diğer 3 kadranını tamamlamak için Güneş'in 327,27 dönüşü tamamlaması gerekir. 1 Dünya yılında 14,6 dönüşü tamamladığı için, Güneş 6 ayda 7,3 dönüş yaptığından, 14,6 ile 22 yıl çarpıp 321,2 Güneş dönüşü elde edebiliriz. Bu model, yıllara göre değiştiği gösterilen değişken ve çok esnek bir matematiksel formül üzerinde 5 aylık doğruluktadır. Bu, Güneş Döngüsü aracılığıyla periyodik olarak meydana gelen Solar Manyetik alan değişikliklerini tahmin etmek için ilk ve tek mekanizmadır.

Bu bilgi, Plazma Reaktörünün tasarımına giren Plazma anlayışı olmadan mümkün olmazdı.

2 Boyutlu Güneş Döngüsü Manyetik Yapısı

Japonya Ulusal Astronomik Gözlemevi, 2 aşamalı 22 yıllık döngünün 1 aşamasının 2B Manyetik alan değişiminin bir grafiğini sağladı. Bu grafikte Solar minimum sırasındaki tek biçimli Toroidal alanın 11 yıllık bir döngüye sahip olduğu gösterilmektedir. Bu, 22 yıllık salınımın döngüsünün yarısına eşittir. Arada iken Güneş maksimum Manyetik alan yapısı, Ekvator bölgesinden çıkan alan çizgileri ile bir Dört Kutup olarak gösterilir. Alan çizgilerinin üstündeki oklar, 3B Manyetik Dalganın yayılma yönünü temsil etmez. Helisel Dalganın potansiyel enerjisinin uçuş yönünü temsil etmek için kullanılırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Helisite - dalganın uçuş/dönüş yönü, pozitif ve negatif semboller ve oklar kullanılarak gösterilir. Kuzey'in pozitif ve Güney'in negatif olduğu periyot boyunca, gözlemci yönelimi aynı kaldığı sürece dalganın “fazı” aynı kalır. Açıkçası, bakış açımız durağan olduğundan ve dalga Kuzey yarımküreden bize doğru gelip bizden Güney Kutbu'na doğru gittiğinden, bir Faz değişikliği kaydetmeliyiz.

Procession Across the Galactic Magnetic Declination

Güneş Sistemimizin Kesin Yörüngesi yetersiz veri nedeniyle hesaplanamamaktadır. Karşıdaki görüntüde, Dünya'nın Manyetik Eğim haritasına benzer Eşpotansiyel çizgileri olan daha büyük Galaktik Ekvator akımı levha dalgasının etkilerini görebiliriz. Bu uzun periyotlu dalgalar üzerinde dönerken periyodik olarak büyük solar maksimumdan büyük solar minimuma geçiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Galaktik bir perspektiften Dünya'nın Güneş Sistemi etrafındaki yörüngesini hesaplamak için yeterli kaba veriye sahibiz.

Güneş ve Dünya'nın 1 yılda kat ettiği mesafelerin dörtte birini kullanarak, trigonometri kullanarak yörüngeyi kabaca hesaplayabiliriz.

Güneş = 3 ayda 1812500000000

Dünya = 3 ayda 235000000km

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Müfettiş Numeroni - 2 Altın Peruk Hırsızlığı

1 hırsızlık olayı, 6 şüpheli ve tek suçlu!

İlkokul öğrencilerinin sayısal zekâ becerilerini geliştirmek için hazırlanmış etkinlikli ve çıkartmalı dedektiflik çizgi romanı.
Müfettiş Numeroni ile yardımcıları Kenar Mahalle Fareleri, gizemli bir şekilde ortadan kaybolan altın peruğun peşine düşüyorlar. Sevimli dostlarımızla birlikte ipuçlarını ortaya çıkarmaya ve suçluyu bulmaya hazır mısın?
Müfettiş Numeroni’ye yardım etmek için önce merak uyandıran mantık oyunlarını çözmemiz gerek. Bunu yaparken aşağıdaki bilgi ve becerileri kullanacağız:
• 1’den 100’e kadar sayıların okunuşu, yazılışı; tane ve deste
• zihinden hızlı dört işlem
• tablo yorumlama
• labirentler ve geometrik şekiller
• ölçüler: ağırlık, yükseklik, hacim
• veri toplama ve örüntü bulma
• problem çözme

