Corvus (Karga) Takımyıldızı
Corvus (Karga) Takımyıldızı Nedir?

- Blog Yazısı
Corvus veya Karga takımyıldızı modern astronomların gökyüzünü böldüğü 88 takımyıldızı unsurundan biridir. Bu takımyıldızı Herkül Ailesine mensup olup güney yarım kürenin 3. çeyreğinde yer alır. Latince kökeni “karga veya kuzgun” anlamına gelen Corvus, eski bir takımyıldızı olup Ptolemy tarafından 2. yüzyılda listelenmiştir.
Tarih ve Mitoloji
Corvus , Apollon ve sevgilisi Coronis'in efsanesiyle ilişkilendirilir. Apollon’un kargasının bir kar tanesi kadar beyaz renkte olduğu söylenir. Ancak bu karga, Apollon’a bazı kötü haberler getirir. Ona sevgilisi Coronis’in artık onu sevmediği söyler ve Apollon çok üzülür ve kızar. Karganın tüylerinin rengini siyaha dönüştürür.

Başka bir efsaneye göre de bir gün Apollon, Zeus’a bir yardımda bulunmak amacıyla, kargasına bir kupa vererek su getirmesi için pınara gönderir. Ancak karga pınarın yanında bulunan incir ağacını görünce canı fena halde incir yemek ister. İncirler tam olgunlaşmamış olduğundan onların olgunlaşmalarını bekler. Bu arada Apollon karganın su getirmesini beklemektedir. Apollon tam beklemekten vazgeçtiği sırada, karga ağzında su dolu kupayla geri döner. Apollon bu duruma çok sinirlenir. Karga pınarın bir su yılanı tarafından tıkandığını söyleyerek af dilese de, onun yalan söylediğini anlayan Apollon, kargayı cezalandırır. Karga’nın güzel sesini, çirkin bir sese çevirir. Bazı masallarda ise Karga’nın renginin bu sırada siyaha çevrildiği söylenir.
Apollon’un Corvus’a verdiği en büyük ceza ise, onu gökyüzünde Crater’in (kupa) yanına göndermek olur.[1] Kupa’nın hemen önündeki Hydra'da (su yılanı) karganın kupadan su içmesini engellemekle görevlidir. Böylece karga hiçbir zaman kupaya ulaşamaz.[2]
Özellikler
184 derece karelik alanı kapsayan Corvus, bölgedeki 88 takımyıldız arasından 70. sırada yer alır. Kuzey ve doğusunda Başak takımyıldızı, güneyde Hydra (Su Yılanı) ve batıda Krater (Kupa) ile çevrelenmiştir. Takımyıldızın 1922'de Uluslararası Astronomi Birliği tarafından kabul edilen üç harfli kısaltması "Crv"dir.[3]
Yıldızlar
Corvus takımyıldızı toplam 6 ana yıldızdan oluşur. Bu ana yıldızlar Algorab, Gienah, Kraz ve Alchiba, Eta Corvi, ve Epsilon Corvi'dir.
Gamma Corvi
Geleneksel adı Gienah'dır. Corvus takımyıldızında bulunan en parlak yıldızdır. Gienah bir ikili yıldızdır. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.
Görünür büyüklüğü (V): 2,59
Mutlak büyüklüğü (mV): -0,79
Dünya'ya uzaklığı: 153.63 ışık yılı
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Beta Corvi
Geleneksel adı Kraz'dır. Gienah'tan sonra takımyıldızda bulunan en parlak 2. yıldızdır. Değişken bir yıldızdır. Parlak sarı-beyaz renklidir. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.
Görünür büyüklüğü (V): 2,647
Mutlak büyüklüğü (mV): -0,61
Dünya'ya uzaklığı: 145.67 ışık yılı

