Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez!

Bilimin "Google" Arama Motoru Olan PubMed'de 32 Milyondan Fazla Makale Bulunuyor Ancak Hepsi Yeterince Güvenilir Değil!

3 dakika
957
Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez! UCLA Library
Tüm Reklamları Kapat

İnternet ile birlikte bilgiye ulaşımın kolaylaşması sayesinde pek çok insan artık bilimsel konularda kendi araştırmasını yapmaya başladı. Çoğu bu araştırmalarında sizin de yakından bildiğiniz PubMed sitesini kullanıyor. İnsanlar genellikle bir makalenin PubMed'de yayınlanmasının güvenilir ve iyi olduğunu gösterdiğini düşünüyor. Ancak bu, her zaman doğru değil.

PubMed'i bilim kültürünün Google'ı olarak düşünsek hata etmiş olmayız. Yayınlanmış bir makale arıyorsak, bir araştırmacının geçmiş çalışmalarını merak ediyorsak veya ilgimizi çeken bir konu hakkında kanıtların bir incelemesi olup olmadığını görmek istiyorsak, ilk durağımız neredeyse her zaman PubMed olur. Jonathan Jarry'nin bu konu hakkındaki düşünceleri ise şöyle:

PubMed'i öğrenciyken kullanıyordum, araştırma görevlisi olarak kullanmaya devam ettim ve şimdi de bir bilim iletişimcisi olarak hâlâ kullanıyorum. İşte bu kadar faydalı.

Bilim dünyasında sıklıkla duyduğumuz bir isim olan PubMed, aslında MEDLINE isimli bir veri tabanını sorgulamak için kullandığımız basit bir ara yüzdür. MEDLINE, özellikle doğa bilimleri ve biyomedikal alandaki yayınları kayıt altına alan dev bir arşiv niteliğindedir. Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde yönetilen bu arşive, 1971 yılından 1997 yılına kadar sadece üniversite gibi kurumlardan çevrimiçi olarak erişilebiliyordu. Ancak 1997 yılında özel erişimde olan bu arama motoru ücretsiz olarak halka açıldı.

Tüm Reklamları Kapat

MEDLINE, 40 farklı dili, 5.200'den fazla akademik jurnalin yaklaşık olarak 32 milyon atfını içeren devasa bir veri tabanıdır. Sadece doğa bilimleri alanında parmaklarımızın ucunda bulunan 32 milyondan fazla akademik yayın olması akıllara durgunluk vericidir. Kaba taslak bir hesap yapacak olursak eğer, her yayın beş sayfa uzunluğunda olsa ve hepsini yazdırıp bir yığın yapsaydık eğer bu yığının yüksekliği 16 kilometreye ulaşırdı. Daha somut bir şekilde ifade etmemiz gerekirse bu yükseklik neredeyse 49 Eiffel kulesinden bile yüksek.

Nitekim PubMed'de "homeopati" araması yaparsanız 6 binden fazla sonuçla karşılaşıyorsunuz. Homeopati; insanları büyülerle, inanılmaz derecede seyreltilmiş maddelerle, tıbbi etkisi olmayan şeker haplarıyla tedavi etmeyi benimsemiş bir alternatif tıp (sahtebilim) yaklaşımıdır. Ancak, PubMed'de bu sahtebilimin listelenmesi size bilimin hemeopatiyi kabul ettiğini düşündürüyorsa, yanılıyorsunuz.

Veri tabanının devasa boyutlarda oluşundan dolayı, PubMed'de hatalı veya yanıltıcı bilgilerle karşılaşmak da olağandır. Andrew Wakefield'ın kızamık, kabakulak, kızamıkcık aşısını ve bağırsak iltihabını otizmle ilişkilendiren bilim dışı makalesi de bunlardan biridir. Aşı karşıtı hareketin dayandığı sözde makale, PubMed'de "geri çekilmiş" olarak yer almaktadır.

