Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

ERMENİ SOYKIRIMI

ERMENİ SOYKIRIMI

4 dakika
207
ERMENİ SOYKIRIMI
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

KONU:ERMENİ SOYKIRIMI

Ermeni meselesi nedir:

•Ermeni soykırımı, 1915 yılında Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Kafkas cephesinde Ruslarla savaşırken, Ermenilerin Türk halkına taciz ve tecavüzleri üzerine Osmanlı Kafkas cephesinde bulunan 1,5 milyon Ermeni'yi Şam vilayetine tehcir etmek zorunda kalması sonucu gerçekleşti. Göç ve tehcir sırasında hastalık , açlık ve suzuluk yüzünden şu anda günümüzde Ermenilere soykırım yapıldığı iddia ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Osmanlı ve ermeni ilişkileri

Ermeniler, Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyeti altında yaklaşık 400 yıl yaşadılar. Bu süre boyunca, Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminde farklı dönemler yaşandı ve Ermeniler de bu dönemlerde farklı roller üstlendi.

Ermeni siyasetçileri, son 100 yılda hem iç hem de dış politikada etkili olmaya başladılar. Ancak, Ermenilerin milliyetçilik akımı ve Rusların Kafkaslara yerleştirme politikası nedeniyle Osmanlı Ermeni ilişkileri bozuldu. Ermeni halkı, devrimler ve isyanlar yoluyla bağımsızlık taleplerini dile getirmeye başladı .

Ermeni meselesi dış müdahaler

Tüm Reklamları Kapat

•Ermeni isyanları ve Osmanlı tepkisi, farklı tarihsel faktörlerin bir sonucuydu. Fransız Devrimi sonrası milliyetçilik akımı, Avrupa ve Rusya'da etkisini gösterirken, Osmanlı İmparatorluğu da bu sürece ayak uydurmaya çalıştı. Ancak, Ermeni milliyetçiliği ve toprak talepleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolünden çıktı.

•Ermenilerin isyanları, özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında arttı. Bu süreçte, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolü zayıflamış, Ermenilerin milliyetçilik hareketi güçlenmişti. Bu dönemde, Ermeni milliyetçiliği, Rusya'nın desteğini de arkasına alarak, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı askeri mücadele verme yolunu seçti.

•Osmanlı İmparatorluğu'nun Ermeni isyanlarına karşı tepkisi, bazen sert olabildi. Özellikle Ermenilerin Osmanlı köylerinde ve halkına yönelik şiddet eylemleri, Osmanlı İmparatorluğu'nu askeri müdahaleye zorladı. Ancak, Osmanlı İmparatorluğu'nun tepkisi ve müdahalesi, Ermeni milliyetçiliğini bastıramadı ve sonunda Ermeni sorunu, 1915 yılında gerçekleşen soykırım ile doruğa çıktı.

Ermeni meselesi sonrası (ASALA)

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ermeni meselesi sonrası Ermenilerin, ASALA (Ermeni Devrimci Federasyonu) adlı terör örgütünü kurdukları doğrudur. Ancak, bu örgütün amacı sadece yurt dışındaki başkonsoloslukların hedef alınması değildi. ASALA, Türkiye'ye karşı terör eylemleri düzenlemek amacıyla kurulan bir örgüttü ve Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerin yanı sıra, Türk turistleri, iş adamlarını ve sıradan vatandaşları hedef alıyordu.

ASALA'nın Türkiye'ye karşı gerçekleştirdiği terör eylemleri, 1970'lerden 1990'lara kadar sürdü. Bu eylemler sonucunda yüzlerce insan hayatını kaybetti ve binlerce kişi yaralandı. ASALA, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilir ve hala varlığını sürdüren bir örgüt değildir.

Ancak, tarihsel bir perspektifte bakıldığında, ASALA'nın kuruluş nedenlerinde Ermeni meselesi etkisi olduğu düşünülmektedir. Ermenilerin acıları, Türkler tarafından yeterince tanınmadığı düşüncesi, ASALA'nın kurulmasında etkili olmuş olabilir. Ancak, terör eylemleri hiçbir şekilde kabul edilemez ve insanlık dışı eylemlerdir.

Büyük Ermenistan hayali

Ermenilerin büyük Ermenistan hayali, tarihsel ve kültürel kökleri olan bir ideolojik amaçtır ve doğrudan Ermeni soykırımı ile bağlantılı değildir. Ancak, Ermeni meselesi ardından Ermeniler arasında bir milliyetçilik ve toprak talebi yükselmiştir. Bu taleplerin bir kısmı, Büyük Ermenistan hayaline yöneliktir.