Delta Corvi
Geleneksel adı Algorab'dır. Takımyıldızın en parlak 3. yıldızıdır. Çoklu yıldız sistemine ait, değişken bir yıldızdır. Mavi renklidir. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.
Görünür büyüklüğü (V): 2,962
Mutlak büyüklüğü (mV): 0,2
Dünya'ya uzaklığı: 86.86 ışık yılı

Epsilon Corvi
Geleneksel adı Minkar'dır. Değişken bir yıldız olan Epsilon Corvi, kırmızı-turuncu renklidir. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.
Görünür büyüklüğü (V): 3,024
Mutlak büyüklüğü (mV): -1,92
Dünya'ya uzaklığı: 317.90 ışık yılı

Alpha Corvi
Geleneksel adı Alchiba'dır. Takımyıldızın en parlak 5. yıldızıdır. Sarı-beyaz renklidir. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.
Görünür büyüklüğü (V): 4,03
Mutlak büyüklüğü (mV): 3,17
Dünya'ya uzaklığı: 48.72 ışık yılı

Eta Corvi
Corvus takımyıldızının en parlak 6. yıldızıdır. Rengi sarı-beyaz olan bu yıldız Algorab'ın hemen yanında gözükür. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.
Görünür büyüklüğü (V): 4,29
Mutlak büyüklüğü (mV): 2,99
Dünya'ya uzaklığı: 59.6 ışık yılı

Bunların dışında Zeta Corvi ve VV Corvi'de Corvus takımyıldızı içinde yer alır.
Ek olarak, Corvus takımyıldızında bulunan Algorab ve Gienah yıldızları gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri olan Spica'yı işaret eder.
Spica (başka bir adıyla Başakçı), Başak takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 249 ışık yılı uzaklıkta bulunan ikili yıldız sistemidir. Takımyıldızının en parlak yıldızı olan Spica, gece gökyüzünün de en parlak 15. yıldızıdır.
Derin Gökyüzü Nesneleri
Corvus takımyıldızında amatör teleskoplarla gözlemlenebilen birkaç galaksi ve bir gezegenimsi bulutsu vardır.[4]
NGC 4361
Corvus takımyıldızının merkezinde bulunan gezegenimsi bulutsudur. NGC 4361'in merkezi yıldızı son derece sıcak (WC) Wolf-Rayet tipi bir yıldızdır. Sıcaklığı 270.000 K'dir. Güneş'ten neredeyse 18.000 kat daha parlaktır ancak büyüklüğünün yalnızca %6,1'idir.

NGC 4038 Grubu
NGC 4038 Grubu, Korvus takımyıldızında bulunan bir gökada grubudur. Grup 13 ile 27 arasında gökada içerebilir. Grubun en iyi bilinen gökadaları, iyi bilinen etkileşimli gökada çifti olan Anten Gökadalarıdır.(NGC 4038/NGC4039)

NGC 4027
NGC 4027 ise Corvus takımyıldızında bulunan çubuklu sarmal gökadadır. Aynı zamanda tuhaf bir galaksidir çünkü sarmal kollarından biri diğerinden daha fazla dışarı doğru uzanır. Bunun nedeni muhtemelen NGC 4027'nin geçmişindeki bir galaktik çarpışmadır.

Meteor Yağmurları
Corvids meteor yağmuru, Corvus takımyıldızının sınırlarında gerçekleşir.
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Anonim. Takımyıldızı Karga. Alındığı Tarih: 14 Nisan 2024. Alındığı Yer: Online Star Register | Arşiv Bağlantısı
- ^ Yasemin Örs. Takımyıldızların Mitolojik Öyküleri / Corvus (The Crow), Crater (Kupa). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2024. Alındığı Yer: BlogSpot | Arşiv Bağlantısı
- ^ Anonim. Corvus (Constellation). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- ^ Nazan Öngiden. Karga (Corvus) Ve Kalkan (Scutum) Takımyıldızları. Alındığı Tarih: 14 Nisan 2024. Alındığı Yer: Eylül Esintisi | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/05/2025 15:16:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17346
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.