Ayrıca, teorik yazılar yayınlayan ve "geleneksel olmayan, radikal ve spekülatif bilimsel fikirleri" mantıklı bir şekilde sunmaları koşuluyla değerlendirmeye alan Medical Hypotheses isimli bir dergiye de PubMed üzerinden erişilebiliyor. Bu dergide, orgazm olmanın burun tıkanıklığı için bir tedavi olabileceğini iddia eden bir makale örneği yer almaktadır.[1] Komik bir şekilde, yine aynı dergide bunun "uygunsuz, güvenilmez ve tehlikeli" olduğu da öne sürülmektedir. Söz konusu makaleler tahmin edebileceğiniz gibi PubMed'de bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir de "predatory journals" (Tr: "fırsatçı dergiler") olarak adlandırılan düşük kaliteli dergiler de PubMed'de bulunan makaleler arasında karşınıza çıkabilir.[2] Bu dergilerin genel amacı para kazanmak olduğundan, bilimsel değerlendirmeden ziyade hızlı yayın süreci sunarak neredeyse her türlü araştırmayı yayımlamaya çalışırlar.

Veri tabanının bu devasa yapısı PubMed'de kaliteli araştırmaların yanında sorgulanabilir sonuçları olan çalışmalara da rastlanabileceği anlamına gelir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Anket Bazlı Beslenme Çalışmaları: PubMed, katılımcıların geçen ay kaç tane yumurta yediklerini hatırlamalarına dayanan anket temelli beslenme çalışmalarını da listeleyebilir. Bu tarz çalışmaların yöntemi şüpheli sonuçlara yol açabilir.
  • Geniş Tarama Deneyleri: Bazı araştırmalar, kan örneklerini mümkün olan her açıdan moleküler düzeyde inceleyerek pozitif bir sonuç elde edip edemeyeceklerini görmeye çalışır. Bu "geniş tarama" tarzı çalışmalar, neden sonuç ilişkisi kurma konusunda yetersiz kalabilirler.
  • Kontrol Grubu Olmayan Çalışmalar: Yapılan müdahalenin etkisini karşılaştırmak için kontrol grubu kullanılmayan çalışmaların sonuçları da güvenilirlik açısından şüphe uyandırıcıdır.

Bu gibi durumlarda, PubMed araştırma için faydalı da olsa sorgulayıcı düşüncenizi her daim kullanmanız gerekir. Karşılaştığınız araştırmanın metodolojisini ve sonuçlarını sorgulayarak değerlendirmeniz doğruya ulaşmanızı sağlayacaktır.

Bilimde güvenilirlik, farklı ve anlamlı araştırmaların aynı kanıtı sunmasından doğar. Birisi size uçuk kaçık bir makale gönderip "PubMed'de var!" derse artık "PubMed'de varsa ne olmuş?" diyebilirsiniz. Hem de burun tıkanıklığından şikâyet eden birisi size gelirse hangi makaleyi atacağınızı biliyorsunuz, ne de olsa PubMed'de listeleniyor(!).

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Özetle okuduğumuz, araştırdığımız, dinlediğimiz kaynak her ne olursa olsun bilimsel bilginin doğruluğu adına şüpheci ve sorgulayıcı yaklaşmak, doğruyu öğrenmek adına atabileceğimiz en doğru adım.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: McGill | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/01/2025 21:51:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17019

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Jarry, et al. Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez!. (11 Mart 2024). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17019
Jarry, J., Basmacı, T., Alparslan, E. (2024, March 11). Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez!. Evrim Ağacı. Retrieved January 20, 2025. from https://evrimagaci.org/s/17019
J. Jarry, et al. “Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Taha Basmacı, Evrim Ağacı, 11 Mar. 2024, https://evrimagaci.org/s/17019.
Jarry, Jonathan. Basmacı, Taha. Alparslan, Eda. “Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Taha Basmacı. Evrim Ağacı, March 11, 2024. https://evrimagaci.org/s/17019.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close