Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir İnsanın Yaşayabileceği En Uzun Doğal Ömür Nedir? İnsan Ömrü, Gerçekten Sınırlı mı?

Bilim İnsanları, İnsan Ömrünün Sınırlı Olduğu Fikrine Meydan Okuyor!

3 dakika
13,943
Bir İnsanın Yaşayabileceği En Uzun Doğal Ömür Nedir? İnsan Ömrü, Gerçekten Sınırlı mı?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Beş araştırma ekibi; 2016’da basılıp kısa sürede geniş bir kitleye ulaşarak popülerleşen bir Nature raporunun, insanın ortalamada yalnızca 115 yıl kadar yaşayabileceğini iddia etmesini eleştirdiler. Çalışma, büyük gazetelerin çoğunda kendine yer bulsa da, aynı zamanda bilim insanları arasında hararetli bir tartışmaya yol açtı. Nihayetinde, yazarın sonuçları bölümünde herkesin yazısı yer alamıyor. Beş grup araştırmacı Nature Communications'da, bu iddianın aksini kanıtlayan resmî açıklamalar yaptı.

2016 yılında yayımlanan, Albert Einstein Tıp Fakültesi’nde bir moleküler genetikçi olan Jan Vijg’in ve meslektaşlarının çalışması son yüzyıldaki küresel nüfus istatistiklerini analiz etti ve doksanların ortasından beri 115 yaşına dek yükselişte olup sonra durağanlaşmaya başladığını kanıtladılar. Bu sonuçlara göre araştırmacılar insanların doğal yaş limitinin 115 olduğunu ve 125 yaşından sonra hayatta kalma ihtimalinin 1/10.000’den da daha düşük sonucuna vardılar.

Kopenhag Üniversitesi’nde Sağlıklı Yaşlanma Merkezi biriminde profesör olan ayrıca bu görüşe karşı makalenin ortak yazarı Maarten Pieter Rozing şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

İnsan ömrünün limitli olduğunu savunmak uç bir iddia ve böyle bir iddia sıkı bir araştırma sürecini hak ediyor. Alternatif bir açıklama var. Ki bu da, maksimum yaşın zamanla uzadığı ve bizim gördüğümüz düşüşün (yaşam süresinin uzamasında) aslında o şekilde kullanılmamış olması gereken görsel denetlemeye ve istatistiklere dayanan suni bulgular olduğudur.

Groningen Üniversitesi’ndeki doktora öğrencisi ve karşı makalenin ortak yazarı Nick Brown’a göre çalışmayla ilgili ana problem araştırmacıların 1995’deki veri setlerini oldukça dikkatli bir şekilde inceledikten sonra ayırdı ve o yıldaki en yüksek yaşa ait muhtemel bir durağanlaşmayı gördükten sonra da durumun bu olup olmadığını görmek için aynı veriyi test ettiler.

Belli ki yeni bir bağıntı bulduklarını düşünmüşler sonra da bu bağıntıyı açıklamak için bir teori geliştirmişler. Ardından da teori verilerden yola çıkarak oluşturulduğu için haliyle veri ve teori eşleşmiş. Bu, bilim yapmanın önünde oldukça temel bir engel.

McGill Üniversitesi’nde biyolog olan Siegfried Hekimi, meslektaşıyla veriyi tekrar analiz ettiğinde geç oluşacak veya hiç oluşmayacak bir durağanlık da dahil olmak üzere aslında birçok farklı yaşam süresi gidişatı ile uyumlu olduğunu keşfetti.

Veri diğer birçok teoriyle uyumlu, bu da genel olarak demek ki yaşam süresine fark edilebilir bir limit söz konusu değil.

