Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Demans, "Ben Geliyorum!" Der: Hafıza Kaybını Fark Etmenizi Sağlayacak 5 Adım!

3 dakika
22,236
Demans, "Ben Geliyorum!" Der: Hafıza Kaybını Fark Etmenizi Sağlayacak 5 Adım!
Tüm Reklamları Kapat

Gündelik hayatın koşturmacası içinde hepimiz bir şeyleri unuturuz. Bazen de çevremizdeki tanıdıklarımızın dalgınlık hikayelerine denk geliriz. Bu unutma meseleleri ne zaman ki yaşı biraz daha büyük olan sevdiklerimizin hayatının odak noktası haline gelir işte o zaman hafıza kaybı konusunda araştırma yapmaya başlarız.

Beyin, her biri farklı işlevlerden (örneğin hafıza, yargılama ve hareket) sorumlu olan bölümlere sahiptir. Belirli bir bölgedeki hücreler zarar gördüğünde, o bölge normal işlevlerini yerine getiremez.

Demans unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Kelime anlamı olarak demans, Latince zihin anlamına gelen mens kelimesinden türetilmiştir. Demans ise zihnin yitirilmesi anlamına gelmektedir. Demans hastalığı, beyin hücrelerinin hasar görmesinden kaynaklanır. Bu hasar, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurma yeteneklerini engeller. Beyin hücreleri normal şekilde iletişim kuramadığında, düşünme, davranış ve duygular etkilenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

152 Milyona Ulaşması Bekleniyor!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre; dünya çapında 50 milyon civarında demans hastası bulunup, bunların % 60'ı düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Her yıl yaklaşık 10 milyon yeni demans vakası görülmektedir. Toplumun yaşlanması ile birlikte demans hastalarının toplam sayısının 2030'da 82 milyona, 2050'de ise 152 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Eğer bir yakınınızda hafıza sorunları ya da düşünme becerilerinde bir bozukluk gözlüyorsanız, nedeni belirlemek için en kısa sürede bir uzmana görünmeniz gerekir. Semptomlar geri dönüşümü olmayan bir demansı işaret etse de; erken tanı, bir kişinin mevcut tedavilerden en iyi şekilde faydalanmasını sağlar. Aynı zamanda gelecek için plan yapma konusunda size zaman kazandırmış olur.

Bu yazıda size bir yakınınızın yaşayabileceği hafıza kaybının sinyalleri okumanızı ve onlara yardımcı olmanı sağlayacak beş adım hakkında bilgi vereceğiz.

Demansı Fark Edin!

1. Adım: Gözlemlediklerinizi not edin.

Hafıza sorunları ya da düşünme becerilerinde yaşanan bozuklukları, elinizde net örnekler olması amacıyla yazın.

Tüm Reklamları Kapat

  • Annem geçen hafta marketten eve dönerken yolu kaybetti. Aynı yolu yıllardır kullanır.
  • Babam fırında yemeği unuttu ve saatler sonra yemeği ben buldum.
  • Eşim son zamanlarda çekmecelerin hepsini dağıtıyor ve aradığı şeyi asla bulamıyor. Halbuki çok düzenli bir kadındı.
  • Eşim muhasebeci olmasına rağmen faturaların ödeme sıralamasında son zamanlarda çok fazla sorun yaşıyor.

2. Adım: Hayat rotasındaki stres yaratan olayları fark edin.

Hafızadaki bozulmaları ilk olarak ne zaman fark ettiniz? Bu değişiklikler yavaş yavaş mı gelişti gün yoksa aniden mi ortaya çıktı? Bu dönemde herhangi bir ilaç kullanımı oldu mu? Kişinin hayatında yakın zamanda büyük bir değişiklik yaşandı mı? (Ev değişikliği, iş kaybı, ölüm vb)

3. Adım: Endişelerinizi paylaşın.

Hafıza kaybını gözlemlediğiniz kişiyle onun hakkındaki endişelendiğinizi sevgi dolu ve hassas bir dille paylaşın. Gözlemlerinizden bahsedin. Yanıt olarak sizin yalan söylediğinizi ya da abarttığınızı söyleyebilirler. İddialaşmayın, gözlemlerinizi yazdığınız kağıda bu durumu da not edin. Demans hakkında bilgi verin ve birlikte doktora gitmeyi önerin.

4. Adım: Doktora gitme süreci

Yakınınız doktora gitmeyi kabul ederse doktor seçimi ve randevuyu ayarlanması işini ondan isteyin. Eğer durumunu reddetmeye devam ediyor ise onun yerine randevu almayı önerin. Randevuya beraber gitmeyi yeniden teklif edin. Kabul etmiyorsa gözlemlerinizi bir mektup haline getirerek mektubu doktora götürmesini ya da bir başkasıyla doktora gitmesini yine teklif edin. Yine kabul etmiyorsa aile hekimiyle ön görüşme yapabileceğinizi söyleyin.

Hafıza sorunlarının sebepleri bazen B 12 vitamini eksikliği, uyku sorunları, ilaç etkileşimleri ve idrar yolu enfeksiyonları gibi kolay baş edilebilecek nedenler olabilirken bazen neden çok daha karmaşık sorunlardan kaynaklıyor olabilir. Yakınınızı ana hatlarıyla değerlendiren aile hekimi daha detaylı bir değerlendirme için başka bir uzmana yönlendirebilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

5. Adım: Saygı durun.

Doktora gittiğinizde onun yerine konuşmayın. O orada yokmuş gibi cümleler kurmayın. İlk önce onun konuşmasını ve kendisini anlatmasını sağlayın. Doktorun öyküyü hastanın ağzından dinlemesinin çok önemli olduğunu ve hastanın doktora güvenmesi gerektiğini unutmayın. Eğer siz sürece çok fazla dahil olursanız doktor hasta ilişkisi oluşmayabilir ve sonraki görüşmelere hasta gitme konusunda gönülsüz olabilir. Hasta doktor konuşması bittikten sonra nazik bir şekilde birkaç ekleme yapmak istediğinizi söyleyin.

Ve unutmayın, demansı önlemenin kesin bir yolu yoktur, ancak hayat standartlarında bazı değişiklikler demansın başlamasını geciktirebilir ya da ilerlemesini yavaşlatabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
63
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 55
  • Umut Verici! 16
  • Üzücü! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Korkutucu! 2
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/01/2025 23:54:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9037

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Koepp, et al. Demans, "Ben Geliyorum!" Der: Hafıza Kaybını Fark Etmenizi Sağlayacak 5 Adım!. (25 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9037
Koepp, R., Uzel, B. K., Göçmen, A. (2020, July 25). Demans, "Ben Geliyorum!" Der: Hafıza Kaybını Fark Etmenizi Sağlayacak 5 Adım!. Evrim Ağacı. Retrieved January 20, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9037
R. Koepp, et al. “Demans, "Ben Geliyorum!" Der: Hafıza Kaybını Fark Etmenizi Sağlayacak 5 Adım!.” Edited by Aylin Göçmen. Evrim Ağacı, 25 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/9037.
Koepp, Regina. Uzel, Bingül Kemiksiz. Göçmen, Aylin. “Demans, "Ben Geliyorum!" Der: Hafıza Kaybını Fark Etmenizi Sağlayacak 5 Adım!.” Edited by Aylin Göçmen. Evrim Ağacı, July 25, 2020. https://evrimagaci.org/s/9037.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close