Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bermuda Şeytan Üçgeni Nedir? Dünya'nın Belli Bir Yerinde Gerçekten Gemiler ve Uçaklar Daha Sık Kayboluyor mu?

Bermuda Şeytan Üçgeni Nedir? Dünya'nın Belli Bir Yerinde Gerçekten Gemiler ve Uçaklar Daha Sık Kayboluyor mu?
6 dakika
43,687
Tüm Reklamları Kapat

Bermuda Üçgeni (diğer adıyla Şeytan Üçgeni), gemi ve uçakların gizemli bir şekilde buhar olup ya da sulara gömülüp sırra kadem bastığı söylenen ve uç noktaları Bermuda, Florida ve Puerto Rico’da olan bir alandır. Tekinsiz olduğundan "Şeytan Üçgeni" adıyla da anılan Bermuda Üçgeni Kuzey Atlantik Okyanusu’nun batısındaki bir bölgedir; uç noktaları Bermuda, Florida ve Puerto Rico’dadır. Her bir kenarı 1.600 km’ye yakındır.

Bermuda Şeytan Üçgeni
Bermuda Şeytan Üçgeni
The Conversation

Bermuda Şeytan Üçgeni'nin Uydurulmasının Tarihi

5 Aralık 1945 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Donanması’nın rutin olarak yaptıkları eğitim uçuşunda 5 uçak ("Flight 19" olarak bilinir) bir fırtına sebebiyle bu bölgede kaybolur. En olası açıklama, öncülük eden pilot Charles Taylor’ın pusulasının bozulmasıyla ekiptekilerin yönlerini kaybedip, nihayetinde yakıtları biterek düşmeleridir. Taylor, deneyimli bir teğmendi; ancak sadece 28 yaşındaydı ve birçok sorumsuz davranışı da kayıtlara geçmişti. Örneğin Pasifik’teki çatışmalar sırasında iki kere kaybolup her iki seferde de uçağını terk etmek zorunda kalmıştı. Kayboldukları eğitim uçuşuna da 25 dakika geç gelmişti. Uçuş başlamadan önce bir başkasının yerine geçmesini istemişti; ancak bu istek reddedilince uçuşu yapmak zorunda kaldı. Bu uçuş, onun ve ekibinin son uçuşu oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Yazar Vincent Gaddis, bu olayı dramatize ederek Argosy dergisinde "The Deadly Bermuda Triangle" (1964), yani "Ölümcül Bermuda Üçgeni" başlıklı kurgusal bir hikâye paylaştı. Bermuda Üçgeni isminin ilk kez burada kullanıldığı düşünülmektedir. Bunun üzerine dilbilimci Charles Berlitz, doğaüstü olaylara olan merakından dolayı ve hikâyenin beğenilmesinden ötürü bu bölgeyle ilgili "The Bermuda Triangle" (1974), yani "Bermıda Üçgeni" isimli bir kitap yazmaya karar verdi. Kitap, kurgusal bir hikâye olsa da, hikâyenin aslında kurgu olduğunu sadece ufak bir dipnot olarak belirtti. O gün bugündür bu bölgeyle ilgili sayısız iddia ileri sürüldü ve herkes işin arkasında bir tür gizemin yattığına inandı.

Bermuda Üçgeni ile ilgili bugüne kadar öyle değişik iddialar geliştirildi ki... Atlantis’in burada olduğunu iddia edenleri mi ararsınız, uzay-zamanı büken zaman kapılarının olduğuna inananları mı, UFO’ların insanları bu bölgede kaçırdığını söyleyenleri mi, suyun altında uzaylı üslerin var olduğuna inananları mı...

Tüm Reklamları Kapat

Birkaç Tuhaf Olay İçin Olası Açıklamalar

Bermuda Üçgeni'nde gerçekten bir tehlike olduğunu, ancak bunun tamamen bilimsel nedenleri olduğunu düşünen bazıları, bu gizemleri metan gazı ve jeomanyetik bozulmalar ile ilgili bilimsel açıklamalarla izah etmeye çalıştılar.

