Beyaz Kedilerin Korkulu Rüyası: Sağırlık
Ülkemizi dünyada en fazla sağır kedinin olduğu ülke olarak rahatlıkla adlandırabiliriz. Bu durum son derece üzücüdür. Bunun en büyük sebebi ise, beyaz kıllara sahip kedilerin bir nevi milli kedi olarak, ayrı bir ırkmış gibi lanse edilmesi ve üretilmesidir. Fakat insanlarımız sağırlığı unutup, kedinin hayatını ve sağlığını görmezlikten gelmektedirler. Anadolu coğrafyası içindeki beyaz kedilerimiz, renkli olanlarıyla genetik olarak hiçbir farkı olmamasına karşın; ülkemizde sanki ayrı, özel bir ırkmış gibi gösterilmiştir.
Renkli kedilerde sağırlığa yaygın olarak rastlanmazken, bizler beyaz kedilerimizi, bilinçsizce bir arada çiftleştirerek bu soruna neden olmuşuzdur. Yetiştiriciler dışında, Ankara Hayvanat Bahçesi ve Van Üniversitesi sağırlığa rağmen, üretime senelerdir devam etmektedirler. Bu yazının yazıldığı sıralarda Ankara Hayvanat Bahçesi hiçbir önlem almamıştır ve yapılan araştırmada 9 kediden 7’sinde kısmi sağırlığa rastlanılmıştır (Tike, 2009). Van 100. Yıl Üniversitesi ise sağırlık üzerine, ciddi bir bilimsel test yapmadan üretimlerine onlarca yıldır devam etmişlerdir. Medyada kedilerinin sadece %2-3 oranında sağır olduğundan bahsetmişlerdir, fakat bu inandırıcı olmamakla beraber, genetik olarak imkansızdır.
Beyaz Kedilere Dair Bilmeniz Gereken Her Şey!
Tüm bu yapılan yanlışlar ve yetersiz önlemler karşısında, bilinmelidir ki sağırlık kedilerde ciddi bir kusurdur. Aşağıda sizlerden gelen sorular eşliğinde, Türkiye’de ilk defa bu konuyu tüm bilimsel verileriyle sizlere aktarmaya çalışacağız.
1. Kedimin neden beyaz kıllar var?
Kulağa ilginç gelebilir belki ama beyaz kıl, aslında pigmentlerden kaynaklı bir renk değil, sadece altındaki diğer renkleri örten bir maskedir. Genetikte, W (White) geni olarak tanımlanan gene sahip olan kedilerde bu renk görülür (Robinson,1977). Bu kediler, albino değildir!
2. Yavru beyaz kedimin kafasının üzerinde renkli bir benek var, bu nedir?
Bu normal bir durumdur ve beyaz kedilerde karşılaşılmaktadır. Bu renkli noktalar beyaz kılın altında saklanan rengi gösterir, kedi büyüdükçe zamanla kaybolur. Kafasında bu tip noktalar olan yavru kedilerin, olmayanlara göre sağırlığa daha az rastlandığı gözlemlenmiştir (Robinson, 1977); ancak bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
3. Uzun kıllı kedilerin sağır olma şansı daha mı yüksektir?
Bazı araştırmacılar (Mair, 1973) uzun kıllı kedilerde, kısa kıllılara nazaran sağırlık riskinin daha fazla olduğu ileri sürmüşlerdir. Fakat bu doğru değildir. Kedinin kıllarının uzun veya kısa olmasının, sağırlıkla bir ilişkisi bulunmamaktadır. Kedi eğer beyaz kıllıysa, kıl uzunluğuna bakılmaksızın sağırlık riski vardır.
4. Sağır kedi tam anlamıyla duyamaz mı?
İki tip sağırlık vardır: Tek taraflı (unilateral) olan "kısmi sağırlık" ve iki kulağı da etkileyen (bilateral) "tam sağırlık". Bazı kediler bir kulağı ile duyarken diğeri ile duyamayabilirler (Rebillard et al. 1981a). Ayrıca sağırlık da her zaman %0 duyma şeklinde olmak zorunda değildir. Kimi zaman, elektrodiyagnostik testlerin bile algılayamayacağı kadar düşük seviyede duyma yetisi olabilir. Kimi zaman da sağır olmadığı sanılan kedilerde, belli miktarda işitme kaybı bulunabilir. Bu sebeple bu tür testler dikkatle kullanılmalıdır (Strain GM, 1997).
