Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Anaksimandros Kimdir? Anaksimandros'un Öğretileri Nelerdir?

Anaksimandros'un Hayatı, Bilimsel ve Felsefi Öğretileri

6 dakika
1,522
Anaksimandros Kimdir? Anaksimandros'un Öğretileri Nelerdir? The Economist
  • Blog Yazısı
Miletli Anaksimandros
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Anaksimandros (ya da Miletli Anaksimandros) Thales tarafından kurulan Milet Okulunun ikinci büyük filozofudur; filozof olmasının yanı sıra bir matematikçi, devlet adamı, astronom, doğa bilgini ve kartograftır. [1] Carlo Rovelli gibi bazı önemli isimler tarafından bilimsel düşüncenin babası olarak görülmektedir. Yaşadığı tarihler tam olarak belli olmasa da İÖ 610 yılında doğduğu [2] ve İÖ 547 yılında, 63 yaşında öldüğü tahmin edilir. Ayrıca Miletlilerin Karadeniz’deki bir kolonisi olan Apollonia’nın başında bulunduğu söylenmektedir. [1]

Anaksimandros ‘Doğa Üzerine’ (Bu başlık muhtemelen onun tarafından verilmemiştir.) [1] adında bir kitap yazmıştır. Fakat bu eserden geriye, ünlü Aristoteles yorumcusu Simplikios sayesinde bize ulaşan tek bir paragraf kalmıştır. [3]

İlk Yunan kartografı olan Anaksimandros, tarihi çok daha eskiye dayanmasına rağmen haritacılık konusunda çok önemli bir yere sahiptir. Zira ondan önce Eski Mısır ve Babil’de de gerçekleştirilen bu faaliyet, daha bölgesel bir şekilde gerçekleştiriliyordu. Öte yandan Anaksimandros çok daha geniş bir bakış açısıyla ilerleyerek bir Dünya haritası yapmıştır. Bu haritada Avrupa, Asya, Libya; Akdeniz, Karadeniz; Nil Nehri ve Phaselis Nehri bulunur. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Antik Yunan’a güneş saatini (gnomon) getiren kişidir. Ayrıca güneş saatindeki yıl içindeki gölge boyu değişimlerini inceleyerek ekliptiğin eğimini bulmuştur. [1] Tüm bu bilgilerden anlaşılıyor ki Anaksimandros son derece meraklı, çok yönlü, evrensel ve bilimsel düşünen bir filozoftur.

Anaksimandros’un Felsefi Öğretileri

Anaksimandros’un hocası Thales’in başlattığı ‘evrenin anamaddesi’ tartışmasında hem Thales’in cevabına hem de diğer ardıllarının cevabına kıyasla çok ayrıksı bir cevap verir. Zira Thales her şeyi oluşturan anamaddenin su olduğunu, Herakleitos ateş olduğunu, Anaksimenes ise hava olduğunu savunurken, Anaksimandros eğer bunlardan herhangi biri anamadde olsaydı zıttının var olmasının mümkün olmayacağı için (mesela suyun ateşi, ateşin de suyu yok etme eğilimi olduğu için birbirlerinden çıkamayacaklarını düşündüğü için) anamaddenin, bu kozmik çatışmada tarafsız bir töz olması gerektiğini söyler. Bu tarafsız anamaddenin ‘Apeiron’ olduğunu söyler.

Apeiron Yunancada hem nicelik açısından sınırsız hem de nitelik açısından belirsiz anlamına gelir. Anaksimandros’un bu kelimeyi ilk anlamda mı, ikinci anlamda mı yoksa her iki anlamda mı kullandığı muğlak ve tartışmalıdır ve burada felsefesi hakkında çeşitli yorumlar ortaya çıkar. [1] Ben burada hiçbir görüşü benimsemeyeceğim bunun yerine kısaca her bir tarafın düşünce sürecinden bahsedeceğim.

Tüm Reklamları Kapat

Anaksimandros sonsuz sayıda evrenin olduğunu savunmuştur. Buradan iki anlam çıkabilir: İlki aynı anda sonsuz sayıda evrenin var olduğu, ikincisi ise bu evrenlerin aynı anda değil sırayla var olup daha sonra ortadan kalkıp yerlerini sıradakine verdikleri.

