Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bakteri ve Mantarlar, Toprak İçerisinde Küresel Bir Savaş Halindeler!

2 dakika
5,570
Bakteri ve Mantarlar, Toprak İçerisinde Küresel Bir Savaş Halindeler!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Toprak, besin döngüsü ve karbon depolaması için gerekli olan yaşamla doludur. Toprak, mikroorganizma ve makroorganizmalarla dolu canlılar dünyasını içerir ve toprak bu organizmalara yaşam ortamı sağlar.

Bunun nasıl işlediğini daha iyi anlamak için, EMBL ve Tartu Üniversitesi (Estonya) liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, topraktaki bakteri ve mantarlarla ilgili ilk küresel çalışmayı gerçekleştirdi. Elde ettikleri sonuçlar, bakteri ve mantarların besin elde etmek için sürekli rekabet halinde olduklarını ve birbirlerine göre daha avantajlı olabilmek için bir antibiyotik direnci ürettiklerini gösteriyor. Bu çalışma, ayrıca iklim değişikliğinin toprak üzerindeki etkisini tahmin etmeye yardımcı olabilir ve tarımda doğal toprak bileşenlerini daha iyi kullanmamıza yardımcı olabilir.

Toprak mikrobiyotası üzerine yapılan araştırmalar, bilim insanlarının ellerini kirletmelerini gerektirir. Beş yıl boyunca, toprağın tarım gibi insan faaliyetlerinden etkilenmemesi için özenle seçilmiş, dünyanın dört bir yanındaki 1450 sahadan 58.000 toprak numunesi toplandı (tesis başına 40 alt numune). Baş yazarlar Mohamad Bahram (Tartu Üniversitesi) ve Falk Hildebrand (EMBL), büyük bir ekiple birlikte bu büyük projeyi kurdu, örnekler topladı ve 14,2 terabayt büyüklüğündeki veri setini analiz etti. Örneklenen 1450 sahadan 189'u, tüm kıtalarda tropikal ormanlardan tundraya kadar olan dünyanın en önemli biyomları, derinlemesine analiz için seçildi.

Tüm Reklamları Kapat

Küresel Mikrobiyal Savaş

Bu çalışmada bulunan milyonlarca genin yalnızca yüzdesel oranda yarısı, bağırsak ve okyanus mikrobiyomlarından elde edilen mevcut verilerle örtüşüyordu. EMBL grup lideri ve makalenin ilgili yazarı Peer Bork şöyle diyor:

Bilinmeyen genlerin miktarı çok fazla; ancak bizim yorumlayabildiğimiz ölçüde bu durum, topraktaki bakteri ve mantarlar arasındaki küresel bir savaşa işaret ediyor.

Genel olarak, topraktaki bakteri çeşitliliğinin sayısı nispeten toprakta daha fazla mantar varsa daha düşüktür. Ekip, ayrıca bakterilerdeki antibiyotik dirençli genlerin sayısı ile mantar miktarı, özellikle de Penicillium gibi antibiyotik üretimi potansiyeli olan bakterilerle arasında güçlü bir bağlantı olduğunu buldu. Falk Hildebrand bununla ilgili olarak şöyle diyor:

Bu model, mantarların bakterilerle olan savaşında antibiyotik ürettikleri ve yalnızca yeterli antibiyotik direnç genlerine sahip bakterilerin bu savaştan sağ çıkabileceği gerçeğiyle açıklanabilir.

Bölgesel Farklılıklar

Ekip ayrıca bakteri ve mantarların dağılımında bölgesel farklılıklar olduğunu buldu. Bakteriler, ılıman iklime sahip ılıman bölgelerde en yüksek genetik çeşitliliğe sahip olan her yerdedir. Sıcaklık gibi çevresel faktörler, göreceli bolluklarında en belirleyicidir: Genellikle sıcak ve ıslak yerleri tercih ederler.

Mantarlar genellikle tundra gibi daha soğuk ve kuru iklimlerde daha yaygındır. Ayrıca kıtalar arasındaki nüfus farklılıklarından dolayı coğrafik bölgelerde daha kısıtlı (az sayıda) olma eğilimindedirler. Bu, bakteri ve mantarların besin döngüsüne olan göreceli katkılarının dünya çapında farklı olduğu ve küresel iklim değişikliğinin bileşimlerini ve farklı işlevlerini etkileyebileceğini göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan Faaliyetinin Etkileri

Bozulmamış toprak alanlarından elden edilen verileri, tarım analizleri veya bahçe çimleri gibi insanlardan etkilenen konumlardan gelen verilerle karşılaştırırken bakteri, mantar ve antibiyotikler arasındaki oranlar tamamen farklı durumdaydı. Bilim insanlarına göre, doğal dengedeki bu değişim muhtemelen Dünya tarihinin büyük bir kısmında gelişti ve insan faaliyetlerinin de toprak mikrobiyomu üzerindeki etkisini şu ana kadar bilinmeyen sonuçlarla birlikte bize gösteriyor.

Bununla birlikte, toprakta yaşayan mantarlar ve bakteriler arasındaki etkileşimlerinin daha iyi anlaşılması, yararlı olan mikroorganizmalara doğal çevrelerinde hayatta kalma şansı verebileceğinden, tarımda toprak gübresinin kullanımını da azaltmaya yardımcı olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 7
  • Umut Verici! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:54:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9665

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. M. B. Laboratuvarı, et al. Bakteri ve Mantarlar, Toprak İçerisinde Küresel Bir Savaş Halindeler!. (6 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9665
Laboratuvarı, A. M. B., Özerdem, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2020, December 06). Bakteri ve Mantarlar, Toprak İçerisinde Küresel Bir Savaş Halindeler!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9665
A. M. B. Laboratuvarı, et al. “Bakteri ve Mantarlar, Toprak İçerisinde Küresel Bir Savaş Halindeler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Özge Özerdem, Evrim Ağacı, 06 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/9665.
Laboratuvarı, Avrupa Moleküler Biyoloji. Özerdem, Özge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bakteri ve Mantarlar, Toprak İçerisinde Küresel Bir Savaş Halindeler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Özge Özerdem. Evrim Ağacı, December 06, 2020. https://evrimagaci.org/s/9665.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close