5. Sağırlık kalıtsal mıdır?
Evet, beyaz kıllı kediler sıklıkla sağır doğar. Bu genetik bir durumdur; yani doğuştan gelir (Strain GM, 1999). Kedilerdeki bu sağırlığın insanlarda da karşılığı bulunur. Saç, cilt, retinada pigmentasyon bozuklukları, renk kaybı ile görünen ve işitme kaybına yol açan duruma tıp dilinde Waardenburg Sendromu denir (Bergsma, Brown, 1971; Webb, 2010).
6. Bütün mavi gözlü kediler sağır mıdır?
Hepsi değildir; ama birçoğunda sağırlığa rastlanmaktadır. Kedinin iki gözü de mavi ise, sağırlık riski diğer renkli gözlü kedilerle kıyaslanıldığında oldukça fazladır (Geigy, 2007). Benzer durum, "tek-göz" olarak bilinen, iki gözü birbirinden farklı renkte olan kedilerin, mavi göze sahip tarafındaki kulakta da görülmektedir. Yani bu kedilerde mavi olan gözün tarafındaki kulak sağır olabilmektedir.
7. Neden bazı beyaz kediler sağırken diğerleri değildir?
Beyaz kıllı kedilerde sağırlık karmaşık bir sorundur. Bunun beyaz kıl ve özellikle mavi gözle ilişkilendirilmesine rağmen, bütün beyaz kıllı ve mavi gözlü kediler sağır değildir. Bu yüzden burada ek faktörler karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde birden fazla gen ile belirlenen özelliklere "çok genli karakterler" denir ve kedilerde sağırlık da böyle bir problemdir (Strain GM, 2007). Sağırlığa yol açan birçok genetik faktör var olmasına rağmen, bunların bulunması adına henüz ciddi bir araştırma yapılmamıştır.
8. Sağırlık, Ankara Kedisi’nin karakteristik bir özelliği midir?
HAYIR! Bu bazılarına göre kedinin safkan olmasını göstermektedir, fakat sağırlık bizim gurur duyacağımız bir özellik değildir! Sağırlık, Ankara Kedisi haricindeki diğer beyaz kıllı kedilerde de görülen ve tüm kedilerin yaşayışını olumsuz etkileyen bir kusurdur! Ankara Kedileri'nde sağırlığa sadece beyaz kıllılarda rastlanmaktadır. Diğer renklerdeki kıllara sahip Ankara Kedilerinde, bu tür bir sağırlığa rastlanmaz (elbette başka nedenlerle sağırlık görülebilir; ancak nedeni aynı olmayacaktır). Safkan Ankara Kedisi arayışı nedeniyle, sadece beyazlar birbirleriyle eşleştirilmeye devam edildiği sürece, bu sağırlık da ne yazık ki kedilerin popülasyonundan kolay kolay silinmeyecektir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
9. Sağırlık Van Kedisi’nde sadece %2-3 oranında mıdır?
Bu iddia, tıpkı Van Kedileri'nin suyu ve yüzmeyi sevdiği iddiasının olduğu gibi, sadece efsanedir (mittir). Kulaktan dolma hikayelere ve anektotlara dayanmaktadır. Van Kedisi’nde sağırlık üzerine şu ana kadar kimse bilimsel bir araştırma yapmamıştır. Bu konuda yeterli araştırma olmadığı gibi, araştırma kurumları da Van Kedisi ile ilgili bu araştırmalardan kaçınmaktadırlar (Odabaşıoğlu Ateş, 2000). Sağırlık, diğer tüm beyaz kıllı kediler gibi, Van Kedileri'nin de beyazlarında vardır. Beyaz olan kedilere "özel bir hayvan" statüsü vererek sadece hatalı bir düşüncenin kurbanı olmuyoruz; aynı zamanda daha da fazla sağır kedinin doğmasına neden oluyoruz. Bunların hepsi önlenebilirdir ve önlenmelidir de...
10. Kedim doğuştan sağır olmamasına rağmen, ileride sağır olabilir mi?
Yaşlılık, enfeksiyon, çarpma, patlama, kaza vb. fiziksel faktörler bulunmadığı müddetçe bir kedide aniden, sebepsiz yere sağırlık meydana gelmez. Doğuştan kısmi veya tam sağır beyaz kedilerde, sağırlık azalmaz veya ilerlemez; olduğu gibi kalacaktır (Ryugo et al., 2003).
11. Sağır bir kedinin duyması sağlanabilir mi? Tedavi edilebilir mi?
Belki. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, sağır bir yavru kedinin kulağına takılan özel bir kulak içi (cochlear) implantı ile duyma yetisinde kısmen gelişme sağlandı (Chen, Ruygo, 2010). Bu kedilerde yapılan araştırma sadece sağır kediler için umut olmakla kalmıyor, aynı zamanda insan çocuklarında sağırlığın çalışılması için de harika birer model oluyor.
