Paylaşım Yap

Grafoloji: Yazı Tipiniz Karakterinizi Ele Verebilir!

Grafoloji ile karakter analizi yapmak mümkün mü?

Grafoloji: Yazı Tipiniz Karakterinizi Ele Verebilir! Ofix Blog
Kağıt ve kalem
6 dakika
10
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İnsandan insana pek çok farklı kişilik ve karakter bulunmaktadır. Bunları kişiden kişiye değişebileceği gibi sabırlı, sinirli, kararsız, baskın, duygusal ve pratik zeka gibi birçok kişilik özelliği olarak ayırabiliriz. Peki, yazı tipinizden bu özelliklerinizin ortaya çıkabileceğini biliyor muydunuz?

Grafoloji

Grafoloji de tam olarak burada devreye girer. Grafoloji, kişinin yazı tipi ve biçimi ile karakteri hakkında analiz yapan bir bilim dalıdır. Bu işle uğraşan kişilere de grafolojist ya da grafolog denilmektedir.

Elindeki yazıyı analiz eden bir grafolog karikatürü
Elindeki yazıyı analiz eden bir grafolog karikatürü
NKFUCOM

Grafoloji'nin tarihi aslında 400 yıl kadar eskiye dayanıyor. Camillo Baldi ise, bu alanda çalışmalar yapan ve el yazısında sistematik ve pratik gözlemler yapan ilk kişidir. Grafoloji terimi, 1897'de iki Yunanca terim olan graphe (yazmak) ve logos (bilim) kelimeleri birleştirilerek Paris'te, Abb Jean-Hippolyte tarafından çıkarılmıştır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Grafoloji bilimi her ne kadar uzun yıllara dayansa da, eski zamanlardan bu yana bireyin davranış ve kişilik özelliklerini analiz etme konusu hala bir tartışma konusudur. Fakat bugün günümüzde bu bilim birçok farklı alanda varlığını sürdürmekte.

Grafoloji ve Kullanıldığı Alanlar

  • Kriminoloji: Adli durumlarda oldukça yaygın olarak kullanılır. Örneğin; imzalarda, belge incelemelerinde, bir yazının iddia edilen kişiye ait olup olmadığı kriminolojik bir incelemede ortaya çıkabilir.[2] En çok kullanılan durum ise sahte imzaların tespitidir.
  • İş Alım Süreçleri: Grafolojinin kullanım alanları dendiğinde akla ilk gelen alan işe alım süreçleridir. Uzman bir grafolojist ya da grafolog tarafından doğru bir analiz ile başvuru yapan bireyin lider mi, girişimci mi, görev adamı mı yoksa zaman müsrifi mi olduğunu birkaç saatlik bir analiz ile öğrenilebilir.
  • Çocukluk Çağlarında: Duygularını dışarı vurmakta zorlanan çocukların yazı tipinden çocuğun mutlu mu, kaygılı mı, güvensiz mi ya da korkmuş mu gibi soruların cevapları doğru bir analiz sayesinde öğrenilebilir.
  • Grafoterapi: Grafoterapi, grafolojinin bir alt dalıdır ve bu terapide kişinin el yazısı aracılığı ile kişinin özelliklerini bilinçli bir şekilde değiştirmek amaçlanır. Grafoterapi henüz yeni bir tedavi yöntemi olmakla birlikte, kesinliği olmayan bir tedavi yoludur.[3]
Kriminoloji'de bir imzanın analizi
Kriminoloji'de bir imzanın analizi
CBMTRA

El Yazısını Analiz Etmek

Bir el yazısının analizi için J. Crepieux-Jamin, yazıyı 7 temel öğeye ayırdı: Hız, biçim, basınç, yön, boyut, süreklilik ve düzen.

Bu 7 temel öğeyi ele alarak bir el yazısını gerekli bilgilerle analiz etmek mümkün. Kendi el yazınızı analiz etmek için bir kağıda "Pijamalı hasta, yağız şoföre çabucak güvendi." cümlesini yazabilirsiniz. Bu cümle alfabedeki tüm harfleri içerir.

1) Hız

Hızlı yazılan bir yazı, pratik, kıvrak zekayı ve yüksek IQ'nun göstergesi olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

2) Biçim

Yazının biçimi veyahut şekli kişinin estetik algısı hakkında bilgiler verebilir. Harflerin biçiminde en dikkat edilmesi gereken konu, harflerin kuyruklarıdır.

