Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Astrofotoğraf: Oluşum Evresinde Bir Yıldız Sistemi Lynds 483

James Webb Uzay Teleskobu (JWUT) Dünya’dan yaklaşık 650 ışık yılı uzaklıkta ve henüz aktif oluşum evresindeki çift yıldız sistemi Lynds 483’ten dikkat çekici ayrıntıları gün yüzüne çıkardı.

1 dakika
2
Astrofotoğraf: Oluşum Evresinde Bir Yıldız Sistemi Lynds 483
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Oluşum aşamasındaki yıldız sisteminin görüntüsünde, turuncu, mavi ve mor tonlarında parlayan gaz ve toz püskürmeleri göze çarpıyor. Bu etkileyici sahnede, iki genç yıldız, kum saatini andıran yapının tam merkezinde, yoğun gaz ve toz diskinin içinde yer alıyor. Merkezdeki yıldızlar, çevrelerindeki gaz ve tozun bir kısmını on binlerce yıl boyunca, zaman zaman güçlü jetler hâlinde zaman zaman ise daha yavaş şekilde püskürterek bu görüntülerin oluşmasına neden oldu. Yeni püskürmelerin daha önce atılmış gaz ve tozla buluşması, çarpışmanın şiddetine bağlı olarak yapıyı şekillendiriyor. Bu süreçte gerçekleşen kimyasal tepkimeler sayesinde karbon monoksit, metanol ve başka bazı organik bileşikler ortaya çıktığı anlaşılıyor.Lynds 483 bölgesinin görüntüsü dikkatlice incelendiğinde yıldız ışığının nerelerde engellendiği de fark edilebiliyor. Dikey doğrultuda uzanan yoğun gaz ve toz yapılarının yaklaşık 90 derece açıyla kesiştiği, geniş ve karanlık V şeklindeki bölge, merkezdeki yıldızların sağında ve solunda seçilebiliyor. İlk bakışta bu alanlarda hiç madde yokmuş gibi görünse de aslında bu alanlar tozun en yoğun olduğu yerlerdir. Bu nedenle bu bölgelerden çok az ışık geçebilir. Yine de dikkatle bakıldığında JWUT’un yakın kızılöte kamerasının (NIRCam), bu yoğun tozun ardında gizlenen bazı yıldızları turuncu noktalar hâlinde görüntüleyebildiği görülüyor. Toz yoğunluğunun daha az olduğu yerlerde ise yıldızlar beyaz ve mavi renklerde parıldıyor.

[1]Görüntüdeki dikey yapının içinde yer alan yıldızlardan fırlayan maddelerin oluşturduğu yapılar, hem simetrik hem de asimetrik desenler sergiliyor. Bu desenler, araştırmacıların yıldızlardan ne zaman ve ne kadar madde atıldığını belirlemesine ve bu farklı yapılar bir araya geldiğinde hangi moleküllerin oluştuğunu anlamasına yardımcı oluyor. Bundan milyonlarca yıl sonra her iki yıldızın da Güneş’inkine yakın kütlelere ulaşacağı öngörülüyor. Oluşum süreçleri sona erdiğinde yıldızların püskürme bölgeleri büyük ölçüde temizlenecek ve geriye her iki yıldızın etrafında gezegenleri oluşturma potansiyeli taşıyan küçük gaz ve toz diskleri kalacak.

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Prof. Dr. Faruk Soydugan. Astrofotoğraf: Oluşum Evresinde Bir Yıldız Sistemi Lynds 483 | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 25 Nisan 2025. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 03:05:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20479

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close