Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Basketbol Oynamak veya Zıplamak Boyu Uzatır, Halter Kaldırmak Boyu Kısaltır mı?

5 dakika
153,069
Basketbol Oynamak veya Zıplamak Boyu Uzatır, Halter Kaldırmak Boyu Kısaltır mı? Gonzaga University
Podcast
7:36
Can Demirci
Seslendiren
31
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Basketbol oynamak, yüzmek veya durmaksızın zıplamak boyunuzu uzatır. Basketbolcuların ve yüzücülerin hep uzun olması bunun ispatıdır. Hatta halter kaldırmak da boyu kısaltır; o nedenle halterciler hep kısadır.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Zıplamak veya basketbol oynamak gibi fiziksel faaliyetler kendi başına boyunuzu normalde olacağından daha uzun yapamaz. Ancak basketbol gibi sporlarla uğraşan kişiler genellikle beslenmelerine ve sağlıklarına da daha çok dikkat ettikleri için, büyümelerine katkı sağlayan faktörlerin etkisini arttırabilirler.

Haltercilerin genellikle kısa olması ise, ağırlık kaldırma sporlarında kısa boylu olmanın daha avantajlı olmasıdır. Çünkü halterde amaç, bir yükü yerden alıp boy artı kol uzunluğu kadar yükseğe kaldırmak ("fiziksel iş yapmak") ile ilgilidir ve daha kısa bir boy bu mesafeyi kısalttığı için avantaj sağlamaktadır.

İddianın Kökeni

Birçok basketbolcunun uzun boylu olması, basketbol oynamak (veya zıplamak) ile boy uzaması arasında bir ilişki olduğunun düşünülmesine neden olmuştur. Buna mantık felsefesinde cum hoc ergo propter hoc (ya da "bir şey diğeri ile birlikte oluyor, dolayısıyla onun olmasının sebebidir") denmektedir ve bir çeşit neden-sonuç yanılgısıdır (bir safsatadır). Basketbol oynayanlar daha da uzayıp, profesyonel basketbolcu olmamaktadır; tam tersine, genetik veya çevresel nedenlerle halihazırda daha uzun olan kişiler daha iyi basketbol oynamakta ve profesyonelleşme ihtimalleri artmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgiler

Bir uzvun zorlanmasının onun fiziksel yapısını değiştireceği fikrine bilimde Lamarckçılık denmektedir. Lise biyoloji derslerinden de hatırlayacağınız üzere Lamarck, zürafaların uzun boyunlarının sebebinin, boyunlarını sürekli daha da yükseğe uzatmaları olduğunu düşünmüştür. Daha sonradan Charles Darwin tarafından geliştirilen Evrim Teorisi sayesinde bu yaklaşımın hatası anlaşılmış ve terk edilmiştir. Kas çalışmak veya Güneş altında fazla kalmak gibi davranışlar fiziksel değişimlere neden olabilir; ancak modern evrimsel biyoloji çerçevesinde biliyoruz ki bu değişimler geçicidir, kalıtsal değildir, ve organlar, söz konusu fiziksel etki (kas çalışma veya Güneş'te kalma) ortadan kalktığında eski haline döner. Bu tarz değişimlere modifikasyon adını vermekteyiz.

Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.

Bir insanın maksimum boyu genlerle belirlenir. Örneğin X kromozomu ile 7, 8 ve 20. kromozomlar üzerinde bulunan genlerin boy uzunluğunu doğrudan etkilediği bilinmektedir. Ancak hemen her fiziksel özellikte olduğu gibi, bu genlerin verdiği biyolojik kapasitenin ne kadarına erişileceğini çevresel özellikler belirler.

Genel olarak, basketbol ve yüzme gibi sporlarla uğraşan kişilerin boylarının uzun olmasının iki temel nedeni vardır:

Tüm Reklamları Kapat

  1. İddianın Kökeni kısmında sözünü ettiğimiz gibi, genetik ve çevresel nedenlerle daha uzun boylu olan kişilerin bu sporlarda daha başarılı olup, daha üst liglere seçilebiliyor olması.
  2. Sporcuların spor koçlarının/hocalarının veya bireysel çabalarının sonucunda daha çok erken yaşlardan sağlıklarına ve beslenmelerine çok daha dikkat ediyor, böylece genetik sınırlarının en üst noktalarına daha kolay erişebiliyor olmaları.

Çevrenin Etkisi: Beslenme, Uyku ve Boy Uzunluğu

Sadece genlerin değil, beslenme ve genel sağlık gibi çevresel faktörlerin boy uzunluğuna doğrudan etkisi olduğu bilinmektedir. Hatta sayıya dökecek olursak, insanlar arası boy uzunlukları arasındaki farkların %60-80 arası genetik nedenlerden, %20-40 arası ise çevresel nedenlerden (özellikle de beslenmeden) kaynaklanmaktadır.