G, P, H, Y, L ve T harflerini kimi kişiler kuyruklu yazar. Fazla uzun kuyruklar olumsuz mesajlar verebilir. G, Y, ve P harflerinin kuyruklarının kanca şeklinde olması kişinin, tartışma ve kavgalardan uzak durduğu, risk almayı sevmeyen ve çevresine güvenmeyen biri olduğu sonucu çıkarılabilir. Bu harflerin kuyruklarının kanca yerine düz yazılması ise kişinin sabırsız ve saldırgan biri olduğunu gösterebilir.

H, L ve T harflerinin biçimi de analiz için önemlidir. Bu harflerin üst kısımlarının normalden uzun tutulması hedef ve hırsı işaret eder. Fakat bu yazım biçimi de gerçekten uzaklığı ve hayalperestliği de işaret edebilir.

İ harfinin noktası eğer yoksa dalgınlığa, fazla yukarıda olması hayalperest bir kişiliğe, nokta yerine daire bulunuyorsa çocuksu ve sanatsal kişiliğe, açık ve yerinde olan bir nokta sevgi ve vizyoner bir kişiliğe, noktayı yakın koyanlar daha detaycı, empatik ve düzenli kişiliğe, nokta yerine çizgi kullananlar ise öz eleştirinin çok yapıldığına ve yetersizlik hissi karşısında sabırsız kişiliğe işaret edebilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

3) Basınç

Bir yazıda en çok dikkat edilmesi gereken yerlerden biri de kağıda uygulanan basınç ve harflerin kalınlığıdır. Sayfadaki fazla kalın ve koyu yazılar bireyde gergin ve stresli bir kişiliği işaret eder. Bu yazım biçimi kişinin duygusal, sinirli, alıngan olduğu ön izlemini yaratabilir.

Silik ve ince yazılar ise her ne kadar zarif dursa da bireyde yorgunluk, duygusallık ve kırılgan gibi imajlar çizer. Aynı zamanda bu tip bir yazı öz güven eksikliğinin de belirtisi olabilir.

4) Yön

Yazı yazıldıkça kelimelerin ve cümlelerin eğimi de ortaya çıkar. Kimi insanlar sağa, kimileri sola eğik yazarken, kimileri ise dik yazıyorlar.

Sağa Eğimli Yazı:

Sağa eğilimli yazan kişilerin olumlu tarafları: sevgi alma ve verme ihtiyacı, kuvvetli iletişim, sevgi, anlayış, dayanışma, ortama kolayca uyum sağlama, dürüstlük -eğimin çok fazla olmadığı yazı tipinde geçerlidir. aksi durumlarda yalancı kişilik olarak da değerlendirilebilirler.[3]- gibi özelliklere sahip olabilirler.

Sağa eğilimli yazan kişilerin olumsuz tarafları: gelenekçilik ve buna göre rutin hayat, nezaketin düzleştirilmesi, muhalefet, inatçılık ve düşüncesizlik eğilimi.

Sağa eğik yazı örneği
Sağa eğik yazı örneği
handwriting
Sola Eğimli Yazı:

Sola eğik yazan kişilerin dışarıya şüpheyle yaklaştığı, içe dönüklük, dürtülerin sevgi ihtiyacını arttırması gibi özellikleri olabilir. Bu tarz yazı sahipleri genellikle çocukluktan itibaren baskı altında olmuş, anne ile kuvvetli bağı olan ve bu nedenle bağımlı ilişkiler sürdürebilirler. Aynı zamanda fikirlerde yavaşlık olabilir fakat bu kişilerin konsantrasyon yetenekleri epey güçlüdür, temkinli ve ihtiyatlıdırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Sola eğik yazı örneği
Sola eğik yazı örneği
handwriting
Dik Yazılar:

Harflerin üst ve alt uzantıları, yatay çizgi ile düz bir açı (90º) oluşturur (sağa veya sola doğru 5º'lik bir değişim kabul edilebilir[3]). Dik yazı kullanan kişiler kendini kontrol etmeyi severler, istikrarlı, sakin, düşünce ve karakterde kararlılık, davranışlarda olgunluk, düşüncede netlik, aşk hayatlarında kontrollü tutku ve radikal kriterler söz konusudur.

Aynı zamanda bu kişilerde kayıtsızlık, güven problemi, soğukluk, duygudan önce düşünce ile hareket edildiği için gururlu ve kayıtsızlık görülebilir, aynı zamanda birlikte yaşaması zor bir ev arkadaşı olabilirler.

Düz Eğimsiz Yazı Örneği
Düz Eğimsiz Yazı Örneği
handwriting
5) Boyut

Bireyin yazdığı yazının boyutu öz imajı ve öz güveni temsil eder. Büyük yazı kullanan bireyler samimi ilişkiler kurarlar, inisiyatif almaktan çekinmezler. Küçük yazı stiline sahip kişiler ise rasyonel bir karaktere sahiptirler ve duygularını göstermekten hoşlanmazlar. Büyük yazanlara göre daha içe dönük olurlar ve daha yaratıcılardır.