Brown’ın bu çalışmayla ilgili bahsettiği bir diğer sorun yaşam süresi analizinde araştırmacılar her yıl için sadece o senede ölen en yaşlı kişiyi çalışmaya dahil etmesi küçük bir numuneyle “berbat bir rastlantısallık” sonucuna yol açtı. Rozing şöyle diyor:

Mevcut veriler limitli. 110 yaş üzeri o kadar da çok kişi yok. Bence düşüş olduğunu gösterecek güçlü argümanlar yok. Hatta kanımca tüm kanıtlar bir artışa işaret ediyor. Kimin haklı olduğunu bekleyip görmek lazım.

Diğer iki karşı kanıt da benzer noktalara işaret etti ama orijinal çalışmanın yazarları sonuçlarının arkasında duruyor. Vijg şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bence günün sonunda verilerin konuşmasına izin verilmeli ve onlar oldukça ikna edici. Sanırım ana mesaj her şeyin maksimum yaşam süresinin artışının bir sona gelmesini göstermesini pek çok insanın kabul etmekte güçlük çekmesi.

Vijg bazı eleştirilerin temel argümanlarına da cevap verdi. Örneğin, bir hipotezi veri seti üzerine kurmak ve daha sonra onu test etmek için kullanmak, Vijg grubuna işaret ederek, aslında iki bağımsız veri seti incelendi.

Onu da geçiyorum, istatistik veriye bakmanın serbest olmasıyla bilinir. Uzun bir süre için istatistikçiler bunu yapmayı istemedi çünkü objektif olmadığını düşündüler ancak bu onlarca yıl önce insanlar veriye bakmanın, çıkarım yapmanın ve doğru istatistiki testi uygulamanın gerekli olduğunu düşünmeye başlayınca değişti.

Araştırmada yer almayan bazı diğer uzmanlar, eleştirilerin insan yaşam aralığının limiti olduğu iddiasını etkisiz bırakmadığı konusunda ortak görüşteler. Şikago’daki Illinois Üniversitesi’nde halk sağlığı profesörü olup orijinal çalışmada yer almayan Jay Olshansky şöyle diyor:

Gördükleri en büyük olgu olan yaşlı insanların sayısının çok az olması, yaşam süresinin limitli olmasının bir sonucu. Eleştiriler bu küçük çaplı verilerin nasıl analiz edileceğine dair lüzumsuz münakaşalarda bulunurken bunun var olmadığını düşündükleri şeyin yan ürünü olduğunu fark etmiyorlar.

Olshansky, çalışmanın ana noktasının gelecekteki yaşlanma karşıtı müdahaleler bu sınırı zorlamayı başarsa bile insanların vadeli olması olduğunu söylüyor.

Yaş sınırının 115, 118 ya da 120 olması bir şey fark etmiyor. Benim görüşümde açıklık kazanması gereken en önemli mesaj; ömrümüzü uzatmaya çalışmamamız gerektiği, sadece sağlıklı yaşamı uzatmaya çalışmalıyız.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 17
  • Tebrikler! 11
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:44:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5166

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Kwon, et al. Bir İnsanın Yaşayabileceği En Uzun Doğal Ömür Nedir? İnsan Ömrü, Gerçekten Sınırlı mı?. (4 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5166
Kwon, D., Elmacıoğlu, S., Bakırcı, Ç. M. (2017, July 04). Bir İnsanın Yaşayabileceği En Uzun Doğal Ömür Nedir? İnsan Ömrü, Gerçekten Sınırlı mı?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5166
D. Kwon, et al. “Bir İnsanın Yaşayabileceği En Uzun Doğal Ömür Nedir? İnsan Ömrü, Gerçekten Sınırlı mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Selenay Elmacıoğlu, Evrim Ağacı, 04 Jul. 2017, https://evrimagaci.org/s/5166.
Kwon, Diana. Elmacıoğlu, Selenay. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir İnsanın Yaşayabileceği En Uzun Doğal Ömür Nedir? İnsan Ömrü, Gerçekten Sınırlı mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Selenay Elmacıoğlu. Evrim Ağacı, July 04, 2017. https://evrimagaci.org/s/5166.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close