Metan Gazı Cepleri

Örneğin denizin altında büyük miktarda var olduğu bilinen yanıcı metan gazı cepleri, gemi veya uçakları yok edebilir, belki gemi veya uçağın tam yanında yüzeye çıkan kocaman bir metan kabarcığının yıldırım ya da elektrik kıvılcımıyla tutuşması onları iz bırakmadan batırabilir. Bu teoriyle ilgili birkaç bariz mantık sorunu var, bunlardan birisi metanın doğal olarak çevremizde zaten bulunması ve bugüne kadar hiç böyle bir yıkıcı olayın gerçekleşmemesidir.

Azgın Gelgit Dalgaları

Bazı yazarlar da beklenmedik azgın gelgit dalgalarını öne sürüyorlar. Veya pilotları şaşırtıp yön bulma sorunu çıkaran ve bir şekilde onların okyanusa batmalarına neden olan gizemli bir jeomanyetik bozukluk da olabilir; ancak yine de pilotlar elektronik yön bulma olmadan da uçağı kullanmak üzere eğitiliyorlar ve ayrıca teori gemilerin ortadan tümüyle yok olmasını açıklamıyor. Doğrusu Amerikan Donanması’nın, bu fikrin foyasını ortaya çıkaran bir internet sayfası var:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bermuda Üçgeni’nin, manyetik pusulanın gerçek kuzeyi gösterdiği iki yerden biri olduğu doğru olmayan bir iddiadır. Normalde pusula manyetik kuzeyi gösterir. Gerçek kuzeyle manyetik kuzey arasındaki fark, manyetik sapma olarak bilinir. (...) Geçmişte bu manyetik sapma Bermuda Üçgeni bölgesini etkilediyse de Dünya’nın manyetik alanındaki dalgalanmalar nedeniyle on dokuzuncu yüzyıldan beri bu sapmalar gözlenmemiştir.

Boşuna Açıklama Çabası...

Ancak bunların hiçbirine gerek olmayabilir! Çünkü bugün bile Bermuda Üçgeni'nin üzerinden sayısız gemi ve uçak sağ salim geçmektedir.

Ortaya atılan bu iddialara inanmak yerine şüphe edip doğrusunu araştırmayı tercih eden gazeteci Larry Kusche, 1945’te kaybolan uçaklarla ilgili donanmaya ait 400 küsur sayfalık resmî raporu inceledikten sonra, bu vakayı inceleyen kurulun yaşanılan kazaya pek de şaşırmadıklarını gördü. Bununla birlikte Berlitz’in kitabında kaynak olarak gösterilen bazı telsiz yayınlarının da uydurma olmadığını fark etti.

Ortada büyük bir yanlış anlaşılmanın olduğunu anlayan Kusche, Berlitz’in kitabından sadece 1 sene sonra "The Bermuda Triangle Mystery - Solved" (1975), yani "Bermuda Üçgeni Gizemi - Çözüldü" adlı bir kitap çıkarttı. Berlitz’in kitabındaki yanlış yorumlamalar ve hatalı çıkarımları ortaya koydu. Hatta Kusche, Berlitz’in iddialarının baştan savmalığı hakkında şunu söylemiştir:

Eğer Berlitz bir teknenin kırmızı olduğunu söylemiş olsaydı, teknenin başka bir renk olma ihtimali neredeyse bir kesinlik taşıyor olurdu.

Bu iki kitaptan hangisi daha popüler oldu dersiniz? Eh, yanılmadınız. Berlitz’in kitabı her yerdeydi, çünkü insanlar bir gizemi, katı gerçekleri ortaya koyan eserlere daima tercih ederler.

Sonuç

Kısacası ortada ne doğaüstü açıklamalar geliştirilecek bir durum vardır ne de bunları doğal sebeplerle açıklamayı gerektirecek bir durum söz konusudur. USCG (ABD Sahil Güvenliği), sitesinde bölgeyle ilgili olarak şöyle yazar:

Tüm Reklamları Kapat

Sahil Güvenlik, bahsi geçen Bermuda Üçgeninin gemilere ve uçaklara belirli tehlikeler arz eden bir coğrafi bölge olarak varlığını tanımamaktadır. Seneler içerisinde bölgede kaybedilen birçok uçağın ve geminin incelemelerinde kayıpların fiziksel nedenlerden başka bir şeyin sonucu olduğunu gösteren hiçbir şey keşfedilmemiştir. Hiçbir olağanüstü faktör tanımlanmamıştır.