Tüm Reklamları Kapat

6) Süreklilik

Yazıdaki düzenin süreklilik içerisinde devam etmesidir. Örneğin, sağa eğik yazan birinin kalan yazıya sağa eğik devam etmesi sürekliliğe örnektir. Fakat bazı stiller var ki karışık bir yapıya sahiptirler. Harflerin kuyrukları, kelimelerin hatta harflerin eğikliği değişiklik gösterebilir. Buna değişim eğim de denilebilir.

Değişim eğim stili kullanan kişilerin olumlu yönleri: bu kişiler bir ortama ve karşısındaki kişinin/kişilerin mevcut mental durumlarına uyum sağlayabilirler. Kişi belirsizlikler, şüpheler ve tereddütlerde kalabilir.

Değişim eğim stili kullanan kişilerin olumsuz yönleri: Kişinin yaşadığı çelişkiler ve buna bağlı olarak uyum zorlukları kaprisli bir kişilik olarak yorumlanabilir. Duygusal ve dengesizlik.

Eşit olmayan (değişim eğim) yazı tipine örnek
Eşit olmayan (değişim eğim) yazı tipine örnek
handwriting
7) Düzen

Kelimelerin sayfa üzerinde oluşturduğu düzendir. Örneğin, kişinin kelimeleri arası boşluk çok ise bu kişinin, özgürlükçü ve baskıyı sevmeyen biri olduğu söylenebilir. Kelimeler arası boşluğu az kullananlar ise yalnız kalmayı sevmeyen kişiler olabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
İnsan Olmanın Bilimi

İnsan bedenine ve davranışına dair sıradışı bakış açıları sunan İnsan Olmanın Bilimi, eylemlerimizin arkasında
yatan nedenleri ve insanların birbiriyle etkileşime girdiği durumlarda neler olduğunu açıklıyor. Yazar, evrimsel
biyolojiden ve genetikten yola çıkarak yapay zekâ, sanal gerçeklik, internet zorbalığı ve teknolojinin insan evrimine
ne gibi etkilerinin olduğu konularını anlaşılır ve keyifli bir dille ele alıyor.
Dünyayı nasıl algıladığımız, beynimizin etrafımızdaki dünya hakkında bize neler söylediği, kalabalık halindeki
insanların nasıl davrandığı, yalan söyleyenlerin nasıl tespit edilebileceği, Alzheimer ile dişeti hastalığı arasındaki
ilişki, bakterilerin ruh halimizi nasıl etkilediği ve daha pek çok gündelik olguya dair şaşırtıcı bilgileri bu kitapta
bulacaksınız.
İnsan Olmanın Bilimi tüm bu insani olgularda biyolojinin, matematiğin, psikolojinin ve diğer disiplinlerin ne gibi roller
oynadığını gözler önüne seriyor.

Bilgiler ve Uyarılar:

  1. Bu ürün sipariş alındıktan 1-3 gün içinde postalanacaktır.
  2. Lütfen sipariş vermeden önce iade ve ürün değişikliği ile ilgili bilgilendirmemizi okuyunuz.
  3. Bu kampanya, Panama Yayıncılık tarafından Evrim Ağacı okurlarına sunulan fırsatlardan birisidir.
Devamını Göster
₺120.00
İnsan Olmanın Bilimi
  • Dış Sitelerde Paylaş

Kişinin sayfaların kenarlarında bıraktığı boşluklardan da yorum yapmak mümkün. Eğer sayfanın sol tarafındaki boşluklar az ise kişinin geçmişteki tecrübelerini kullandığını; boşluk çok ise geçmişte yapılan hareketleri sevdiğini ve geleceğe dair tecrübeleri kucakladığını gösterir.

Sayfanın sağ tarafındaki boşluk ise gelecek hakkındaki görüşleri ifade etmekte. Eğer bu boşluk az ise kişinin geçmişini sevdiğine ve sosyal, uyumlu biri olduğunu gösterirken; bu boşluk çok ise gelecek hakkında kaygılanan ve var olan rutini ile düzeni korumayı tercih eden bir kişiliği gösterir.

Sonuç

Grafoloji, kişinin yazım tarzından kişiliğini analiz etmeye yaramakla beraber hala gelişmekte ve gelişime açık bir bilimdir. Grafoloji, birçok farklı alanlarda, farklı yerlerde kullanılmaktadır.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 15:59:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12153

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close