Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez!

Bilimin "Google" Arama Motoru Olan PubMed'de 32 Milyondan Fazla Makale Bulunuyor Ancak Hepsi Yeterince Güvenilir Değil!

Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez! UCLA Library
3 dakika
620
Tüm Reklamları Kapat

İnternet ile birlikte bilgiye ulaşımın kolaylaşması sayesinde pek çok insan artık bilimsel konularda kendi araştırmasını yapmaya başladı. Çoğu bu araştırmalarında sizin de yakından bildiğiniz PubMed sitesini kullanıyor. İnsanlar genellikle bir makalenin PubMed'de yayınlanmasının güvenilir ve iyi olduğunu gösterdiğini düşünüyor. Ancak bu, her zaman doğru değil.

PubMed'i bilim kültürünün Google'ı olarak düşünsek hata etmiş olmayız. Yayınlanmış bir makale arıyorsak, bir araştırmacının geçmiş çalışmalarını merak ediyorsak veya ilgimizi çeken bir konu hakkında kanıtların bir incelemesi olup olmadığını görmek istiyorsak, ilk durağımız neredeyse her zaman PubMed olur. Jonathan Jarry'nin bu konu hakkındaki düşünceleri ise şöyle:

PubMed'i öğrenciyken kullanıyordum, araştırma görevlisi olarak kullanmaya devam ettim ve şimdi de bir bilim iletişimcisi olarak hâlâ kullanıyorum. İşte bu kadar faydalı.

Bilim dünyasında sıklıkla duyduğumuz bir isim olan PubMed, aslında MEDLINE isimli bir veri tabanını sorgulamak için kullandığımız basit bir ara yüzdür. MEDLINE, özellikle doğa bilimleri ve biyomedikal alandaki yayınları kayıt altına alan dev bir arşiv niteliğindedir. Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde yönetilen bu arşive, 1971 yılından 1997 yılına kadar sadece üniversite gibi kurumlardan çevrimiçi olarak erişilebiliyordu. Ancak 1997 yılında özel erişimde olan bu arama motoru ücretsiz olarak halka açıldı.

Tüm Reklamları Kapat

MEDLINE, 40 farklı dili, 5.200'den fazla akademik jurnalin yaklaşık olarak 32 milyon atfını içeren devasa bir veri tabanıdır. Sadece doğa bilimleri alanında parmaklarımızın ucunda bulunan 32 milyondan fazla akademik yayın olması akıllara durgunluk vericidir. Kaba taslak bir hesap yapacak olursak eğer, her yayın beş sayfa uzunluğunda olsa ve hepsini yazdırıp bir yığın yapsaydık eğer bu yığının yüksekliği 16 kilometreye ulaşırdı. Daha somut bir şekilde ifade etmemiz gerekirse bu yükseklik neredeyse 49 Eiffel kulesinden bile yüksek.

Nitekim PubMed'de "homeopati" araması yaparsanız 6 binden fazla sonuçla karşılaşıyorsunuz. Homeopati; insanları büyülerle, inanılmaz derecede seyreltilmiş maddelerle, tıbbi etkisi olmayan şeker haplarıyla tedavi etmeyi benimsemiş bir alternatif tıp (sahtebilim) yaklaşımıdır. Ancak, PubMed'de bu sahtebilimin listelenmesi size bilimin hemeopatiyi kabul ettiğini düşündürüyorsa, yanılıyorsunuz.

Veri tabanının devasa boyutlarda oluşundan dolayı, PubMed'de hatalı veya yanıltıcı bilgilerle karşılaşmak da olağandır. Andrew Wakefield'ın kızamık, kabakulak, kızamıkcık aşısını ve bağırsak iltihabını otizmle ilişkilendiren bilim dışı makalesi de bunlardan biridir. Aşı karşıtı hareketin dayandığı sözde makale, PubMed'de "geri çekilmiş" olarak yer almaktadır.

