Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyaz Gürültü Nedir? Pembe veya Kahverengi Gürültü, Uyumanıza veya Odaklanmanıza Yardımcı Olabilir mi?

Beyaz Gürültü Nedir? Pembe veya Kahverengi Gürültü, Uyumanıza veya Odaklanmanıza Yardımcı Olabilir mi? Interesting Engineering
4 dakika
9,108
Tüm Reklamları Kapat

Beyaz Gürültü, duyabileceğiniz ses frekanslarının her birine ait seslerden eşit miktarda içeren, genellikle yapay olarak üretilen bir gürültüdür. "Geniş Bant Gürültü" olarak da bilinir. Beyaz Gürültü oluşturulurken farklı frekanslarda sesler kullanılarak durağan bir ses yaratılır. Bu ses; vantilatör, klima veya elektrik süpürgesinin sesleri gibi şiddetli ve tiz olabilir. Araştırmalara göre Beyaz Gürültü;

  • Uyku kalitenizi artırabilir.
  • Bebeklerin ağlamasını durdurabilir.
  • Daha verimli çalışmanızı sağlayabilir.[3]
  • DEHB semptomlarınızı hafifletebilir.[1], [2]

Başka bir çalışmada ise birçok insan, Beyaz Gürültü'nün kendilerini olumlu yönde etkilediğini belirtmiştir. Yine de uzmanlar, olumlu etkilere dair daha fazla kanıt bulunması gerektiğini düşünmektedir.[4]

Pembe Gürültü Nedir?

Pembe Gürültü, arka planda kalan sürekli bir sestir. İnsanların konuşması veya yanınızdan geçen arabaların sesi gibi dikkat dağıtıcı sesleri filtreleyerek bunların uykunuzu bölmesini engeller. "Ambiyans Gürültüsü" ismiyle de anılır.

Tüm Reklamları Kapat

Renkli Gürültülerin Güç Spektral Yoğunluğu /Frekans grafiğinde gösterimi.
Renkli Gürültülerin Güç Spektral Yoğunluğu /Frekans grafiğinde gösterimi.
Wikipedia

Beyaz Gürültü gibi Pembe Gürültü de geceleri daha iyi uyumanızı sağlayabilecek sürekli bir arka plan sesidir. Ancak Pembe Gürültü, Beyaz Gürültü'ye göre daha kalın sesler ve daha düşük frekanslı ses dalgaları kullanır, bu nedenle de daha yatıştırıcı bulunabilir. Başka bir deyişle Pembe Gürültü, Beyaz Gürültü'ye göre daha pes sesler kullanır.

Pembe Gürültü; sadece belirli bir frekanstaki sesleri kullanarak yağmur, ağaçları hışırdatan rüzgâr veya sahildeki dalgalar gibi daha tekdüze sesler oluşturur. Daha pes sese (daha düşük dalga boylarına) sahip olması, yüksek sesleri filtrelemenizi sağlar. Bunun sonucunda rahatlatıcı ve düşük frekanslı sesleri diğer seslerden daha iyi duyarsınız.

Kahverengi Gürültü Nedir?

Kırmızı Gürültü adı da verilen Kahverengi Gürültü, daha önce anlattığımız gürültü renklerine göre daha bas bir sestir. Kahverengi Gürültü'nün frekansı Pembe Gürültü'ye göre daha yüksek olduğundan ses şiddeti de daha yüksektir. Sağanak yağışın veya yüksek tazyikli bir duş başlığının sesine benzer bir sestir. Daha iyi uyumak için kullanılan bazı uygulamalar, daha derin ve biraz daha iniş çıkışlı bir deneyim yaratmak için Pembe Gürültü yerine Kahverengi Gürültü kullanır.

Çalışmalara göre Kahverengi Gürültü, kulakları uğuldayan insanlarda bu uğultuyu bastırmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda daha iyi düşünmenizi sağladığı da tespit edilmiştir. Bunlara karşın Kahverengi Gürültü'nün uyku üzerinde bir etkisi olup olmadığını (ve nasıl bir etkisi olduğunu) anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Beyaz, Kahverengi ve Pembe renkte gürültülere birer örnek olması için bu videoyu izleyebilirsiniz:

Farklı Gürültü Renkleri

Beyaz, Pembe ve Kahverengi gibi başka gürültü renkleri de mevcuttur. Aşağıda gördüğünüz bu gürültü renklerinin uyku üzerinde bir etkisi olmayabilir:

  • Mavi Gürültü: Bu gürültüde sesin frekansı yükseldikçe gücü de artar. Mavi Gürültü, Pembe ve Beyaz Gürültülere göre biraz daha tizdir. Fıskiyelerin çıkardığı tıslama sesine benzetilebilir.
  • Mor Gürültü: Kahverengi Gürültü'nün tam tersidir. Kullanılan seslerin frekansı yükseldikçe volümü de yükselir ve Mavi Gürültü'den daha hızlı güçlenirler. Gürültü renkleri arasında en tiz olanlardan biridir. Bir veya iki kulakta meydana gelen çınlamanın (Tinitus'un) tedavisinde kullanılır.
  • Gri Gürültü: Bu gürültüde düşük ve yüksek seslerden frekanslar kullanılsa da ikisinin ortası pek kullanılmaz. Beyaz Gürültü'ye benzer, ancak daha dengelidir.

Beyaz, Pembe veya Kahverengi Gürültü Uykunuzu İyileştirebilir mi?

Bazı insanlar, Beyaz Gürültü sayesinde daha iyi uyuyabilir. Bunun sebebi Beyaz Gürültü'nün arka plan seslerini maskelemesi ve düzenlemesidir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada insanların %38'inin Beyaz Gürültü dinlerken daha hızlı uykuya daldığı bulunmuştur.

Pembe Gürültü; kapı çarpması, araba kornası veya horlama gibi sizi uykudan uyandıracak yüksek ve sarsıcı seslerle arka plan uğultusu arasındaki farkı azaltır. Böylece daha hızlı uykuya dalmanıza ve derin uykuda daha uzun süre kalmanıza yardımcı olur. Uyandığınızda daha dinlenmiş hissetmenizi de sağlayabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Pembe Gürültü'nün nasıl çalıştığını veya uyku kalitesine ne kadar yararlı olduğunu tam olarak anlayabilmek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Yine de bir çalışmada beyin aktivitesini azaltarak daha stabil bir uyku çekmenizi sağladığı bulunmuştur. Başka bir çalışmada ise uyurken Pembe Gürültü kullanan insanların daha derin uyuduğu gösterilmiştir.

Bu konuda yeterince araştırma olmasa da Pembe Gürültü'nün hafızanızı artırma ihtimali de mevcuttur. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, gece Pembe Gürültü ile uyuyan orta yaşlı kişiler ertesi gün girdikleri hafıza testinde daha iyi sonuçlar almıştır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Pembe Gürültü'nün odaklanma, uyku ve hafıza üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Ancak herhangi bir zararı olmadığını söylemek mümkündür, yani deneyerek sizde işe yarayıp yaramadığını görebilirsiniz.

Aynı şekilde Kahverengi Gürültü hakkında da yeterli sayıda araştırma bulunmamaktadır. Yani bu gürültülerin iyi uyumanıza kesinlikle yardım edeceği söylenemez. Ancak deneyimlerinize göre işe yarıyorlarsa kullanmanızda bir sakınca yoktur. Dikkat etmeniz gereken tek şey çok yüksek ses kullanmamaktır, CDC'ye göre 70 desibelin üstündeki seslere uzun süre maruz kalmak işitme sorunlarına yol açabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 26
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 11
  • İnanılmaz 7
  • Muhteşem! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: WebMD | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 13:30:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14485

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. M. Robinson, et al. Beyaz Gürültü Nedir? Pembe veya Kahverengi Gürültü, Uyumanıza veya Odaklanmanıza Yardımcı Olabilir mi?. (1 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14485
Robinson, K. M., Alparslan, E. (2023, May 01). Beyaz Gürültü Nedir? Pembe veya Kahverengi Gürültü, Uyumanıza veya Odaklanmanıza Yardımcı Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14485
K. M. Robinson, et al. “Beyaz Gürültü Nedir? Pembe veya Kahverengi Gürültü, Uyumanıza veya Odaklanmanıza Yardımcı Olabilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan, Evrim Ağacı, 01 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14485.
Robinson, Kara Mayer. Alparslan, Eda. “Beyaz Gürültü Nedir? Pembe veya Kahverengi Gürültü, Uyumanıza veya Odaklanmanıza Yardımcı Olabilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 01, 2023. https://evrimagaci.org/s/14485.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close