Eğer ilk anlam kastedilmiş ise, Apeiron’un niceliksel açıdan sonsuz anlamında kullanıldığı açıktır fakat ikinci anlam için bu geçerli değildir. Apeiron’un niteliksel açıdan belirsiz anlamında kullanıldığını öne sürenler, Anaksimandros’un Apeiron’u düşünürken daha çok biraz önce bahsettiğim ‘kozmik çatışmadaki tarafsızlığı’ üzerine odaklandığını savunuyorlar. [1]

‘Var olan şeylerin anamaddesi Apeiron’dur. Şeyler ondan meydana gelir ve zorunlu olarak onda ortadan kalkarlar, çünkü onlar zamanın sırasına uygun olarak birbirlerine karşı işlemiş oldukları suçların cezasını çekmelidirler.’

Yazdığı bu metinde Anaksimandros, var olmanın bir suç olduğundan ve cezasının da ortadan kalkmak olduğundan bahseder. Var olan şey, salt var olma eylemini gerçekleştirerek, başka bir şey yerine var olduğu için suç işlemektedir ve bunun cezası ya da telafisi olarak da, zamanı geldiğinde, zorunlu olarak varlıktan çıkmalıdır, böylece adalet ¬(öncesiz-sonrasız sabit sınırları geçmeme anlamında adalet) sağlanır. Anaksimandros burada her ne kadar ‘adalet’, ‘suç’ ve ‘ceza’ gibi ifadeler kullansa da bahsedilen yasa bir tür hukuk ya da evrensel bir ahlak yasası değil, daha çok bir doğa yasası olarak karşımıza çıkar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Anaksimandros diğer maddelerin Apeiron’dan nasıl çıktığı hakkında detaylı bir anlatım sunmuştur: Önce sıcak ve soğuk olanın zıtlığı, Apeiron’dan çıkarak, vuku bulur; daha sonra sıcak ve soğuk olandan ıslak olan veya su ve hemen ardından kuru olan veya toprak vuku bulmuştur. Evrenin merkezinde toprak ve toprağın üstünde su bulunur, bu su buharlaşır ve hava oluşur daha sonra yükselir, onun etrafını da ateş sarar. [1]

Anaksimandros’un Bilimsel Öğretileri

Anaksimandros zamanındaki diğer modellere kıyasla çok ayrıksı bir Dünya modeli ortaya atmıştır ve bu modelle başardığı en önemli şeylerden birisi tarih boyunca Dünya’nın ne olduğu hakkında yapılan mitolojik-dini spekülasyonları bir kenara atıp, Dünya’yı havada desteksiz asılı duran bir şey olarak düşünmesidir.

Dünya’nın şeklinin, genişliği yüksekliğinin 3 katı olan bir silindir olduğunu öne sürmüştür. Bu model ondan önceki en büyük otorite olan Thales’in ‘su üzerinde yüzen tepsi’ Dünya modeline kıyasla, hem Thales’in modelinde ortaya çıkan; Güneş’in nasıl batıdan batıp, doğudan doğduğu veya Güneş’in nasıl Dünya’nın altından geçtiği gibi birtakım sorunları çözmesi açısından hem de günümüzde kabul edilen Dünya modeline görece daha yakın olması bakımından önemli bir ilerlemedir.

Anaksimandros yalnızca Dünya’nın şekli üzerine değil aynı zamanda yıldızların şekli üzerine de kafa yormuştur. Yıldızların devasa tekerlekler sayesinde hareket ettiklerini, bu tekerler üzerinde delikler olduğunu ve bizim gördüklerimizin, bu deliklerden gözüken alevler olduğunu söylemiştir.