Özellikle erken gelişim çağlarında yeterli miktarda besine erişemeyen kişilerin ilerleyen yaşlarda aslen erişebileceklerinden daha kısa oldukları bilinmektedir. Örneğin 2. Dünya Savaşı sonrasında Japonya'da gen havuzu dikkate değer miktarda değişmemesine rağmen, sadece besine erişimin artması sonucunda ortalama boy uzunluğu 7.62 santimetre kadar artmıştır. Danimarka ve Hollanda gibi ülkeler en yüksek boy ortalamalarına sahiptir; çünkü bu ülkelerdeki insanlar uzun boylu bireylerle çiftleşmeyi tercih etmektedir ve toplumun genel refahı dünyanın en üst seviyelerindedir.

Tabii ki sağlık sadece beslenmeden ibaret değildir. Yeterli ve doğru zamanda uyku alma gibi davranışların da boy uzunluğu üzerindeki etkisi bilimsel araştırmalarla doğrulanmıştır. Bu mantıklıdır; çünkü büyüme hormonlarının en çok salgılandığı zaman uyku zamanıdır. Örneğin gece 12 ila sabaha karşı 3 arasında en çok miktarda salgılanan hormonlardan birisi İnsan Büyüme Hormonu'dur (HGH). Eğer ki büyüme çağlarında durmaksızın geç yatacak olursanız, bu hormonun salgılanmasındaki düzensizlikler en üst boy potansiyelinize erişmenize engel olabilir.

Zıplamanın, Esnemenin ve Halterin Boy Uzamasına Etkisi

Her ne kadar zıplamanın boyu uzatacağına dair bir içgüdüsel bir sanı bulunsa da, aslında zıplama davranışının bizi "esneterek" uzattığı fikri oldukça tartışmalıdır. Zira zıplamanın önemli bir kısmı yere geri dönmekle ilgilidir. Bu sırada kemiklerimiz üzerine binen yük inanılmaz fazladır: Bir halterci üzerine binen yüklerden bile fazla olabilmektedir! Dolayısıyla eğer sadece "esneme" ve "sıkışma" kuvvetleri açısından bakacak olursak; zıplamanın boyu uzatması değil, kısaltması bile beklenebilirdi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ancak böyle bir durum da söz konusu değil. Zıplamak veya basketbol oynamak sizi kalıcı olarak uzatmadığı gibi, kısaltmaz da.

Halterciler ve Kısa Boy

Benzer şekilde, halterciler de yük altında kısalmazlar; Gerçek Ne? kısmında izah ettiğimiz gibi, daha kısa olanlar, o devasa yükleri daha az mesafede hareket ettirmeleri gerektiği için daha başarılı olurlar. Bu nedenle profesyonel halterciler genelde kısadır.

Burada gördüğümüz, en başta da belirttiğimiz gibi "Lamarkçı evrim" ile "Darwinci evrim" arasındaki fark gibidir: Bu sporcular fiziklerini zorladıkları için uzayıp kısalmazlar; koçlar ve takımlar tarafından boylarına göre seçildikleri için uzun veya kısadırlar.

%1 Esneme Payı

Sporlar ve boy uzunluğu ile ilgili en yaygın argümanlardan birisi, "büyüme diskleri" denen ve kemiklerin uzama evresinde henüz kemikleşmemiş bölgeler ("epifizel plakalar") üzerine binen yüklerin nihai boya etki edebileceği ile ilgilidir. Ancak büyüme disklerine binen kuvvetler ile bu disklerin kemikleşmesi veya kemik uzamasını değiştirmesi gibi bir ilişkiyi ortaya koyabilen hiçbir araştırma bulunmamaktadır.

Uzayda zaman geçiren astronotların veya vücudunu aşırı esnetenlerin eklemlerin arasındaki boşlukların toplamda %1 kadar da olsa uzaması geçicidir (bu bir "modifikasyon" olarak düşünülebilir). Bu uzama çok kısa bir sürede eski haline gelecektir; çünkü normal yaşantıya dönüldüğünde eklemler üzerine binen yükler, bu fazladan esnemeyi ortadan kaldıracaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
215
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 102
  • Bilim Budur! 37
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 22
  • İnanılmaz 18
  • Muhteşem! 10
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Üzücü! 5
  • Grrr... *@$# 3
  • Korkutucu! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:45:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7590

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Basketbol Oynamak veya Zıplamak Boyu Uzatır, Halter Kaldırmak Boyu Kısaltır mı?. (3 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7590
Bakırcı, Ç. M. (2019, February 03). Basketbol Oynamak veya Zıplamak Boyu Uzatır, Halter Kaldırmak Boyu Kısaltır mı?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7590
Ç. M. Bakırcı. “Basketbol Oynamak veya Zıplamak Boyu Uzatır, Halter Kaldırmak Boyu Kısaltır mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Feb. 2019, https://evrimagaci.org/s/7590.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Basketbol Oynamak veya Zıplamak Boyu Uzatır, Halter Kaldırmak Boyu Kısaltır mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 03, 2019. https://evrimagaci.org/s/7590.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close