Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dövme nedir, nasıl yapılır?

Dövmenin tarihi gelişimi:

Dövme nedir, nasıl yapılır? Dövmeli Adam
Sırt kısmına insan figürlü dövme yaptırmış adam.
1 dakika
51
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
Antik Mısırdan bir mumyanın üstündeki dövmeler.
Antik Mısırdan bir mumyanın üstündeki dövmeler.
Arkeofili

Dövme eskiden gelen bir gelenektir. İlk dövmenin MÖ Antik mısır zamanında yapıldığı tahmin ediliyor.

Ama dövme Antik Mısıra özgün bir uğraş değildi. O dönemler başka ırkların ve toplumların da dövmeleri vardı. Hatta Romalılar ve Antik Yunanlar bu dövmeleri insanları sınıflarına göre ayırmakta da kullanıyorlardı(suçlular, köleler). Bunun nedeni de Romalıların ve Antik Yunanların dövmeleri barbarlara özgü bir uğraş olarak görmeleriydi. Yani anlayacağınız üzere o dönemlerde dövme estetik anlamından çok "damgalamada" kullanılıyordu. Bu durumu değiştiren ilk Hristiyanlar bedenlerine haç işareti veya Hz. İsa'nın ismini vücutlarına dövme yapmışlardır. Aradan geçen yüzlerce yıl sonrasında dövme zamanın gazabına uğradı ve Avrupa'da unutuldu. Daha sonra Amerika'nın keşfiyle yerlilerdeki dövmeleri gözen insanlar dövmeyle bir daha karşılaştı. Bu bağlamda dövmenin ismini Tahiti dilindeki tautau kelimesinden almıştır. Keşiflerle beraber ikinci defa tanınan dövme ileri zamanlarda denizciler tarafından yaygınlık kazanmıştı. Ama ondan sonraki dönemlerde bazı hastalıklar ve temizlik problemleri nedeniyle lisanssız dövme için yasal sınırlandırılmalar getirilmiştir.

Dövmenin uygulanışına gelecek olursak bir çok uygulanış metodu olduğu ve modern zamanla uygulanış metotlarının da arttığı görülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Sivrileştirilmiş kemiklerde oluşturulmuş dövme seti
Sivrileştirilmiş kemiklerde oluşturulmuş dövme seti
Arkeofili

Dövmenin genel prensibi deride sivri bir kemik, iğne, boynuz(sivri hayvan boynuzu vb.) ile boşluk açılması ve o boşluğun boyayla doldurulmasıdır. Ama modern dünyanın teknolojisi ile beraber dövme az önce bahsettiğimiz süreçlerden daha az acı verici, daha sağlıklı, daha hijyenik bir deneyim sunmaktadır. Güncel dövme kalemleri yüksek devirli olduğu için hata payı düşüktür ve bir kalem gibi rahat bir şekilde istenilen desen derinin üzerine işlenebilir.

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 02:33:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14255

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close