Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ay Neden Bazen Gündüz Vakti de Görünür?

Geceleri Görünen Ay, Milenyumlardır İnsanları Büyülüyor. Peki Ay'ı Gündüz Vakti Nasıl Görebiliyoruz?

4 dakika
3
Ay Neden Bazen Gündüz Vakti de Görünür? Rare Gallery
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Ay'ı bazen gündüzleri de görebilmemizin nedeni, geceleri görebilmemizi sağlayan aynı nedendir. Ay, Dünya'da gece de olsa gündüz de olsa Güneş'ten gelen ışığı yansıtır. Aynı zamanda Ay, Dünya'ya çok yakın olduğu için gökyüzündeki diğer cisimlerden (veya gökyüzünün kendisinden) nispeten daha parlak görünür. Bu nedenle Ay, Güneş'ten sonra gökyüzünde görebildiğimiz en parlak gök cismidir.

Ancak Ay, gündüzleri her zaman görünmez. Bu, aslında Dünya'nın atmosferi ve doğal uydumuz Ay'ın yörünge döngüsünden kaynaklanmaktadır. Yani gezegenimizin bir atmosferi olmasaydı, Ay Dünya'dan her zaman görülebilirdi. Öte yandan Ay'ın Dünya etrafındaki hareketine bağlı olarak oluşan Ay'ın evreleri (örneğin yeni ay), Ay'ın aydınlık tarafının kimi zaman bizden uzağa, karanlık tarafınınsa Dünya'ya bakacağı anlamına gelir; bu da basitçe Ay'ı gökyüzünde görünmez kılmaktadır.

Yarım Ayın Önünden Geçen Bir Yolcu Uçağı
Yarım Ayın Önünden Geçen Bir Yolcu Uçağı
Live Science

Açık Havada Gün Işığı

Atmosferimizdeki gaz parçacıkları (esas olarak nitrojen ve oksijen), mavi ve mor ışık gibi kısa dalga boyuna sahip ışık saçarlar. Işığı farklı bir yönde emmeyi ve yeniden yaymayı içeren bu saçılma, Dünya'nın gökyüzünü mavi görmemizi sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Pensilvanya'daki Villanova Üniversitesi'nde astronomi ve astrofizik profesörü olan Edward Guinan, Ay'ın gündüz görünür olabilmesi için Güneş'ten gelen dağınık ışığı bastırması gerektiğini söylüyor. Yeni ayın sürdüğü iki veya üç gün boyunca Güneş'in dağınık ışığının Ay'ı gölgede bırakmasından ötürü Dünya'daki gözlemciler Ay'ı göremezler. Ancak Ay'ın Dünya'ya diğer gök cisimlerinden daha yakın olması yansıttığı ışığın ışık yayan veya yansıtan daha uzaktaki nesnelerden (yıldızlar ve diğer gezegenler gibi) daha parlak göründüğü anlamına gelir.

Guinan'a göre Dünya'dan görülebilen yıldızların ışığı, Güneş'ten gelen ışıktan kat kat daha az parlak ancak Ay'dan milyonlarca kat daha sönüktür. Güneş'ten saçılan ışık o kadar parlaktır ki, gün boyunca yıldız ışığını bastırır ancak Ay'dan yansıyan ışığı her zaman bastıramaz.

Ay'ın Evreleri
Ay'ın Evreleri
Kozmik Deniz

Gökbilimciler; yüzey parlaklığını, gökyüzündeki nesnelerin (galaksiler veya bulutsular gibi) görünen parlaklığını ölçmenin bir yolu olarak kullanırlar. Guinan, Ay'ın Dünya'ya yıldızlardan daha yakın olması nedeniyle yüzey parlaklığının gökyüzünün yüzey parlaklığından daha fazla olduğunu, yani gün ışığında parladığında Ay'ı kolayca görebildiğimizi açıkladı.

Ancak Ay'ın gün ışığındaki görünürlüğü; mevsimler, Ay'ın o anda bulunduğu evre ve belirli bir günde gökyüzünün ne kadar açık olduğu gibi diğer faktörlerden de etkilenmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Ay, yıl boyunca, bir ay içinde ortalama 25 gün gün ışığında görülebilir. Diğer beş gün ise yeni ay ve dolunay evreleri gerçekleşir. Yeni ay evresi yaklaştığında Ay, Güneş'e göremeyeceğimiz kadar yakındır. Dolunay evresi yaklaştığındaysa Ay sadece geceleri görülebilir. Çünkü bu evrede Ay gün batımında yükselir ve gün doğumunda batar. Guinan, bu konuyla ilgili şunları söylemektedir:

Ay'ın, Güneş ile birlikte gökyüzünde görülemediği tek evre dolunay evresidir. O gün Güneş batar, ardından Ay yükselir veya tam tersi olur, yani aynı anda gökyüzünde görünmedikleri tek gün budur.

Ay günde 12 saat ufkun üzerindedir, ancak görünüşü her zaman gündüz saatleriyle rastlaşmayabilir. Kışın, örneğin orta enlemlerde günlerin daha kısa olduğu zamanlarda, gündüzleri Ay'ın görünmesi için daha az zaman vardır.

Guinan'a göre Ay'ı gün ışığında görmek için en iyi zaman, ilk dördün (yeni aydan bir hafta sonra) ve üçüncü dördündür (dolunaydan bir hafta sonra). İlk dördünde doğal uydumuz, öğleden sonra gökyüzünün doğu tarafında yükselirken görülebilir. Üçüncü dördündeyse gökyüzünün batı tarafından batacaktır, ardından sabah tekrar görünür olacaktır. Guinan; bu evrelerin, Ay'ın günde ortalama beş ila altı saat boyunca gökyüzünde Güneş ile birlikte görülebildiği en uzun dönemler olduğunu söylemektedir.

Ay'ın ne zaman göründüğünü etkileyen bir başka fenomen de Dünya'dan yansıyan ışıklardır. Guinan bunun üzerine şunları söylemektedir:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ay, hilal evresinde Güneş'e belli bir açıyla yaklaştığında aslında Ay'ın aydınlatılmış ışık nedeniyle görmemeniz gereken karanlık kısmını görebilirsiniz. Ay'ın karanlık kısmı, Dünya'dan yansıyan ışıklardan oluşmaktadır.

Bu fenomeni gözlemlemek için en iyi zaman, yeni aydan üç veya dört gün sonra olan hilal evresidir.

Guinan, amatör ay gözlemcileri için ay takvimini çizen, ayın ne zaman doğduğunu ve battığını gösteren internet sitelerini kullanmayı önermektedir.

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/07/2025 21:47:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13166

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close