Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

AXOLOTL'LARIN REJENERASYON GENLERİNİ İNSANLARA AKRATMAK

Axolotl'lardaki Rejenerasyon Yeteneğini İnsanlara Aktarmayı Hedefleyen Fikir

1 dakika
71
AXOLOTL'LARIN REJENERASYON GENLERİNİ İNSANLARA AKRATMAK
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Axolotl, diğer adıyla su semenderleri, vücutlarına aldıkları fiziksel hasarın hemen hemen hepsini rejenere edebilirler.

Denizyıldızı ve yassı solucan gibi diğer hayvanlar da yüksek rejenerasyon yeteneğine sahip olsa da onlar çok ilkel canlılar oldukları için basit yapılardan oluşurlar ve tek tip dokuları yenilerler.

Öte yandan Axolotllar; kol, bacak kuyruk gibi hayati uzuvları, iç organları hatta gözleri bile yenileyebiliyor. Eğer kanama, enfeksiyon ve bilinç kaybı gibi etkenler olmasaydı, kafası tamamen kesilen bir axolotl kendine yeni bir vücut üretebilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yetenek insanlara geçebilseydi bu hiç şüphesiz insanlığın en yararlı icadı olurdu. Fiziksel engelliler, savaş gazileri, kalıcı yara almış insanlar ve hatta körler tamamen iyileşebilirdi. Bu rejenerasyon yeteneği kanser hastalarının bile %90'ını kurtarabilirdi.

Peki bu mümkün mü? Bir hayvanın özelliği insanlara aktarılabilir mi?

Teoride evet, gen transferi mümkündür ve bazı denek hayvanları üzerinde yapılan çeşitli gen transferi deneylerinde başarılı olan bir sürü örnek vardır.

Bu deneylerden biri, örümceklerin ağ salgılamasını sağlayan genlerin bir keçiye aktarılmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Örümcek ağı proteinleri, keçilerin süt kalitesini artırır ve ayrıştırma işlemiyle o keçilerin sütünden örümcek ağı elde edilebilir. Bu olay gen transferinin mükemmel bir sonucudur.

Rejenerasyon yeteneği de bunun gibi insanlara aktarılabilir ancak axolotl beynini insan beynine eşlemek çok zordur. Ayrıca axolotllarda "Blastema" isminde bir organ parçası bulunur be rejenerasyona en çok yardım eden de budur.

Bir parçayı başka bir canlıya taşımak, gen taşımaktan daha zor olsa da imkansız değildir. Belki üç beş yıl içinde olmasa da yaklaşık on ila on beş yıl içinde bu yenileme yeteneğini insanlara geçirmede başarılı olacağımıza inanıyorum.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C McCusker, et al. The Axolotl Limb Blastema: Cellular And Molecular Mechanisms Driving Blastema Formation And Limb Regeneration In Tetrapods. (11 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 1 Ocak 2025. Alındığı Yer: National Institutes of Health doi: 10.1002/reg2.32. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 13:27:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19617

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close