12. Sağır kediler, aynı sağır insanlarda olduğu gibi daha gelişmiş bir görüşe mi sahiptirler?
Kısmen. Sağır kedinin beyni, hareket eden bir objenin hızını (visual motion detection) ve ne kadar uzaklıkta olduğunu (peripheral vision), sağır olmayanlara göre daha iyi ayırt eder. Ancak diğer görsel yetileri herhangi bir farklılık göstermez (Lomber, 2010).
13. Sağır kedilerin başlıca davranış problemleri nelerdir?
- Çevreye karşı daha hassastırlar, strese oldukça yatkındırlar, Aşırı uyarılmışlık gibi paranoyak hareketler gözlenebilir (Beaver, 2003). Birçok rapora göre veteriner muayenelerinde zaptedilmesi zor ve daha saldırgan tepkiler verdikleri tespit edilmiştir.
- Seslerini ayarlayamadıkları için daha yüksek sesler çıkarırlar (Strain GM, 2011). Bu nedenle bazı beyaz kedi sahipleri kedilerinin çok gürültülü ve sürekli ses çıkarıyor olmalarından şikayetçidirler.
- Sağır anne kediler; yavruları ağlarken duyamadıklarından, yavrunun ihtiyaçlarını pek iyi karşılayamazlar (Beaver, 2003).
- Emirleri yerine getirmekte güçlük çekerler ve sahipleriyle iletişim güçlükleri çekerler. Diğer kedilerin tepkilerini duyamadıklarından onlarla iletişim kurmakta zorlanırlar. Bu yüzden sahiplerinin iletişim kurmak için özen göstermesi, uzmanlardan destek alması gerekir.
- Sağırlık durumundan ötürü bu kedilerin dışarıya çıkmasına kesinlikle izin verilmemelidir. Araba çarpabilir ve bunun haricindeki tehlikelere karşı kendilerini korumaları çok zordur (Strain GM, 2011).
14. Beyaz renkli kedimin kafasında ve kuyruğunda farklı renkler var; fakat geri kalanı tamamen beyaz. Sağır olabilir mi?
Hayır. Kedinizde W geni varsa, vücudu tamamen beyaz olacaktır. Eğer ki kediniz tamamen beyaz değilse ve başka renkler de görülüyorsa, bu beyazlığın sebebi Beyaz Nokta (S) geni olarak bilinen bir diğer gendir (Cooper et al., 2005). Sadece düz beyaz olmayan bu kedilerde, sözünü ettiğimiz şekilde bir sağırlığa rastlanmaz. Ancak elbette, farklı sebeplerle normal şekilde sağırlık görülebilir.
15. Beyaz kedimi başka bir beyaz kediyle çiftleştirmek istiyorum, yavrularda sağırlık şansı nedir?
İlk olarak neden çiftleştirmenizi yargılamanız ve düşünmeniz lazım. Bu riske değer mi? Kediniz sağır mı? Basit denemelerle kedinizin kısmi sağır olduğunu anlayamazsınız. Çünkü ya tek bir kulağı duyuyorsa? Daha kapsamlı testlerle tamamen mi, yoksa kısmen mi sağır olduğu anlaşılabilir ve buna bağlı olarak kararınız değişebilir. Size bu noktada söyleyeceğimiz tek şey, eğer sağır yavruların dünyaya gelmesini istemiyorsanız, kediniz sağır veya kısmi sağır fark etmeksizin ASLA bir diğer beyaz kediyleçiftleştirmeyiniz! Kediniz sağır olmasa bile iki beyaz kedinin çiftleşmesinde sağır yavruların doğma şansı oldukça yüksektir.
Beyaz kedilerin yarısından fazlasında sağırlık görülmektedir (Delack, 1984), mavi gözlülerde bu risk %65-85, tek gözü mavi olanlarda 40%, mavi gözü olmayanlarda 20% civarında risk vardır (Mair 1973, Bergsma and Brown 1971).
16. Secereli beyaz kedilerde sağırlık daha mı azdır?
Yapılan bir çalışmada (Cvejik D, 2009), 55 adet beyaz ve secereli kedi test edilmiştir. Bunların 17’sinde (%22'sinde) sağırlık tespit edilmiştir. Mavi gözlü olanlarının ise yarısında sağırlığa rastlanmıştır.