Ayrıca, teorik yazılar yayınlayan ve "geleneksel olmayan, radikal ve spekülatif bilimsel fikirleri" mantıklı bir şekilde sunmaları koşuluyla değerlendirmeye alan Medical Hypotheses isimli bir dergiye de PubMed üzerinden erişilebiliyor. Bu dergide, orgazm olmanın burun tıkanıklığı için bir tedavi olabileceğini iddia eden bir makale örneği yer almaktadır.[1] Komik bir şekilde, yine aynı dergide bunun "uygunsuz, güvenilmez ve tehlikeli" olduğu da öne sürülmektedir. Söz konusu makaleler tahmin edebileceğiniz gibi PubMed'de bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir de "predatory journals" (Tr: "fırsatçı dergiler") olarak adlandırılan düşük kaliteli dergiler de PubMed'de bulunan makaleler arasında karşınıza çıkabilir.[2] Bu dergilerin genel amacı para kazanmak olduğundan, bilimsel değerlendirmeden ziyade hızlı yayın süreci sunarak neredeyse her türlü araştırmayı yayımlamaya çalışırlar.

Veri tabanının bu devasa yapısı PubMed'de kaliteli araştırmaların yanında sorgulanabilir sonuçları olan çalışmalara da rastlanabileceği anlamına gelir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Anket Bazlı Beslenme Çalışmaları: PubMed, katılımcıların geçen ay kaç tane yumurta yediklerini hatırlamalarına dayanan anket temelli beslenme çalışmalarını da listeleyebilir. Bu tarz çalışmaların yöntemi şüpheli sonuçlara yol açabilir.
  • Geniş Tarama Deneyleri: Bazı araştırmalar, kan örneklerini mümkün olan her açıdan moleküler düzeyde inceleyerek pozitif bir sonuç elde edip edemeyeceklerini görmeye çalışır. Bu "geniş tarama" tarzı çalışmalar, neden sonuç ilişkisi kurma konusunda yetersiz kalabilirler.
  • Kontrol Grubu Olmayan Çalışmalar: Yapılan müdahalenin etkisini karşılaştırmak için kontrol grubu kullanılmayan çalışmaların sonuçları da güvenilirlik açısından şüphe uyandırıcıdır.

Bu gibi durumlarda, PubMed araştırma için faydalı da olsa sorgulayıcı düşüncenizi her daim kullanmanız gerekir. Karşılaştığınız araştırmanın metodolojisini ve sonuçlarını sorgulayarak değerlendirmeniz doğruya ulaşmanızı sağlayacaktır.

Bilimde güvenilirlik, farklı ve anlamlı araştırmaların aynı kanıtı sunmasından doğar. Birisi size uçuk kaçık bir makale gönderip "PubMed'de var!" derse artık "PubMed'de varsa ne olmuş?" diyebilirsiniz. Hem de burun tıkanıklığından şikâyet eden birisi size gelirse hangi makaleyi atacağınızı biliyorsunuz, ne de olsa PubMed'de listeleniyor(!).

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Özetle okuduğumuz, araştırdığımız, dinlediğimiz kaynak her ne olursa olsun bilimsel bilginin doğruluğu adına şüpheci ve sorgulayıcı yaklaşmak, doğruyu öğrenmek adına atabileceğimiz en doğru adım.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Güldürdü 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: McGill | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 19:12:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17019

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Jarry, et al. Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez!. (11 Mart 2024). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17019
Jarry, J., Basmacı, T., Alparslan, E. (2024, March 11). Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17019
J. Jarry, et al. “Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Taha Basmacı, Evrim Ağacı, 11 Mar. 2024, https://evrimagaci.org/s/17019.
Jarry, Jonathan. Basmacı, Taha. Alparslan, Eda. “Bir Makalenin PubMed'de Bulunması, Güvenilir Bir Makale Olduğu Anlamına Gelmez!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Taha Basmacı. Evrim Ağacı, March 11, 2024. https://evrimagaci.org/s/17019.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close