Ermeni meselesi kabul edilmesi veya edilmemesi, büyük Ermenistan hayalinin gerçekleşmesine etki etmeyecektir. Büyük Ermenistan hayali, diğer ülkelerde yaşayan Ermenilerin topraklarına dönme isteği ve Ermeni kültürünün tekrar canlanması ile ilgilidir. Ancak, bu hayal, bölgedeki siyasi, ekonomik ve sosyal gerçeklikler göz önüne alındığında gerçekleşmesi mümkün olmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Vilayet-ı sitte

Vilayet-i Sitte, Osmanlı İmparatorluğu döneminde var olan ve günümüzde Türkiye sınırları içinde bulunan altı il ile bir ilçeyi kapsayan bir bölgedir. Bu iller Erzurum, Bitlis, Van, Diyarbakır, Elazığ ve Sivas'dır.

Mondros Ateşkes Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisinin ardından imzalanmış bir antlaşmadır. Bu antlaşma ile Osmanlı İmparatorluğu'nun toprakları işgal edilmiş ve paylaşılmıştır. Vilayet-i Sitte'nin de dahil olduğu bölge, bu antlaşma ile Ermenistan'a verilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, Kurtuluş Savaşı'nın başarısıyla birlikte Mondros Ateşkes Antlaşması geçersiz hale gelmiş ve bölge Türkiye toprakları içinde kalmıştır. Bölgede yaşayan Ermeni nüfusun çoğunluğu ise göç etmek zorunda kalmıştır

Ermeni meselesi özeti

"Özetlemek gerekirse, Ermeni meselesi benim görüşüme göre soykırım olarak kabul edilemez. Çünkü ne Osmanlı, ne de AB arşivlerinde soykırım olduğuna dair yeterli kayıt bulunmamaktadır. Sadece Osmanlı, I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas bölgesini daha iyi savunmak için tehcir kararı almıştır. Tabii buna rağmen 1,5 milyon Ermeni'nin yarısının açlık, hastalık ve isyanlar yüzünden ölmesi Osmanlı'nın ihmalkarlıklarıdır. Ama kabul etmemiz gereken şey, Osmanlı'nın 7 cephede birden savaşmış bir devlet olması nedeniyle bu ihmallerin normal olmasıdır. Bu nedenle soykırımdan ziyade bir ihmalkârlıktır. Tabii farklı kaynaklar bu konuyu Osmanlı'nın etnik temizliği olarak görüyorlar. Bu yüzden bu konu tartışmaya açık bir konudur."

KAYNAKLAR

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Histeri

“Histeri ile ilgili her deneme, onun meşhur özelliklerini anmak zorunda. Histeri dendiğinde, bedenlerinin cinsel
istekleri altında bunalmış, cinsel düşüncelerini bastıran, konversiyonlarına kayıtsız, ötekiyle had safhada
özdeşleşen, kendini teatral tarzda ifade eden, kendini varoluşuna adayacağı yerde onu gündüz düşlerinde hayal
eden, çocuksu bir masumiyeti erişkin dünyeviliğine yeğleyen insanlar akla gelir. Telkinden mustariptirler; ya
ötekinden kolayca etkilenir, ya da düşüncelerini kendilerine refakat eden diğer histeriklere aktarırlar. Her ne
kadar karakter bozuklukları âleminde ikamet eden başkaları da yukarıdaki özelliklerden bir veya birkaçını
paylaşsa da bunların tümü yalnızca histerikte tek ve dinamik bir biçim altında bir araya gelir.
Kendime biçtiğim vazife, bütün bu özellikleri histerik biçimin kalıbına dökecek bir teori temin etmek.”
Sigmund Freud’dan hareket eden, Melanie Klein ve Donald Winnicott ekollerine uğrayan, Fransız psikanalitik
düşüncesinden Jacques Lacan’ı da ihmal etmeyen bu eserinde Bollas, histeri hususunda uzun süredir var olan
fikirlere yeni bakış açıları getirerek psikanaliz ve psikoterapiyle ilgilenen öğrenciler ve profesyonellerin yanı
sıra Batı kültüründe kişiliğin oluşumuyla ilgilenen sıradan okurlar için de aydınlatıcı bir metin sunuyor.

Devamını Göster
₺300.00
Histeri

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/605735

https://www.mfa.gov.tr/data/DISPOLITIKA/ErmeniIddialari/Ermeni_iddialari_ve_Tarihi_Ger%C3%A7ekler_Turkce.pdf

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/781257

https://tr.wikipedia.org/wiki/Anasayfa

https://www.youtube.com/watch?v=g-Q9ZR2S-EQ

https://www.mfa.gov.tr/bakanlik-genel.tr.mfa

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 07:53:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18362

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close