Secereli olanlarda sağırlığa kısmen daha az rastlanabildiği söylenebilir. Bunun nedeni ise, üretim esnasında Siyam kedileri ile çapraz çiftleştirme yapılmasıdır. Bu çiftleşmeden doğan kediler genellikle koyu mavi gözlü, beyaz kedilerde, Siyam Kedisi tarafından gelen “pointed” adı verilen bir gene sahip kedilerdir ve bu nedenle beyazdırlar. Bu kedilerde sözünü ettiğimiz türden bir sağırlığa rastlanmaz (Pedersen, 1991).
17. Albino kediler sağır mıdır?
Hayır, başka sebeplerle olmadığı sürece albino kedilerde sağırlık görülmez. Albino ile beyaz kedi arasında bilimsel bir ilişki bulunmamaktadır. Ama toplumumuzda beyaz kediler Albino olarak, çok yanlış bir şekilde adlandırılırlar. Her beyaz kedi Albino değildir. Albinizme, diğer birçok türde olduğu gibi, oldukça ender rastlanır. Örneğin, Pointed Siyam Kedisi de bir albino tipidir, siyam rengi taşır, mavi gözlü, beyaz kıllı olabilirler; ama sağır değildirler (Pedersen, 1991).
18. Beyaz kedim var ama sağır değil...
Mümkündür, çünkü beyaz kedilerin %100'ü sağır olmak zorunda değildir; yine de olasılık çok yüksektir. Dolayısıyla sizin şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz; fakat iki kulağının da tam olarak duyduğuna emin misiniz? Kedinin davranışlarını ve hareketlerini gözlemleyerek tam olarak sağır olup olmadığı anlamak çok güçtür (Strain, 1999). İki kulağı da duymayan (bileteral deafness) bir kediyi tespit edilebilirsiniz ama kısmi sağır olan için durum farklıdır. Her iki durumda da bunu %100 anlamanın tek yolu elektrodiagnostik testler (BAER, BAEP, ABR gibi) uygulamaktır. Bunların içlerinden en bilineni BAER (Brainstem Auditory Evoked Responses) testidir. İşitme testi kedinin kulaklarına kulaklık yardımı ile sesler verilip, beyin dalgaları ölçülerek yapılır. Bunu evinizde yapmanız mümkün değildir. Ne yazık ki bu testleri sunabilen kurumların sayısı yok denecek kadar azdır.
19. Sağırlık riskini nasıl düşürebiliriz?
- İki beyaz kıllı kediyi kesinlikle çiftleştirmeyiniz!
- Çiftlerden birinin renkli kıllara sahip olduğundan emin olunuz. Ne yazık ki sağırlığa ve beyazlığa neden olan W geni baskın bir gendir. Dolayısıyla, ebeveynlerden sadece 1 tanesi bile sağır olsa, yavruların büyük çoğunluğu da beyaz kıllı ve sağır olacaklardır. Ancak iki ebeveynin de beyaz ve sağır olmasından doğan yavrulara kıyasla, sağır olma ihtimalleri %25'e kadar azalacaktır (Bergsma and Brown, 1971; Mair, 1973). Bu oran eşlerin ikisinin de beyaz olduğu eşleşmelerde 50%’dir. Dolayısıyla dünyada birçok yetiştirici iki beyaz kediyi beraber çiftleştirmemektedirler.
- İyi bir pratik olarak, sağır bir kediyi kesinlikle çiftleştirmeyiniz (Strain, 2011). Hislerinize güvenmeyiniz, duygularınıza yenik düşmeyiniz. Bu bir piyango değildir; bir canlının ömür boyu sıkıntı çekmesi ve hatta erkenden ölmesi anlamına gelebilir! Çiftleştirmeyi düşündüğünüz beyaz bir kedinin kısmi sağırlığını anlamak için BAER gibi bir teste başvurunuz.
- Mavi gözlü bir kediyi de çiftleştirmekten kaçınınız (Robinson, 1977).
Sonuç
Genetik olarak her rengiyle kedilerimiz aynıdır ve Felis domesticus türüne aittirler. Bunlar içerisinden sadece beyaz kıllı olanları ayırıp, ayrı bir ırkmış gibi göstermek, bilimsel olarak büyük bir hatadır. buradaki ve buradaki yazılarımızdan okuyabileceğiniz gibi, biyolojik ırklardan söz edebilmemiz için izolasyon gereklidir. Beyaz kedilerin kendi arasında çiftleşirken, diğerleriyle çiftleşmelerine engel olan hiçbir izolasyon söz konusu değildir! Dolayısıyla beyaz (ve çoğu zaman sağır) olan kediler ayrı bir ırk değildir!
