Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Akademik Makale Yazımınızı Geliştirecek Öneriler

Akademik Makale Yazımınızı Geliştirecek 10 Öneri

3 dakika
77
Akademik Makale Yazımınızı Geliştirecek Öneriler
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Akademik makale, okunması ve yazması kolay olmalıdır. Akademisyenlerin asıl amaçı okuyucu tarafından kolayca anlaşılabilir bir şekilde araştırmasını ve sonuçlarını anlatmak olmalıdır. Akademik eğitim boyunca öğrencilere belirli bir yapıda makale yazmaları öğretilmiş ve dayatılmış. Peki bunların hangileri gerçekten doğru ve ya gerekli? Hadi gelin, Amsterdam Üniversitesi'nden Prof. Wagenmakers'ın akademik makale yazımınızı geliştirecek 10 önerisine bir göz atalım.[1]

1) Makalenizin amacını açıkça ve erkenden belirtin

Öğrenciler, önce literatür taraması ve ardından araştırmanın amacını anlatacak yapıda yazma eğilimindedir. Fakat gerçekte bu, makale yazımında çok tercih edilmeyen bir tutumdur. Okuyucu, makalenin ilk bir kaç paragrafında, okumaya başladığı makalenin ne amaçladığını öğrenmek ister, yoksa sıkılır, ilgisini kaybeder veya art arda gelen bilgiler arasında kaybolur.

Tüm Reklamları Kapat

2) Somut örnekler kullanın

Genel olarak soyut teorik kavramların somut örneklerle açıklığa kavuşturulması gerekir. Eğer bir teoriden veya fenomenden bahsediyorsanız, o konuyu araştırmış kaynaklardan, kaynakta kullanılan örnekler ile desteklemeniz önerilir. Sizin konu hakkında örnekler yaratmanızdan ise, konu üstüne yayınlanmış makalelerdeki örnekleri kullanmanız tavsiye edilir.

3) Sözcüklerle savaş

Yine derslerin ve ödevlerin öğrencilere empoze ettiği, uzun ve karmaşık cümleler ile yazma alışkanlığı... Basit ve kısa cümleler kurmaya gayret gösterin. Bir makalenin genellikle kelime sayısı sınırı bulunmadığını unutmayın. Örneğin "Birinin içinde bulunduğu ruh halinin, o kişinin sergilediği yaratıcılık düzeyini etkilediği ileri sürülmüştür. Özellikle duygulanım ile yaratıcılığın pozitif yönde ilişkili olduğu varsayılmıştır" demeyin. Bunun yerine, "Önceki çalışmalar, insanların iyi bir ruh halindeyken daha yaratıcı olduklarını öne sürüyor" deyin.

Tüm Reklamları Kapat

4) İstatistiksel düzyazıdan kaçının

İstatistik dili sonuç bölümüne aittir. Bu dili makalenin diğer bölümlerinde kullanmaktan kaçınılmalıdır. "Ayrılma miktarı ile cinsel yaşamdan alınan tatmin arasında anlamlı pozitif bir korelasyon bulundu" demeyin. Bunun yerine, "Katılımcılar cinsel hayatlarından memnun olduklarında, olmadıkları zamana göre daha fazla ayrılmıştılar" deyin.

5) Sonuçlarınızın sunumunu ve yorumlarını entegre edin

Yine öğrencilerde karşılaşılan, sonuç bölümündeki sayı ve istatistik bombardımanı... Genellikle öğrenciler sonuçların yorumlanmasını sadece tartışma başlığı altında yapma eğilimindedirler. Bu prosedür ne kadar objektif ve bilimsel olsa da, okuyucunun okuduğu sonuçların ne anlama geldiğini anlaması gerekmektedir. Sonuçların teorik incelemesini tartışma bölümünde yapılabilir fakat sonuç bölümünde raporlanan sayıların ne anlama geldiği hakkında küçük açıklamalar yapılması önerilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

6) Makaleye yapılar ekleyerek tutarlı düzen oluşturun

Makalenin gidişatının tutarlı olduğuna emin olun. Örneğin özette A, B ve C konularını tartışacağınızı belirttiğinizde bu sırayı tüm makale boyunca koruyun. Veya bir paragrafa "İlk hipotezimiz doğrulandı (...)" ifadesiyle başladığınızda, okuyucu gelecekteki bir paragrafın "İkinci hipotezimiz doğrulanmadı (...)" ile başlamasını bekler. Genel olarak akademik yazılar, bilgileri okuyucunun beklentilerine uygun olarak sunduğunda anlaşılırdır. Yanlış beklentiler oluşturmayın.

7) Alt başlıklar aracılığıyla yapı ekleyin

Öğrenciler genellikle giriş, sonuç ve tartışma bölümlerine alt başlık eklemekten çekinirler. Ancak bilgilendirici alt başlıklar makaleye netlik katmaktadır.

8) Geçiş cümleleri ile yapı ekleyin

Birkaç paragraf, daha önce sunulanları daha sonra sunulacak olanlara bağlayan "Ancak", "Buna karşılık", "Bu amaçla" veya "Özetle" gibi geçiş ifadeleriyle başlarsa makale daha açıklayıcı ve akıcı hale gelir. Akademisyenler bu geçiş ifadelerini romancılardan çok daha fazla kullanır. Bunun nedeni geçiş ifadelerinin asıl amacı güçlü beklentiler oluşturarak yapıyı sağlaştırmaktır. Tembel okuyucular hep bir geçiş cümlesi arayışında makale okurlar :)

Tüm Reklamları Kapat

9) Tek bir cümlede bir veya ikiden fazla fikir ifade etmeyin

Tüm fikir ve konuları tartışacak zamanınız ve yeriniz var makalede. Daha önce de önerildiği üzere hali hazırda uzun ve karmaşık cümlelerden kaçınmalısınız. Bununla beraber cümlelerde ne söylemek istediğinize karar verip sadece onu söylemeniz diğer fikirin gölgede kalmasını engelleyecektir.

10) Cümlelere eski bilgilerle başlayın ve yeni bilgilerle bitirin

Tüm Reklamları Kapat

Bir dizi cümle arasındaki geçişlerde, her cümle birbirine sorunsuz bir şekilde bağlanmalıdır. Akıcı bir metin, okuyucunun metni rahatça anlamasını sağlar. Her cümle, bir sonraki cümlenin üzerinde duracağı bilgileri aktarır, böylece okuyucu beklenmedik konu veya vurgu değişiklikleriyle karşılaşmaz.

Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/07/2025 15:10:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16973

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close