Bunun yanı sıra Anaksimandros Güneş’in, Ay’ın ve diğer yıldızların Dünya’ya ne kadar uzak olduğunu orantısal olarak bize sunmuştur. En uzak olan 27 ya da 28x uzaklık ile Güneş, daha sonra 18 ya da 19x ile Ay ve son olarak Dünya’dan 9 ya da 10x uzakta bulunan diğer yıldızlar. [3]

Tüm Reklamları Kapat

Evrim teorisi günümüzde çoğunlukla Lamarck ve Darwin gibi isimlere ithaf edilmesine rağmen düşüncenin kökeni çok daha eskiye dayanır ki Anaksimandros’da da bu kavramdan bahsedildiğini görüyoruz. Anaksimandros ilk canlılığın suda başladığını ve insanlar dahil tüm canlıların kökeninin bu suda yaşayan canlılardan geldiğini düşünmekteydi.

Onu bu düşünceye iten şeyin, yazdıklarının çok azının günümüze ulaşması sebebiyle, muğlak olmasına rağmen bazı güçlü tahminler yapılabilir. Anaksimandros’un başta toprağın üzerinde su olduğunu ve daha sonra su seviyesinin alçaldığını ve toprağın su üstüne çıktığını düşündüğünü görmüştük. Aynı zamanda onun zamanında artık su üstüne çıkmış olan kara parçalarında denizde yaşayan canlıların fosillerinin bulunması olgusu da onun bu teoriyi öne sürmesinin sebepleri arasında olabilir, zira bu olgular Dünya’daki canlılığın suda başladığına işaret ediyor. Bir diğer olasılık ise zamanındaki bazı toplumların ‘balık-insan’ gibi kavramları içeren efsanelerinden etkilenmiş olmasıdır fakat bu Anakimandros’un akılcı kişiliğiyle bağdaşmayan bir olasılıktır. [1].

Her ne olursa olsun Anaksimandros’un günümüzde bilim camiasında kabul edilen evrim teorisiyle bu kadar bağdaşan ve bu kadar isabetli bir görüşü Darwin’den 2400 yıl önce, günümüzden ise 2600 yıl önce düşünüp öne sürmüş olması kayda değerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Anaksimandros’un Felsefe Tarihindeki Yeri

Homeros ve Hesiodos'dan sonra varlık ve doğayı bilimsel, natüralist ve akılcı bir metodla açıklama gayesiyle ayrılan Pre-sokratik felsefe geleneği, giderek daha akılcı seküler ve bilimsel açıklamalar öne sürmüştür. Anaksimandros Dünya’nın, diğer gökcisimlerinin ve Dünya’daki canlılığın gelişimi ve kökeni hakkında; dini-mitolojik unsurlarından kurtulmuş, natüralist, bilimsel ve akılcı metodolojiyle ilerleyerek varılmış sonuçlar öne sürmesi açısından bu geleneğin çok önemli bir temsilcisidir. Öte yandan Ahmet Arslan gibi bazı önemli isimler tarafından, Yunan dünyasının ilk doğa bilgini ve metafizikçisi olarak görülür.[1]

Okundu Olarak İşaretle
31
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 14
  • Umut Verici! 11
  • Muhteşem! 10
  • Güldürdü 9
  • Bilim Budur! 8
  • İnanılmaz 8
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Korkutucu! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ a b c d e f g h i j A. Arslan. (2023). İlkçağ Felsefe Tarihi 1, Sokrates Öncesi Yunan Felsefesi. ISBN: 978-625-449-738-4. Yayınevi: Alfakitap. sf: 120-138.
  • ^ A. W. Benn. (2021). Erken Yunan Felsefesi. ISBN: 978-625-7307-63-5. Yayınevi: Fol Kitap. sf: 16-28.
  • ^ a b C. Rovelli. (2023). Miletli Anaksimandros. ISBN: 978-605-4921-14-0. Yayınevi: Bilge Kültür Sanat. sf: 9-96.
  • B. Russell. (2023). Batı Felsefesi Tarihi 1. Cilt. ISBN: 978-605-171-301-4. Yayınevi: Alfakitap. sf: 65-74.
  • A. Cevizci. (2024). Felsefeye Giriş. ISBN: 978-605-02-0923-5. Yayınevi: Say Yayınları. sf: 13-53, 62-70.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 11:28:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17789

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close