Bermuda Üçgeni’nin içinde bulunduğu alanın, yolcu ve yük gemilerinin sıkça geçtiği bir bölge olduğunu belirtmek önemlidir; mantıken, sadece raslantısal bir şansla bile, Güney Pasifik gibi daha az trafiğin olduğu bir bölgeye nazaran bu bölgede daha çok geminin batması beklenir.

Ve elbette bu bölgede kazalar yaşanmıştı. Ancak bunların bazıları bölgedeki şiddetli fırtınaların olduğu zamanlara denk gelmişti. Bermuda Üçgeni'ndeki kaza sıklığını inceleyen araştırmacılar, dünyanın birçok yerinde yaşanılan uçak ve gemi kaza oranlarından dikkate değer bir farkı olmadığını görmüşlerdir.

Bazı vakalarda bu sucul üçgen mezarlığında kaybolduğu iddia edilen gemi ve uçakların kayıtları bile bulunmamaktadır; bir yazarın hayal dünyası dışında hiç var olmamışlardır. Başka vakalarda gemi ve uçaklar yeterince gerçektiler, ancak Berlitz ve diğerleri onların “gizemli bir şekilde yok olmaları”nın şiddetli fırtınalar sırasında gerçekleştiğini söylemeyi ihmal ettiler. Diğer vakalarda ise araçlar Bermuda Üçgeni’nin çok dışında battılar.

Bermuda Üçgenine benzer, Japonya’nın "Şeytanın Denizi" (İng: "Devil’s Sea") ya da "Ejderhanın Üçgeni" (İng: "Dragon’s Triangle") gibi iddialar da görülebilmektedir. Dolayısıyla bu bölgenin de özel bir durumu yoktur.

Bermuda Üçgeni’nin foyası onlarca yıldır kesin olarak ortaya çıkarıldığı hâlde hâlâ yeni kitaplarda “çözülmemiş gizem” olarak sunuluyor; tabii ki bunu yapanlar, çoğunlukla gerçeklerden çok sansasyonel hikâyelere meraklı yazarlar. Sonuçta zaman kapılarına, Atlantis’e, batık UFO üslerine, jeomanyetik bozukluklara, gelgit dalgalarına veya başka bir şeye başvurmaya gerek yok. Bermuda Üçgeni gizeminin çok daha basit bir açıklaması var: Bunların hepsi, baştan savma yapılan araştırma ve gizem borazanlığı yapan sansasyonel kitaplar...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 35
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Grrr... *@$# 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 2
  • Korkutucu! 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 10:45:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1924

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Radford, et al. Bermuda Şeytan Üçgeni Nedir? Dünya'nın Belli Bir Yerinde Gerçekten Gemiler ve Uçaklar Daha Sık Kayboluyor mu?. (1 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1924
Radford, B., Ölez, Ş., Acar, A. B. (2014, February 01). Bermuda Şeytan Üçgeni Nedir? Dünya'nın Belli Bir Yerinde Gerçekten Gemiler ve Uçaklar Daha Sık Kayboluyor mu?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1924
B. Radford, et al. “Bermuda Şeytan Üçgeni Nedir? Dünya'nın Belli Bir Yerinde Gerçekten Gemiler ve Uçaklar Daha Sık Kayboluyor mu?.” Edited by Arsel Berkat Acar. Evrim Ağacı, 01 Feb. 2014, https://evrimagaci.org/s/1924.
Radford, Benjamin. Ölez, Şule. Acar, Arsel Berkat. “Bermuda Şeytan Üçgeni Nedir? Dünya'nın Belli Bir Yerinde Gerçekten Gemiler ve Uçaklar Daha Sık Kayboluyor mu?.” Edited by Arsel Berkat Acar. Evrim Ağacı, February 01, 2014. https://evrimagaci.org/s/1924.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close