ETİK DIŞI DENEYLER, BİLİMSEL BİLGİ KAYNAĞI KABUL EDİLEBİLİR Mİ?

- Blog Yazısı
İnsanlar, tarih boyunca iyilik ve ahlakı topluma uygulamaya çalışmışlardır. Bilimsel deneyler bu kurallar çerçevesinde gelişmiştir. Ancak bu durum her zaman böyle ilerlememiştir. Tarihte pek çok etik dışı ve insan haklarına aykırı deneyler kayda geçirilmiştir. Peki, bu deneyler bilimsel kaynaklar olarak kabul edilebilir mi? Yoksa onları, tarihin izbe bir köşesinde mi bırakmalıyız?
ETİK NEDİR?
Türkiye Dil Kurumu'na (TDK) göre "etik", ahlak felsefesi veya ahlak bilimi anlamına gelir. Etik, doğru ve yanlış davranışları belirlemek ve insanların nasıl davranmaları gerektiği konusunda kılavuzluk yapmak amacıyla ahlaki ilke ve değerleri inceleyen bir felsefe dalıdır.
Etik, bireylerin ve toplumların ahlaki değerlerini ve bu değerlerin nasıl uygulandığını araştırır. Bu alanda yapılan çalışmalar, insanların birbirlerine, topluma ve çevreye karşı olan sorumluluklarını ve bu sorumlulukları nasıl yerine getireceklerini anlamaya yöneliktir.
Etik, iş hayatından tıbba, teknolojiden günlük yaşama kadar birçok farklı alanda uygulanabilir ve her alanda ahlaki ilkelerin nasıl değerlendirileceği konusunda önemli tartışmalara yol açar.
ETİK DENEY NEDİR?
Etik deney, bilimsel bir deney sırasında ahlaki kuralların ve insan haklarının gözetilmesidir. Bir deneyin etik olmaması durumunda; deneklere işkence derecesinde şiddet uygulamak, ağır psikolojik travmalar yaşatmak, uzun süre aç, susuz ve uykusuz bırakmak gibi pek çok insan hakkı ihlali uygulanmaktaydı (günümüzde bilimsel araştırmalar sıkı bir şekilde denetlenmektedir).
Tarih boyunca pek çok etik olmayan deney gerçekleştirildi, ki burada kayda geçenlerden bahsettik, Orta ve İlk Çağlar boyunca kim bilir ne kaç tane etik ve etik olmayan deney yapılmıştı. Bu konuda en çok bilinenler, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman ve Japon bilim insanları tarafından ve savaş sonrası dönemde Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirildi.
Örnek olarak, Nazi Almanya'sında Heinrich Mückter' in esir kamplarında yüzlerce insan üzerinde yaptığı kara humma deneyleri (ki kendisi 1950'li ve 60'lı yıllarda binlerce çocuğun gelişim sorunlarıyla doğmasına neden olan Thalidomide ilacının geliştiricileri arasındadır), Japonların Unit 731 adlı birim altında biyolojik ve kimyasal silahların etkilerini anlamak ve yeni saldırı yöntemleri geliştirmek amacıyla yaptığı insanlık dışı deneyler ve Sovyetlerin savaş sonrasında yaptığı uyku deneyleri örnek verilebilir.
BU TÜR DENEYLER BİLİMSEL KAYNAK OLABİLİR Mİ?
Bu tür etik dışı deneylerin bilime kaynak olup olamayacağı yönünde tartışmalar devam etmektedir. Bu tartışmaların temeli, 2. Dünya Savaşı' nın sona ermesi ve Almanya' nın Müttefikler tarafından işgaline kadar uzanmaktadır. Nazilerin 2. Dünya Savaşı' nda işlediği korkunç suçların ertesinde Alman bilimi eleştirel bir incelemeye tabi tutulmuştur. Savaş sonrası bilim camiasının bazı mensupları, Nazi rejimiyle iş birliği yapmış bilim insanlarının hiçbir çalışmasının bilim literatüründe asla kullanılmaması ve alıntı yapılmaması gerektiği görüşündeydi. Etik olmayan deneylerde elde edilen verilere güvenilemeyeceği , bu çalışmaların bilim külliyatına dahil edilmemesi gerektiği savunuluyordu.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Bu tür deneylerin yapılmaması gerektiği konusunda hepimiz hemfikiriz sanırım. Anca konuya başka bir perspektiften bakılabilir: Belki de etik olmayan bu deneylerin bazılarında elde sonuçlar, insanların hayatını kurtarabilecek veriler elde etmiştir? Gayriahlaki bilimden elde edilen veriler güvenilir mi? Bu herkese göre değişebilir, dolayısıyla nesnel bir cevap vermek oldukça zordur.
Bu makaleyi, bu konuda bir fikir edinebilmeniz ve bu konu hakkında biraz düşünmeniz için yazdım. Bazı acemilikler olabilir, umarım okuma keyfinizi etkilemez. İyi düşünmeler:)
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Microsoft Copilot: Your AI companion. Microsoft Copilot: Your Ai Companion. Alındığı Tarih: 23 Aralık 2024. Alındığı Yer: Microsoft Copilot: Your AI companion | Arşiv Bağlantısı
- Plaktaçalankelimeler. Tıp Tarihinin Karanlık Tarafı: Thalidomide Faciası. Alındığı Tarih: 23 Aralık 2024. Alındığı Yer: Medium | Arşiv Bağlantısı
- Cemre Güngör. Japonya’nın İnsanlar Üzerinde Uyguladığı Akılalmaz Deneyler. (23 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 23 Aralık 2024. Alındığı Yer: Webtekno | Arşiv Bağlantısı
- S. Krimsky. (2017). Kök Hücre Diyalogları: Tıbbın Sınırlarında Felsefi Ve Bilimsel Arayışlar. ISBN: 9786059389815. Yayınevi: Koç Üniversitesi Yayınları.
- Çağrı Mert Bakırcı. - Youtube. Alındığı Tarih: 23 Aralık 2024. Alındığı Yer: Youtube/Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/07/2025 02:09:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19363
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.