Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Corvus (Karga) Takımyıldızı

Corvus (Karga) Takımyıldızı Nedir?

Corvus (Karga) Takımyıldızı Go Astronomy
Corvus (Karga) Takımyıldızı
4 dakika
20
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Corvus veya Karga takımyıldızı modern astronomların gökyüzünü böldüğü 88 takımyıldızı unsurundan biridir. Bu takımyıldızı Herkül Ailesine mensup olup güney yarım kürenin 3. çeyreğinde yer alır. Latince kökeni “karga veya kuzgun” anlamına gelen Corvus, eski bir takımyıldızı olup Ptolemy tarafından 2. yüzyılda listelenmiştir.

Tarih ve Mitoloji

Corvus , Apollon ve sevgilisi Coronis'in efsanesiyle ilişkilendirilir. Apollon’un kargasının bir kar tanesi kadar beyaz renkte olduğu söylenir. Ancak bu karga, Apollon’a bazı kötü haberler getirir. Ona sevgilisi Coronis’in artık onu sevmediği söyler ve Apollon çok üzülür ve kızar. Karganın tüylerinin rengini siyaha dönüştürür.

Apollon ve sevgilisi Coronis
Apollon ve sevgilisi Coronis
Wikipedia

Başka bir efsaneye göre de bir gün Apollon, Zeus’a bir yardımda bulunmak amacıyla, kargasına bir kupa vererek su getirmesi için pınara gönderir. Ancak karga pınarın yanında bulunan incir ağacını görünce canı fena halde incir yemek ister. İncirler tam olgunlaşmamış olduğundan onların olgunlaşmalarını bekler. Bu arada Apollon karganın su getirmesini beklemektedir. Apollon tam beklemekten vazgeçtiği sırada, karga ağzında su dolu kupayla geri döner. Apollon bu duruma çok sinirlenir. Karga pınarın bir su yılanı tarafından tıkandığını söyleyerek af dilese de, onun yalan söylediğini anlayan Apollon, kargayı cezalandırır. Karga’nın güzel sesini, çirkin bir sese çevirir. Bazı masallarda ise Karga’nın renginin bu sırada siyaha çevrildiği söylenir.

Tüm Reklamları Kapat

Apollon’un Corvus’a verdiği en büyük ceza ise, onu gökyüzünde Crater’in (kupa) yanına göndermek olur.[1] Kupa’nın hemen önündeki Hydra'da (su yılanı) karganın kupadan su içmesini engellemekle görevlidir. Böylece karga hiçbir zaman kupaya ulaşamaz.[2]

Özellikler

184 derece karelik alanı kapsayan Corvus, bölgedeki 88 takımyıldız arasından 70. sırada yer alır. Kuzey ve doğusunda Başak takımyıldızı, güneyde Hydra (Su Yılanı) ve batıda Krater (Kupa) ile çevrelenmiştir. Takımyıldızın 1922'de Uluslararası Astronomi Birliği tarafından kabul edilen üç harfli kısaltması "Crv"dir.[3]

Yıldızlar

Corvus takımyıldızı toplam 6 ana yıldızdan oluşur. Bu ana yıldızlar Algorab, Gienah, Kraz ve Alchiba, Eta Corvi, ve Epsilon Corvi'dir.

Gamma Corvi

Tüm Reklamları Kapat

Geleneksel adı Gienah'dır. Corvus takımyıldızında bulunan en parlak yıldızdır. Gienah bir ikili yıldızdır. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.

Görünür büyüklüğü (V): 2,59

Mutlak büyüklüğü (mV): -0,79

Dünya'ya uzaklığı: 153.63 ışık yılı

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Gamma Corvi yıldızının konumu
Gamma Corvi yıldızının konumu
The Sky Live

Beta Corvi

Geleneksel adı Kraz'dır. Gienah'tan sonra takımyıldızda bulunan en parlak 2. yıldızdır. Değişken bir yıldızdır. Parlak sarı-beyaz renklidir. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.

Görünür büyüklüğü (V): 2,647

Mutlak büyüklüğü (mV): -0,61

Dünya'ya uzaklığı: 145.67 ışık yılı

Beta Corvi yıldızının konumu
Beta Corvi yıldızının konumu
The Sky Live

Delta Corvi

Tüm Reklamları Kapat

Geleneksel adı Algorab'dır. Takımyıldızın en parlak 3. yıldızıdır. Çoklu yıldız sistemine ait, değişken bir yıldızdır. Mavi renklidir. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.

Görünür büyüklüğü (V): 2,962

Mutlak büyüklüğü (mV): 0,2

Tüm Reklamları Kapat

Dünya'ya uzaklığı: 86.86 ışık yılı

Delta Corvi yıldızının konumu
Delta Corvi yıldızının konumu
The Sky Live

Epsilon Corvi

Geleneksel adı Minkar'dır. Değişken bir yıldız olan Epsilon Corvi, kırmızı-turuncu renklidir. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.

Görünür büyüklüğü (V): 3,024

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Bebo ve Bice'nin Keşifleri - 2 | Bize Bir Mancınık Lazım!

Yo, olamaz! Köprü yıkıldı… Çekirge Zigi için kolay, şöyle bir zıplasa yeter. Ama Bebo ve Bice uçurumu nasıl aşacaklar?

