Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Balantidiasis Nedir? Nadiren Semptom Veren "Balantidium coli" Paraziti Tedavi Edilebilir mi?

2 dakika
1,291
Balantidiasis Nedir? Nadiren Semptom Veren "Balantidium coli" Paraziti Tedavi Edilebilir mi? Nature Microscope Photo Video
Balantidium Coli.
Tüm Reklamları Kapat
Balantidiasis
  • Türkçe Adı Balantidiasis
  • İngilizce Adı Balantidiasis
  • OrphaNet 1223
  • Diğer İsimleri Balantidiosis, Balantidium Dizanterisi

Balantidiasis, Balantidium coli isimli tek hücreli parazitin sebep olduğu nadir görülen intestinal bir enfeksiyondur. Genellikle domuzları etkileyen bu parazit, nadir olsa da domuz dışkısıyla dolaylı veya doğrudan etkileşimlerle insana bulaşabilmektedir. Çoğunlukla asemptomatik olmakla beraber, bağırsak iltihaplanmasını ya da amipli dizanteriyi andıran hafif şiddetli semptomlar gösterebilir. Çok nadir durumlarda bu parazit sadece bağırsakları etkilemekle kalmayıp akciğeri de etkileyebilir. Bu parazit hijyenin yetersiz olduğu ortamlarda çoğunlukla kontamine sıvı veya yiyecekler yoluyla bulaşmaktadır.

Belirti ve Bulgular

Balantidiasis, genelde semptom göstermediği için teşhisi zor bir enfeksiyondur. Bazı vakalarda hafif şiddetli seyrettiği izlenmiştir. Enfeksiyon gelişmiş bir kişide semptomlar genellikle parazitle temastan çok kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Bu temas beraberinde birçok belirti getirir. Bu belirtiler arasında en yaygın gözlenenler şunlardır:

  • Diyare (İshal),
  • Kusma,
  • Karın Ağrısı,
  • Dizanteri.

B. coli parazitinin sebep olduğu bu hastalık semptomlarının ağırlığına göre Hafif, Kronik, Akut ve Ekstraintestinal Balantidiasis olarak farklı gruplara ayrılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

  • Hafif Balantidiasis: Hastallığın en sık görülen çeşidi olup sadece diyare ile kendini belli eder.
  • Akut Balantidiasis: Ağrılı dışkılama, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve kanlı ishal gibi belirtiler gösterir.
  • Kronik Balantidiasis: Hastalık tedavi edilmediği takdirde karşımıza çıkan bir tablodur. İştah kaybı, diyare, baş ağrısı, sıvı kaybına bağlı dehidrasyon ve kilo kaybı gibi belirtiler gösterir.
  • Ekstraintestinal Balantidiasis: Çok nadir görülmekle beraber apandisit, genitoüriner sistem enfeksiyonları ya da pnömoni ile kendini gösterir.

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Balantidiasis'in en büyük risk faktörü domuzlardır. Çünkü Balantidium coli paraziti çoğunlukla domuzları enfekte eder ve domuzların dışkısıyla direkt veya dolaylı yoldan temas eden yiyecek ve sulardan insana bulaşabilir.

Teşhis Yöntemleri

Hastada B. coli parazitinin varlığının incelenmesi için çeşitli tetkikler bulunur. Bu parazit değişen zamanlarda ve miktarlarda dışkı ile beraber atıldığı için birkaç gün arayla gaita incelemesi önem arz etmektedir. Kolorektal sürüntü, rektoskopi, kolorektal mukozadan örnek alınması ya da kolonoskopi; tanının kesinleşmesi için kullanılabilecek teşhis yöntemlerindendir. Ülseratif Kolit, Crohn hastalığı ve Huzursuz Bağırsak Sendromu gibi hastalıklar ile benzer semptomlar gösterdiği için ayırıcı tanılar da dikkate alınmalıdır.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Balantidiasis enfeksiyonunu tedavi etmek için genellikle antibiyotik tedavisinden yararlanılır. Tedavide sıklıkla kullanılan ilaçlar ise tetrasiklin ve metronidazoldur.

Müddet Tahminleri (Prognoz)

Balantidiasis enfeksiyonu Balantidium coli paraziti ile temastan kısa bir süre sonra semptom göstermeye başlar. Uygun tedaviye başlandığında ise hastalığın semptomları azalır ve yok olur. Tedaviye aksatılmadan devam edilmesi ve uzman hekimin önerdiği süre boyunca antibiyotiklerin kullanılması enfeksiyondan tamamen kurtulma oranını arttıracaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Kadın ve erkekleri eşit derece etkileyen bu hastalık; çoğunlukla hijyenin gerekli seviyede sağlanamadığı, kontaminasyon riski yüksek tropikal bölgelerde rastlanan nadir bir hastalıktır.

Önlem Yöntemleri

Balantidium coli parazitinin çoğunlukla kontamine gıda veya su ile bulaştığı bilindiğinden, içme sularının arıtılması, yiyeceklerin uygun şekilde temizlenmesi, işlenmesi, pişirilmesi ve Balantidiasis hastaları ile temastan kaçınılması önlem yöntemleri arasında sayılabilir.

Etimoloji

Balantidium coli paraziti kese görünümünde olduğu için eski Yunanca'da "çanta" veya "kese" anlamına gelen "βαλαντίδιον" (balantídion) kelimesinden esinlenilerek isimlendirilmiş bir parazittir. Hastalık da adını, sebebi olan parazitin isminin türetilmesiyle almıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 3
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:35:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14818

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Balantekin, et al. Balantidiasis Nedir? Nadiren Semptom Veren "Balantidium coli" Paraziti Tedavi Edilebilir mi?. (10 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14818
Balantekin, B., Alparslan, E. (2023, June 10). Balantidiasis Nedir? Nadiren Semptom Veren "Balantidium coli" Paraziti Tedavi Edilebilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/14818
B. Balantekin, et al. “Balantidiasis Nedir? Nadiren Semptom Veren "Balantidium coli" Paraziti Tedavi Edilebilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 10 Jun. 2023, https://evrimagaci.org/s/14818.
Balantekin, Binnur. Alparslan, Eda. “Balantidiasis Nedir? Nadiren Semptom Veren "Balantidium coli" Paraziti Tedavi Edilebilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 10, 2023. https://evrimagaci.org/s/14818.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close