Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Devinimin merkezi Dünya mı? Güneş mi? Kopernik'in Aktarımından Gökcisimleri'nin Devinim Tarihi

Kopernik ve Gökyüzü devinimi tarihi

5 dakika
85
Devinimin merkezi Dünya mı? Güneş mi?
Kopernik'in Aktarımından Gökcisimleri'nin Devinim Tarihi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
Copernicus ve Gökcisimlerin   Devinimleri ile ilgili bir eser
Copernicus ve Gökcisimlerin
Devinimleri ile ilgili bir eser
Flickr

Devinimin merkezi Dünya mı? Güneş mi?

Bu soru ilk başta çok basit gelebilir fakat bu soru bir zamanlar en tartışmalı olan konun kısa bir özeti gibi. Bizler cevabı çok iyi biliyoruz bizim sitemimizde bulunan tüm gezegenler bir devinim halinde ve merkezi güneş. Fakat geçmişte devinimin merkezi insanlara göre tabi düyamızdı. Gelin bu tarihi arka plana ve güneş merkezli devinim sistemine götüren nedenlere ve mantıksal izlenimlere beraber bakalım.

"Atalarınımız ilk olarak gökzünü çemberler yığını"[1] olarak düşünmüştürler. Bunun öncelikli sebebi ise gökyüzünün görüntüsünü aktarmak ve başka bir değişle uydurmak olduğunu aktarır Kopernik.

Tüm Reklamları Kapat

"Nitekim bir gök cisminin en mükemmel küre içinde her zaman aynı şekilde devinmemesi (Devinme: Bir cismin sabit bir noktaya göre yerinin zamana karşı değişimidir. Örneğin: Dünya'nın cisim olduğunu Güneşin'de sabit nokta olduğunu ele alalım , Dünya'nın Güneş'in etrafında dönerken yaşadığı  yörünge etrafında geçen her konum/zaman değişime devinim deniyor.) akla son derece aykırı görünüyordu."[1]  Kopernik yaşadığı zamanında hakim düşünce gök cisimlerinin mükkemmel küreler içinde deviniyor oluşlarıydı fakat Kopernik için bu hakim düşüncede açıklar ve sorunlar ile doluydu ve bu durum onu temeli güneş olan bir sistem oluşturmaya ittecekti. Kopernik devam eder "Ne ki şunun farkına vardılar: düzenli devinimlerin birleşmeleri veya kesişmeleri ile bu nesnelerdeki  herhangi bir yere değişik deviniyorlarmış gibi görünmesi olası kılıyor."[1] Bu hipotez ile şunu anlıyoruz ki Kopernik'in Güneş temelli devinim modelinden önce oluşturulan modellerin tümdengelim ile bu modellemeleri oluşturdukları yargısına varabiliriz. Bu modellemelere göre evrenin dolayısı ile diğer geri kalan herşeyin merkezi Dünya olduğu ve bu durumda herşeyin Dünya etrafında devindiği şeklinde yorumlamışlardır. Mükemmel ve merkezi bizim ggezegenimize ait olan bu sistemde açıklar vardı gelin beraber bakalım.

Dünya Merkezli Evren Modeli
Dünya Merkezli Evren Modeli
Bilimin Tarihi

Nitekim bu modelli kanıtlamak için "Kalippos ile Eudoksos bunu eşmerkezli daireler yardımı ile kanıtlamaya çalıştı ama sadece yıldızların devinimleri ile ilgili olarak görüneneler yüzünden değil, özelikle yıldızların kimileyin uzaklaştığı kimileyin yaklaştığı görüldüğü için, merkezlerini koruyacak bir şeyin hiç mi hiç olmaması yüzünden,bu tür kabullerle bütün yıldız devinimlerinin nedenini gösteremediler"[1] burda aslında Kopernik'in şüpheleri doğrulanmıştı evet ortada mükkemmel bir küre içerisinde var olan bir sistem vardı fakat mantıksal hatalar vardı ve hesaplamlar ile de bu görülebiliyordu,dönememin bilim camiası bu durum için şöyle bir açıklama yapmışlardı "Bunun için değişik merkezler ve ilmeklerle (yörüngeler) bunun gerçekleştiği görüşü daha yerinde görüldü, bilginlerin çoğu da bu görüşe katıldı"[1].