Beyaz kediler doğada özellikle beyaz kedilerle çiftleşmeyi tercih etmezler; böyle bir "çiftleşme önyargısı" veya Cinsel Seçilim baskısı bulunmamaktadır! Bu kedileri bizler, Yapay Seçilim yoluyla üretip, sağır olmalarına neden olduk. Bu, pazarlanmaya çalışıldığı gibi "milli bir gurur" değil; bilimsel olmayan, kedinin sağlığını düşünmeyen, egoist, etik olmayan milli bir utanç kaynağıdır! Ama toplumumuzda halen bu sanki safkanlığın işareti gibi yanlış olarak aktarılmaktadır. Bilimin, genetiğin tüm bu uyarılarına rağmen, halen bu konuda ısrarcı olan, risk alan kişiler, vesile oldukları doğacak sağır yavruların vebalini de günahını da üstlerine alacaklardır.
İnsanlarımız kendi çocuklarının sağırlık riskine karşı gösterecekleri aynı hassasiyeti kedilerimiz için de göstermelerini rica ediyoruz.
Unutmayınız ki beyaz tüylü kedilerimiz diğerlerinden farklı değildir! Daha nice sağır yavruların doğmaması için, lütfen beyaz kedilerin bir arada üretilmesine karşı sessiz kalmayınız, çevrenizdekileri bilinçlendiriniz.
Not: Bu yazı Anadolu Kedisi Projesi'nden Batu Aksoy tarafından kaleme alınmıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 20
- 13
- 4
- 4
- 4
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- T. Şeyda. (Tez, 2009). Ankara Kedilerine İşitme Testlerinin Uygulaması Ve İşitme Seviyelerinin Değerlendirilmesi. Not: Sağlık Bilimleri Dergisi 18(3)I- LXVI.
- R. Robinson. (1977). Genetics For Cat Breeders. ISBN: 9781483160948. Yayınevi: Pergamon.
- I. W. S. Mair, et al. (1977). Hereditary Deafness In The Cat. An Electron Microscopic Study Of The Stria Vascularis And Reissner's Membrane. Archives of oto-rhino-laryngology, sf: 199-217. | Arşiv Bağlantısı
- M. Rebillard, et al. (1981). Variability Of The Hereditary Deafness In The White Cat. I. Physiology. Hearing Research, sf: 179-187. | Arşiv Bağlantısı
- G. M. Strain. Congenital Deafness And Its Recognition. (1 Temmuz 1999). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice | Arşiv Bağlantısı
- D. R. Bergsma, et al. (1971). White Fur, Blue Eyes, And Deafness In The Domestic Cat. Journal of Heredity, sf: 171-185. | Arşiv Bağlantısı
- A. A. Webb, et al. (2010). Coat Color And Coat Color Pattern-Related Neurologic And Neuro-Ophthalmic Diseases. Canadian Veterinary Journal, sf: 653-657. | Arşiv Bağlantısı
- C. A. Geigy, et al. (2007). Does A Pleiotropic Gene Explain Deafness And Blue Irises In White Cats?. The Veterinary Journal, sf: 548-553. | Arşiv Bağlantısı
- G. M. Strain. (2007). Deafness In Blue-Eyed White Cats: The Uphill Road To Solving Polygenic Disorders. The Veterinary Journal, sf: 471-472. | Arşiv Bağlantısı
- A. Odabaşıoğlu. (2000). Van Kedisi. Yayınevi: Yüzüncü Yıl Üniversitesi.
- I. Chen, et al. (2010). The Effect Of Cochlear-Implant-Mediated Electrical Stimulation On Spiral Ganglion Cells In Congenitally Deaf White Cats. Journal of the Association for Research in Otolaryngology, sf: 587-603. | Arşiv Bağlantısı
- S. G. Lomber, et al. (2010). Cross-Modal Plasticity In Specific Auditory Cortices Underlies Visual Compensations In The Deaf. Nature Neuroscience, sf: 1421-1427. | Arşiv Bağlantısı
- D. K. Ryugo, et al. (2003). Separate Forms Of Pathology In The Cochlea Of Congenitally Deaf White Cats. Hearing Research, sf: 73-84. | Arşiv Bağlantısı
- M. P. Cooper, et al. (2006). White Spotting In The Domestic Cat (Felis Catus) Maps Near Kit On Feline Chromosome B1. Animal Genetics, sf: 163-165. | Arşiv Bağlantısı
- D. Cvejic, et al. (2009). Unilateral And Bilateral Congenital Sensorineural Deafness In Client-Owned Pure-Breed White Cats. Journal of Veterinary Internal Medicine, sf: 392-395. | Arşiv Bağlantısı
- N. C. Pedersen. (1991). Feline Husbandry: Diseases And Management In The Multiple-Cat Environment. Yayınevi: American Veterinary Publications.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:49:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3018
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.