Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ay’a gerçekten gidildiğinin kanıtı

2 dakika
640
Ay’a gerçekten gidildiğinin kanıtı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Dünyada Ay’a ilk ayak basma olayı yalan diye bir söylenti çıktı fakat önceden şunu belirtiyim ki bu yalan.Peki bakalım bu söylentinin gerçekliğini savunanların dediklerine;

⚫️NASA 1960’lı yıllarda insanları Ay’a götürebilecek bir teknolojiye sahip değildi.

⚫️Ay’ın yüzeyinde çekilen fotoğraflarda yıldızlar gözükmüyor.

Tüm Reklamları Kapat

⚫️Aynı fotoğraflarda optik anomaliler var.

⚫️Ay’a iniş yapan Lunar modüllerin indikten sonra çok büyük bir toz bulutu oluşturması gerekirdi.

⚫️Ay’a canlı yayın yapabilecek TV ekipmanı götürüp çalıştırmak imkânsızdır.

⚫️Ay yüzeyindeki sıcaklığın çok düşük ya da çok yüksek olması nedeniyle astronotların fotoğraf makinelerinin erimiş ya da donmuş olması gerekirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu iddialara yıllar içerisinde daha pek çok yenisi eklendi.Şimdi bu ifşalara çürütme zamanı!

NASA 1960’lı yıllarda insanları Ay’a götürebilecek bir teknolojiye sahipti. Sadece Amerikalılar değil Ruslar da böyle bir teknolojiye sahipti. Apollo uzay araçlarında dijital bir bilgisayar bile kullanıldı. 2 kb RAM ve 36 kb ROM kapasitesiyle bugünkü kol saatleriyle bile boy ölçüşemeyecek bir bilgisayardı ama böyle bir görev için yeterliydi.Apollo görevinde kullanılan bilgisayar dönemine göre oldukça gelişmiş ve yeterliydi. Ayrıca uzay araçları tamamen kendi içindeki bilgisayara bağımlı değildi. Zaten bu bilgisayar daha ilk iniş sırasında Apollo 11’de arıza yaptı ve buna rağmen iniş gerçekleşti. Sovyetler Birliği bilgisayar teknolojisi konusunda daha geride olduğu için Ay projelerindeki uzay araçlarına bilgisayar yerine sadece hesap makinesi koyabildiler. Bu yöntemle Ay’a ABD’den 10 yıl önce 13 Eylül 1959’da Luna 2 aracını indirmeyi başardılar. Kısaca o dönemde Ay’a uzay aracı gönderebilmek ve onu indirebilmek teknolojik olarak mümkündü.Şimdi sizlere göstereceklerim NASA’dan tamamen bağımsız olarak yapılan gözlemlere dayanacak. Japonlardan başlayalım. Onların uzay ajansı JAXA’dan daha önce bahsetmiştim. 2008’de Ay yörüngesine SELENE adında bir araç gönderdiler. Bu araçla 2 yıla yakın bir süre Ay yüzeyini tarayarak 3 boyutlu görünümünü oluşturdular. Bu görüntüler için;

(https:global.jaxa.jppress2008/05/20080520_kaguya_e.html)Bu bir fotoğraf değil, tarama bilgilerinden oluşturulan 3 boyutlu bir yüzey görüntüsü. Aynı noktaya 2 Ağustos 1971’de Apollo 15 astronotları giderek şu fotoğrafları çekmişti. Her iki görüntüde arkadaki tepede beyaz bir alan görünüyor. O alan Ay’a iniş yapan modülün motoru nedeniyle oluşan minik krater. Dolayısıyla yazının başında bahsettiğim o iddialardan biri 2008’de bu şekilde çürütülmüş oldu. Yanlışlık yapılmış olabilir mi? Elbette olabilir. Fakat daha sonra aynı bölge Hindistan’ın gönderdiği Chandrayaan-1 aracıyla tekrar gözlemlendi ve düşük çözünürlüklü bir haritası daha çıkarıldı. 2010’da Çinliler Chang’e 2 aracını gönderip bir harita daha yaptılar. Tüm bu ülkelerin gözlemleri ABD’nin sunduğu verilerle örtüşüyor. Zaten en ufak bir uyuşmazlık olsaydı başta Çinliler olmak üzere bu kanıtları tüm Dünya’yla paylaşmak için hiç beklemezlerdi.Çok düşük bir ihtimal ama diyelim bu devletler kendi aralarında anlaşmış olsunlar ve bu büyük yalanı hep beraber bize söylesinler. Ama ortada bir de tamamen devletlerden bağımsız yapılan kişisel gözlemler var. Teleskoplarla yapılan gözlemler…Dediklerim Ay’a çıkıldığını kanıtlıyor değil mi?

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/02/2025 16:32:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17905

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close