"Ptolemaios ile başka pek çokları bu görüşü geliştirdi ama bu açıklama her ne kadar sayıca karşılık gelse de yine de önemsiz olmayan çelişkileri içinde taşıyordu.yüzden böyle bir kuram yeterince sağlam görünmüyordu, akla da pek uygun değildi."[1] bu teorilerde her zaman bir mantık ve kuram çelişkisi görmek sık rastlanan bir durum aslında ve burada şunu anlıyoruz ki bu dönemlerde açık ara dini akımların ve felsefi akımların bilim üzerinde etkisi gayet büyük. İlerliyen yazılarımda bu konuya daha detaylı giriş yapacağım için burada kısa kesmek zorundayım.

Gelin Kopernik'in yorumuna beraber bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

Copernicus
Copernicus
Flickr

Kopernik bu veriler ışığında "İmdi bunları anlayınca, acaba görünen farklılığın kaynaklandığı neden olarak kabul edebilecek, çemberlerin kendi içlerinde hepsinin eş devinimiyle devindiği mükemmel devinim nedeni olarak kabul edilebilecek, akla daha yatkın bir çember biçimi bulunamaz mı, diye sık sık düşünüyordum."[1] Kopernik diğerleri'nin aksine bu veriler ile yeni bir model bulma arayışına girdi. Kendisi ekliyerek "Sonunda aksiyom adı verilen kimi kabullerle, daha önce verilenlerden daha az ve daha yerinde araçlarla bir çözüme ulaşılabileceği ortaya çıktı."[1] der.

Ve 7 tane kabul ekler:

Kopernik'in Güneş Merkezli Evren (Sistem) Modeli
Kopernik'in Güneş Merkezli Evren (Sistem) Modeli
Flickr

1.KABUL

  "Bütün gök çemberlerin ya da kürelerin merkezi tek değildir."[1]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

2.KABUL

"Yeryüzünün merkezi evrenin merkezi değil, yalnızca ağır olanım ve Ay çemberinin merkezidir."[1]

3.KABUL

"Bütün gök çemberleri sanki o hepsinin ortasındaymış gibi Güneş'in çevresinde dönerler; bunun için evrenin merkezi Güneşin yakınındadır."[1]

4.KABUL

"Güneş ile Yeryüzü arasındaki uzaklığın Çakılı Yıldızlar Küresi yüksekliğine göre oranı, Yeryüzü'nün yarıçapı ile Güneş uzaklığı arasındaki orana göre öyle küçüktür ki, Güneş-Yeryüzü uzaklığı Çakılı Yıldızlar Küresi yüksekliğine göre çok önemsiz kalır."[1]

Tüm Reklamları Kapat

5.KABUL

"Çakılı Yıldızlar Küresi'nde devinime bağlı gibi görünen bir şey, oradan değil Yeryüzü'nün bir kısmından kaynaklanır. Dolayısıyla Yeryüzü, yakınındaki öğelerle birlikte, devinimsiz kutuplarında günlük tek devinimle kendi çevresinde döner, buna karşın sabit, en son gök [çemberi] devinimsiz kalır"[1]

6.KABUL

Tüm Reklamları Kapat

"Güneş'te bize devinimlerden kaynaklanıyormuş gibi görünen her şey, Güneş'in değil, Yeryüzü'nün, bizim çemberimizin neden olduğu bir şeydir; bu, biz başka bir yıldız gibi Güneş'in çevresinde döndüğümüz için oluşur. Dolayısıyla Yeryüzü birden çok devinimle deviniyor."[1]

7.KABUL

"Gezenlerdeki geri ve ileri gidiş gibi görünen devinimler, gezegenlerden değil, Yeryüzü'nden kaynaklanır. Dolayısıyla sadece onun devinimi gökyüzündeki bunca çok çeşitteki değişikliklerin açıklanması için yeterlidir."[1]

"İmdi işte bu tür kabullerle devinimlerin ne denli düzenli korunabildiğini kısaca göstermeye çalışacağım." [1] der ve ekler " Yine de yörüngelerin yarıçap büyüklükleri çemberlerin kendilerinin açıklanması içinde var; bunlardan hareketle, matematik biliminden habersiz olmayan bir kişi çemberler düzeninin sayılarla ve gözlemlerle ne denli mükemmel uyuştuğunu kolayca anlayabilecektir."[1]

Tüm Reklamları Kapat

İleriki yazılarımda devamı gelicek sevgili okur buraya kadar okuduğun için teşekkür ederim. Bilim ve Evrim Ağacı ile kalman dileğiyle.

Okundu Olarak İşaretle
2
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/05/2025 14:40:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18234

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close