Bebo pembe bir solucan, Bice ise mavi bir pire; birbirinden hiç ayrılmayan iki arkadaş. Bebo biraz şakacı, Bice ise serüven peşinde koşan bir oyunbaz. Meraklı Bebo ve Bice’nin karşısına her zaman tuhaf ve sıra dışı şeyler çıkıyor. Onlar da basit deneyler yaparak olayları açıklığa kavuşturuyorlar.

Bebo ve Bice’nin Keşifleri, okul öncesi dönemden başlayarak çocukları dünyayı gözlemlemeye ve problemler karşısında çözüm üretmeye teşvik ediyor. Hikayeye yerleştirilmiş basit deneyler aracılığıyla çocuklar erken yaşta bilimle tanışıyor.

Instagram’da kitap hakkındaki okur yorumlarını sizin için derledik, okumak için #bebovebicedomingo etiketiyle arama yapabilirsiniz.

Devamını Göster
₺100.00
Bebo ve Bice'nin Keşifleri - 2 | Bize Bir Mancınık Lazım!
  • Dış Sitelerde Paylaş

Mutlak büyüklüğü (mV): -1,92

Dünya'ya uzaklığı: 317.90 ışık yılı

Epsilon Corvi yıldızının konumu
Epsilon Corvi yıldızının konumu
The Sky Live

Alpha Corvi

Geleneksel adı Alchiba'dır. Takımyıldızın en parlak 5. yıldızıdır. Sarı-beyaz renklidir. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.

Görünür büyüklüğü (V): 4,03

Mutlak büyüklüğü (mV): 3,17

Dünya'ya uzaklığı: 48.72 ışık yılı

Alpha Colvi yıldızının konumu
Alpha Colvi yıldızının konumu
The Sky Live

Eta Corvi

Corvus takımyıldızının en parlak 6. yıldızıdır. Rengi sarı-beyaz olan bu yıldız Algorab'ın hemen yanında gözükür. Yeryüzünden, çıplak gözle gözlemlenebilir.

Görünür büyüklüğü (V): 4,29

Tüm Reklamları Kapat

Mutlak büyüklüğü (mV): 2,99

Dünya'ya uzaklığı: 59.6 ışık yılı

Eta Corvi yıldızının konumu
Eta Corvi yıldızının konumu
The Sky Live

Bunların dışında Zeta Corvi ve VV Corvi'de Corvus takımyıldızı içinde yer alır.

Ek olarak, Corvus takımyıldızında bulunan Algorab ve Gienah yıldızları gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri olan Spica'yı işaret eder.

Tüm Reklamları Kapat

Spica (başka bir adıyla Başakçı), Başak takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 249 ışık yılı uzaklıkta bulunan ikili yıldız sistemidir. Takımyıldızının en parlak yıldızı olan Spica, gece gökyüzünün de en parlak 15. yıldızıdır.

Derin Gökyüzü Nesneleri

Corvus takımyıldızında amatör teleskoplarla gözlemlenebilen birkaç galaksi ve bir gezegenimsi bulutsu vardır.[4]

NGC 4361

Corvus takımyıldızının merkezinde bulunan gezegenimsi bulutsudur. NGC 4361'in merkezi yıldızı son derece sıcak (WC) Wolf-Rayet tipi bir yıldızdır. Sıcaklığı 270.000 K'dir. Güneş'ten neredeyse 18.000 kat daha parlaktır ancak büyüklüğünün yalnızca %6,1'idir.

Tüm Reklamları Kapat

NGC 4361 gezegenimsi bulutsunun 24 inçlik bir teleskopla görüntülenmiş hali
NGC 4361 gezegenimsi bulutsunun 24 inçlik bir teleskopla görüntülenmiş hali
Wikipedia

NGC 4038 Grubu

NGC 4038 Grubu, Korvus takımyıldızında bulunan bir gökada grubudur. Grup 13 ile 27 arasında gökada içerebilir. Grubun en iyi bilinen gökadaları, iyi bilinen etkileşimli gökada çifti olan Anten Gökadalarıdır.(NGC 4038/NGC4039)

NGC 4038 (alt) ve NGC 4039 (üst)
NGC 4038 (alt) ve NGC 4039 (üst)
Hanson Astronomy Photos

NGC 4027

NGC 4027 ise Corvus takımyıldızında bulunan çubuklu sarmal gökadadır. Aynı zamanda tuhaf bir galaksidir çünkü sarmal kollarından biri diğerinden daha fazla dışarı doğru uzanır. Bunun nedeni muhtemelen NGC 4027'nin geçmişindeki bir galaktik çarpışmadır.

ESO tarafından elde edilen NGC 4027 fotoğrafı
ESO tarafından elde edilen NGC 4027 fotoğrafı
Wikipedia

Meteor Yağmurları

Corvids meteor yağmuru, Corvus takımyıldızının sınırlarında gerçekleşir.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 06:35:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17346

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Şehir Hastanesi
Jüpiter
Genom
Dinozorlar
Abiyogenez
Bilinç
Algı
Amerika Birleşik Devletleri
Küresel
Embriyo
Yeşil
Böcekler
Element
Ayak
Öğrenme Teorileri
Meteor
Üreme
Sağlık Örgütü
Hekim
Hayvanlar Alemi
Antikor
Alkol
İntihar
Sıvı
Metabolizma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close