Bulmacalardan ve oyun temelli öğrenmeden ilham alan Müfettiş Numeroni serisi, merak uyandırıcı bir hikâye aracılığıyla, ilkokul 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin matematik öğrenimine yardımcı olacak zihinsel süreçleri harekete geçirmeyi, ıraksak ve yaratıcı düşünme biçimini geliştirmeyi amaçlıyor.

Devamını Göster
₺225.00
Müfettiş Numeroni - 2 Altın Peruk Hırsızlığı

Dünya için yörünge açısı = 0.007429*

Bu sistemde Galaktik Manyetik Yapı, Güneşimizin döngülerini kontrol etmede hayati bir rol oynar. Güneş Sistemini bağımsız bir sistem olarak kabul edemeyiz.

3 boyutlu bir nokta etrafında nokta kaynak dalgaları

Plazma Reaktörü, enerji korunduğu için Z-Pinch'te azalan hacmin yarattığı potansiyel farkı kullanır, bu, Ters kare yasasını tersine kullanarak kabaca hesaplanabilir. Ters Kare Yasası, sürekli artan bir hacme genişleyen Dalga cephesini temsil ettiğinden. Böylece, hacmiyle ters orantılı olarak artan bir kürenin yüzey alanı ile ölçülür. Bu, Enerjinin Korunumu Yasasını takip eder. Bir Toroid'in hacim nedeniyle azalan enerji yoğunluğunun Z eksenine yaklaştıkça üstel olarak arttığını varsayabileceğimiz her yönde bir dalga ürettiği kabul edilebileceğinden, bu formül E=MC2'de kullanılır. Sabit, bir sistemdeki sıkıştırılmış maddenin dengeye kadar genişlemesi için gereken hacmi ifade eder. E=MC2, matematiksel özünde Ters Kare Yasasının tersidir, çünkü Zaman bir mesafe ölçümüdür.

Pozitif Z'deki Potansiyel Enerjinin Maksimum değeri, Toroid etrafında dönen potansiyel enerjinin (yoğunluk) ürettiği değerden 10 kat daha yüksektir. Negatif Z'deki Maksimum Negatif Potansiyel Enerji değeri ise 10 kat daha düşüktür. Bu, 100 Bar'da sıkıştırılmış Plazma Ortamı tarafından üretilen dönen potansiyel enerjiden üretilen Kinetik Enerjinin, 990 Bar'lık bir Z-tutamının her iki ucu arasında potansiyel bir fark üretebileceği anlamına gelir. Aynı şekilde, 1 bar'lık bir Toroid, sıfır dirençli ideal koşulları varsayarak, Z-tutamının her iki ucunda 0,1 Bar'lık bir Negatif değer ve 10 Bar'lık bir Pozitif değer üretebilir. Kara deliklerde açıkça gerçekçi olmayan bir beklenti.

Elektrostatik kuvvetlerden kaynaklanan Emiş gücü, Negatif Yerçekimi Kuvvetini, hacim değişikliklerinden dolayı Enerji Yoğunluğundaki değişiklik olarak gösterir. Herhangi bir 3D Helisel dalgayı bükerek. Bu, her iki çeyrekteki hacmi değiştirir, dolayısıyla dalganın o Çeyreğinde karşılık gelen 2 Lob'un potansiyel enerji yoğunluğunu, eğriye dik düzlemde dönerken değiştirir. Bu, çoklu dalgalar arasında potansiyel farka yol açar ve kaldırma oluşturmak için kavisli yüzeyin her iki tarafında bir basınç farkı oluşturulur.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/05/2025 09:41:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12335

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close