Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Deri Nedir? Dokunma Olayı Nasıl Gerçekleşir? Derinin Kısımları Nelerdir? Deri Hastalıkları Nelerdir?

1 dakika
21
Deri Nedir? Dokunma Olayı Nasıl Gerçekleşir? Derinin Kısımları Nelerdir? Deri Hastalıkları Nelerdir? Depositphotos
  • Blog Yazısı
İnsan derisi.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Deri Nedir?

Deri dokunmayı sağlayan duyu organımızdır. Aynı zamanda bir çok işlevi de vardır. Bunlar vücudu mekanik darbelere karşı koruma ve ısı yalıtımı gibi şeylerle örneklendirilebilir. Bu yazıda insan derisini inceleyeceğim.

Derinin Kısımları Nelerdir?

Tüm Reklamları Kapat

Deri üst deri ve alt deri olmak üzere iki tabakadan oluşur. Üst deride herhangi bir kan damarı veya sinir hücresi bulunmaz. Bu kısım ölüdür. Yalnızca deriye rengini veren hücreler bulunur. Üst deri alt deriyi korumakta görevlidir. Alt deri üst deriye göre çok daha kalındır. Bu tabakada kan damarları, sinirler, duyu almaçları, ter bezleri, yağ bezleri ve kıl kökleri bulunur. Bu tabaka vücudun ısı yalıtımını sağlar ve vücudu mekanik darbelere karşı korur. Ter bezleri ise terleme yoluyla boşaltıma yardımcı olur.

İnsan derisi.
İnsan derisi.
Sabah

Dokunma Olayı Nasıl Gerçekleşir?

Dokunma olayı ilk başta dışarıdaki bir cismin derimizle temas etmesiyle başlar. Duyu almaçları bunu bir uyarıya çevirir. Bu uyarı sinir hücreleri aracılığıyla beyne taşınır. Beyin ise bu uyarıyı yorumlar ve dokunma olayı gerçekleşmiş olur.

İnsan derisi
İnsan derisi
Depositphotos

Deri Hastalıkları Nelerdir?

Tüm Reklamları Kapat

Deri hastalıklarından yaygın olanlar egzama, kurdeşen, vitiligo ve çeşitli mantarlardır. Egzama deride kaşıntıyla birlikte kızarıklık olarak bilinir. Nedeni genellikle çeşitli alerjilerdir. Kurdeşen de egzama ile benzer bir hastalıktır. Deride ortaya çıkan ortası kırmızı çeşitli döküntülerdir. Kaşıntı da belirtiler arasındadır. Vitiligo deride pigment kaybı sonucu beyaz lekeler oluşmasıdır. Çeşitli hücrelerin hasar görmesi sonucu oluşur. Mantarlar deride egzama ve kurdeşene göre daha büyük bir bölgede kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilecek bir hastalıktır. Bunlar gibi sorunlarla karşılaşırsanız bir dermatoloğa başvurmanız gerekebilir.

İnsan derisi temel hatlarıyla bu kadardı.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 10:18:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20410

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close