Elektromanyetik Spektrum Dalgaları Üzerine
Dalgaların yüzeysel ve kısa açıklaması

- Blog Yazısı
Elektromanyetik Spektrum, evrenin göz alıcı özelliklerinden sadece biridir. Burada gördüğünüz her tayf aslında birer ışıktır. Bizlerin renk ve ışık diye tabir ettiği, bildiğimiz ve gördüğümüz bölge tayfın sadece %0.0035'lik bir kısmını oluşturur! Gözümüz diğer tayfları algılayamadığından sadece bu bölgeyi görebiliyoruz. Işımalar dalga boylarına göre sınıflandırılırlar. Bazı dalgalar sadece atom çekirdeği boyutunda iken; bazıları Dünya'nın boyutuna bile erişebilir!
Hastanelerde röntgen çekilirken, evde televizyon izlerken, mikrodalgada yemek pişirirken bile aslında hep bu dalga boylarıyla karşılaşırız. Böylesine hayatımızın içinde olan Elektromanyetik Spektrumu ve bölgelerini yüzeysel ve özet olarak tanıyalım.
Spektrum Işımaları Listesi
Spektrumda toplamda 7 adet ışıma bulunur :
- Gama Işınımı
- X-Işınımı
- Mor Ötesi Işınım
- Görünen Tayf
- Kızılötesi Işınım
- Mikrodalgalar
- Radyo Dalgaları
Gama Işını Nedir?
Gama Işınımı: Dalga boyları 1010−10 ile 1010−14 arasında olan elektromanyetik ışınım. Enerjileri de foton başına 10.00010.000 elektron volttan 10107 elektron volta kadardır. X-ışınlarına benzerler ama enerjileri daha yüksektir.
X-Işınımı Nedir?
X-ışınları, morötesi ışınıma göre daha fazla enerjiye sahiptir. Boyları genellikle bir elementin çekirdeğinin boyunu geçmez (0.030.03 ile 33 nanometre). 100100 ile 100.000100.000 elektron volt aralığında enerjiye sahip olmaları nedeniyle; yüksek enerjili elektromanyetik radyasyon sınıfında yer alırlar.
Mor Ötesi Işınım Nedir?
Dalga boyları görülebilen ışıktan uzun ve görülebilen ışık tayfının mavi/mor ucunun ötesinde yer alır. X-ışınlarından kısadırlar. 1010-120120 nanometre arasında bir bandı kaplarlar.
Görünen Bölge Nedir?
Bizim görebildiğimiz ışık tayfını oluşturur. Bizler Spektrumun yalnızca %0.0035 %0.0035'lik bir kısmını görebiliyoruz. Tayfın kapladığı alan 400400 nanometre ile 700700 nanometreyi kapsar.
Kızılötesi Işınım Nedir?
Dalgaboyu görünen ışık tayfından kısadır. Üç banda ayrılırlar: Dalga boyları 0.8 mikrometre ile 88 mikrometreye kadar olan yakın kızılaltı, 88 ile 3030 mikrometre arası orta kızılaltı ve 3030 ile 300300 mikrometre arası uzak kızılaltı. Elinizi sıcak bir cismin yakınına dokundurmadan getirdiğinizde sıcaklığı veren şey kızılaltı ışımadır.
Mikrodalga Nedir?
Dalga boyları 11 ile 3030 santimetre (kısa dalga boylu radyo dalgaları) olan elektromanyetik dalgalardır.
Radyo Dalgası Nedir?
Dalga boyları birkaç milimetreden yüzlerce kilometreye kadar çıkan elektromanyetik dalgalar. Radyo Dalgaları ilk olarak James Clerk Maxwell tarafından kendi adıyla anılan Maxwell denklemlerini keşfettikten sonra öne sürüldü ve sonra ilk kez yapay olarak Heinrich Hertz tarafından bir radyo dalgası üretildi ve böylece Radyo Dalgaları kanıtlanmış oldu.
- 5
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- John Gribbin. Kuantum Ansiklopedik Sözlük. ISBN: 9786254493508. Yayınevi: ALFA Yayınları.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2025 11:56:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14315
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.