Bilim Nedir Ve Bilime Neden İhtiyacımız Vardır?

- Blog Yazısı
Bilim Nedir?
Bilim, bilimsel yöntem ile bir konuyu sistematik bir şekilde inceleyip araştırma yapıp sonra araştırmayı arşivleyerek insanlığın gelişimine katkı sunmaktır.
Bilim tek bir meslek dalı değildir. İçerisinde Dallanıp budaklanan Disiplinler ile Devasa bir alandır.
Bilim İnsanlığı
Bir konu hakkında veya bir alan hakkında Bilgi edinmeyi Hayat amacı, ideal edinmiş bireye Bilim insanı denir
Bilim insanlığı Sadece bir meslek değil Aynı zamanda bir yaşam tarzıdır.
Meslek denilen şey para kazanmak amaçlı yapılan şeydir
Bilimi hayat amacı edinen bireyin genel olarak edinmek isteyeceği meslekler akademisyenlik ya da araştırma görevlisidir (Genel olarak nasa,esa,cern gibi kuruluşlarda çalışan bireyler) -Duruma göre mühendislik, tıp vb. meslekleri de seçebilir- çünkü Akademisyenlik ve araştırma görevlisi Hayatını adadığı bilim insanlığını en iyi icra edebileceği mesleklerdir.
Tabii ki bilim insanlığı bireyin hayatında ki tek amaç olmak zorunda değildir bunun yanında farklı amaçlar örn: insanlığa yardım, çevre temizliği, para kazanma gibi şeyleri de hayat amacı edinebilir hatta ve hatta bilim insanlığını hiç hayat amacı edinmek zorunda değil dediğim gibi bilim merak üstüne kurulmalıdır ve bireyin kendi isteklerine ve arzularına bırakılmalıdır.
Bilimsel Yöntem (metot) Nedir?
Yeni bir bilgi edinmek adına araştırma yaparken İzlenmesi Önerilen Yola Bilimsel Yöntem denir.
Bilimsel yöntem, en basit haliyle aşağıdaki şekilde özetlenebilir(Resim 1.0):
- Evrendeki bir fenomenin -Duyularla somut şekilde algılana bilen varlığın-gözlemlenmesi.
- Bu fenomene dair, gözlemler ile tutarlı, ancak kesin olmayan, hipotez adında deneysel bir açıklama getirilmesi.
- Hipotezin tahminlerde bulunmak için kullanılması.
- Tahminlerin deneylerle veya ek gözlemlerle test edilmesi ve sonuçlar ışığında hipotezde gerekli değişikliklerin yapılması.
- (3) ve (4) numaralı adımların hipotez ve deney arasında tutarsızlık kalmayana kadar tekrarlanması.

Bilim Kaça Ayrılır?
Bilim Her ne kadar devasa bir alan olsa da sınıflandırma yapabiliyoruz.
Bilimi sınıflandıran bilim felsefecileri bilimi formal, sosyal ve fennî (Fen)(Doğa)bilimleri olmak üzere üçe ayırır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Formal Bilimler; Doğada var olmayan, insan ürünü, insan aklı tarafından insanlığa yarar sağlaması amaçlı yaratılmış bilim dallarına denir.
Formal Bilimlere örnek olarak Ekonometri, Matematik ve Geometri Gösterilebilir.
Fennî(Fen)(Doğa) Bilimler ; Doğayı ve doğadaki olguları inceleyen, Bilimin Belki de en geniş alanıdır.
Bilim dendiğinde hemen akla Fen yani örnek olması gerekirse Fizik, Kimya, Biyoloji, Jeoloji alanlarının gelmesi bu yüzdendir.
Fen bilimleri ile formal bilimler arasındaki fark, formal bilimlerin teorik fikirlerle başlaması ve düşünme süreci sayesinde diğer farklı teorik fikirlere ulaşmasıdır; oysa fen bilimleri gerçek dünyadaki çeşitli gözlemlerle başlarlar ve gerçekliğin bir bölümü için bir ölçüde kullanışlı olan modellere ulaşırlar.
Sosyal Bilimler ; insanın muhatabı olan her şey ile ilişkisini araştıran, olayları incelerken merkeze insanı ve insanların oluşturduğu toplumu koyan akademik disiplinler bütünüdür.
Örnek olarak ; Tarih Bilimleri , İktisadî ve İdarî Bilimler , Coğrafya (beşeri, ekonomik, sosyal, siyasi, kültürel), Hukuk, Psikoloji, Sosyoloji, Antropoloji vb.
daha nice bilim dalı.
Bilim devasa bir sahadır
Bilimle uğraşmak isteyenler Bilime Nereden Başlamalıdır?
Bilimi Öğrenmenin en iyi yolu Üniversite yani akademidir. İlgi alanlarını belirlemeli ve o konular hakkında tüketebildiği kadar kaynak tüketmelidir.
Hayatınızı Bilime adamak istiyorsanız durmanın bir anlamı yok.
Bilim ve sanatla uğraş. Çünkü bunlar insanı tanrı katına yükseltir[1], [2]
Ludwig van Beethoven
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ A. Kuper. (1996). The Social Science Encyclopedia.
- ^ J. Robinson. (2005). Nursing History And The Politics Of Welfare.
- Wikipedia, et al. Bilim. Alındığı Tarih: 15 Haziran 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2025 06:43:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14881
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.