Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bill Nye, GDO'larla İlgili Fikrini Neden Değiştirdi?

3 dakika
6,629
Bill Nye, GDO'larla İlgili Fikrini Neden Değiştirdi?
Tüm Reklamları Kapat

10 yılı aşkn bir süre boyunca ünlü bilim insanı Bill Nye, genetiği değiştirilmiş tahıllarla ilgili güçlü endişelerini paylaşmaktaydı. Özellikle de GDO'ların çevre üzerindeki potansiyel uzun dönem etkileriyle ilgili ciddi eleştirilerde bulunmaktaydı. Örneğin, 2005 yılında Nye'ın Gözlerinden şovunda şöyle demişti:

15.000 yıldır tarım yapmaktayız ve türleri, mevsimlerin hızıyla uygun olarak dikkatle seçerek üretmekteyiz. Ancak şimdi, Dünya'nın ekosistemine yeni bir tür ekleyivermek mümkün... Pratik olarak 1 gecede bile yapılabilir bu! Acelemiz ne? Bu bir yarış değil... Bu yüzden gelin bilinçli bir şekilde tarım yapalım, besinlerimiz üzerinde doğru etiketler olduğundan emin olalım ve bu yiyecekleri tek tek ve dikkatle test edelim.

Ancak 2015 yılının başlarında Bill Nye'ın bu konudaki görüşleri değişti. Hem de tüm medyanın net bir şekilde duyabileceği bir şekilde bu fikir değişikliğini ilan etti. Real Time with Bill Maher isimli şovda şöyle söyledi:

Monsanto'ya bizzat gittim ve oradaki bilim insanlarıyla vakit geçirdim. Buna bağlı olarak görüşlerimi gözden geçirdim ve bunu tüm Dünya'yla paylaşmaya can atıyorum.

GDO karşıtları onu yerden yere vurmaya fazlasıyla hazırdılar. Komplo teorisi odaklı sitelerden biri olan Natural News'ten Jennifer Lilley, "Monsanto bilim insanları Bill Nye'ın beynini yıkadı ve GDO ile ilgili görüşlerini değiştirdi." başlığıyla verdiği bir haberde, şöyle dedi:

Tüm Reklamları Kapat

Ne yazık ki görünen o ki, Bill Nye karanlık tarafa geçmeyi seçti.

Ancak elbette ki Bill Nye'ın fikrini değiştirmesinin nedeni "beyninin yıkanması" değildi. 2015 yılında yayınladığı "Unstoppable: Harnessing Science to Change the World" (Durdurulamaz: Dünyayı Değiştirmek İçin Bilimin Gücünü Kullanmak) başlıklı kitabında izah ettiği gibi fikrini değiştiren şey, sağlıklı dozdaki bilimsel kanıtlar ve GDO-karşıtı hareketin bilim karşıtı doğasına yönelik uyanıştı. Şöyle yazıyor:

Yakın zamanda New York'taki bir politik protesto yürüyüşünde insanlarla muhabbet etme fırsatı buldum. Konu, GDO karşıtlığı idi. Size şu kadarını söyleyebilirim ki beni korkutan büyük firmalar değil. Bu yürüyüşlere katılan insanlar...

Bu protesto yürüyüşünde de fark ettiği gibi GDO karşıtlarının büyük bir kısmı komplo teorisyeni mantığıyla konuya yaklaşmaktaydı. Bu durum, bilimsel heyecanını hiçbir zaman kaybetmemiş olan Bill Nye için endişe vericiydi. Şöyle anlatıyor:

Yerinde sorular sormayı sonuna kadar destekliyorum. Ancak bu insanlar tamamiyle yanlış bilgilendirilmişti ve toplumun sorunları olarak algıladıkları şeylerle ilgili bir günah keçisi bulma takıntısı içerisindeydiler.

Nye, bu yürüyüşteki deneyimlerini, St. Louis, Missouri'deki Monsanto Şirketi ile Cornell Üniversitesi'nin Boyce Thompson Bitki Araştırmaları Enstitüsü ziyaretlerindeki deneyimleriyle de kıyasladı. Her iki noktada da karşılaştığı şey, kendisi gibi bilim insanı olan insanların dünyayı daha iyi bir yere dönüştürme çabalarıydı. Şöyle anlatıyor:

Bu büyük tarım firmalarının aslında yaptığı şey, yeryüzündeki her tarlada, daha azıyla daha fazlasını yapmaktan ibarettir. Modern ve yeni tahıl çeşitleri, kuraklığa dirençli ve tuzluluğa dirençli tohumları çok daha hızlı üretmeyi mümkün kılmaktadır. Bu sayede daha büyük ve daha verimli hasatlar elde etmek mümkün olmaktadır. Amaç, büyük tarımsal üretim alanlarının bulunduğu yerlerdeki iklim değiştikçe bu tarlalarda kullanılabilecek yeni tohum çeşitleri portfolyosu yaratmaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar gerek yapay seçilim yoluyla, gerekse de transgenik yöntemlerle bitkileri değiştirerek onları hastalıklara karşı dirençli, istenmeyen böceklere karşı zırhlı, düşük yağmur oranlarına karşı toleranslı, toprakları tırmıklamadan veya yelpazelemeden büyütülebilecek, böcek öldürücü kimyasalların varlığında bile yetişebilecek ve bazı durumlarda, diğer hiçbir bitkinin yetişemeyeceği kadar tuzlu sularda bile yetişebilecek hale getirmek üzerine çalışmaktadır.

GDO karşıtı yürüyüşteki deneyimleri üzerine kafa yoran Nye, o yürüyüşlere katılan birçoklarının eğer ki GDO'ların gerçekten ne olduğunu bilse GDO'ların bu muhteşem başarılarından etkileneceklerini düşünüyor. Şimdi tamamen GDO destekçisi olan Bill Nye, bunun nedenlerini olabildiğince fazla insana anlatmaya çalışıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 11
  • Tebrikler! 6
  • Grrr... *@$# 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/12/2024 20:31:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4611

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Savunma
Avcı
Canlı
Argüman
Taklit
Model
Araç
Yakınsak Evrim
Elektromanyetik
Hormon
Mars
Tehdit
Enerji
Karbon
Dinozor
Antikor
Ağız
Psikiyatri
Hastalık
Yumurtalık
Uyku
Genetik Müdahale
Beslenme Davranışları
Cinsel Yönelim
Araştırma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Pomeroy, et al. Bill Nye, GDO'larla İlgili Fikrini Neden Değiştirdi?. (19 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4611
Pomeroy, R., Bakırcı, Ç. M. (2016, October 19). Bill Nye, GDO'larla İlgili Fikrini Neden Değiştirdi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 03, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4611
R. Pomeroy, et al. “Bill Nye, GDO'larla İlgili Fikrini Neden Değiştirdi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 19 Oct. 2016, https://evrimagaci.org/s/4611.
Pomeroy, Ross. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bill Nye, GDO'larla İlgili Fikrini Neden Değiştirdi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 19, 2016. https://evrimagaci.org/s/4611.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close