Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Aynı Filmi Tekrar İzleyen Farelerde Aynı Beyin Bölgeleri Aktive Olmuyor!

2 dakika
2,789
Aynı Filmi Tekrar İzleyen Farelerde Aynı Beyin Bölgeleri Aktive Olmuyor! Unsplash
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

St. Louis'teki Washington Üniversitesi'nden yapılan yeni araştırma, beynin görsel uyaranları işleyen parçası olan görsel korteksteki nöronların, zaman içinde aynı uyarana tepkilerini değiştirdiğini ortaya koydu.

Diğer çalışmalar, beynin koku ve uzamsal bellekle ilişkili bölümlerindeki nöronlarda "temsili sürüklenmeyi" belgelemiş olsa da, bu sonuç şaşırtıcı; çünkü birincil görsel korteksteki nöral aktivitenin nispeten stabil olduğu düşünülüyordu.

Nature Communications'da yayınlanan çalışma, fizik profesörü Ralf Wessel'in laboratuvarından yeni mezun olan Ji Xia tarafından yönetildi.[1] Xia, şimdi Columbia Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacıdır. Xia şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Beynin esnek bir yapı olduğunu biliyoruz, çünkü beyindeki nöral aktivitenin, öğrendiğimizde veya deneyim kazandığımız günlerde -hatta yetişkinlerde bile- değişmesini bekliyoruz. Beklenmedik olan şey ise, öğrenme olmadığında veya hiçbir deneyim değişikliği olmadığında bile sinirsel aktivitenin farklı beyin bölgelerinde günler içinde değişmesidir.

Wessel'in grubundaki araştırmacılar, beyindeki duyusal bilgi işlemeyi araştırıyorlar ve beynin görsel korteksinin nöral devrelerindeki hesaplamayla ilgili dinamik soruları cevaplayabilmek için yeni veri analizi yöntemleri kullanıyorlar.

Santa Barbara'daki California Üniversitesi'ndeki Nörobilim Araştırma Enstitüsü'nden kıdemli ortak yazar Michael J. Goard, bir kısa film klibi döngü halinde farelere gösterdi. Araştırma için, Orson Welles'in klasik bir siyah-beyaz filminin, günümüzde farelerde görme yetisi araştırmalarında yaygın olarak kullanılan kullanılan açılış kısmından bir bölüm kullandılar.

fare filmi izlerken, araştırmacılar iki fotonlu kalsiyum görüntüleme kullanarak birincil görsel kortekste birkaç yüz nöronda eşzamanlı aktivite kaydettiler. Bilim insanları, aynı 30 saniyelik film klibini izlerken aynı farelerdeki aynı nöronların aktivitesini kaydederek, görüntüleme seanslarını yedi haftaya kadar haftalık olarak tekrarladılar.

Daha sonra Washington Üniversitesi'ndeki fizikçiler, zaman içinde nöronal popülasyon aktivitesindeki değişiklikleri analiz etmek için yeni hesaplama yaklaşımları kullanarak, film izleyen farelerden gelen verileri ayrıştırdı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, doğal filmlere verilen tek nöron tepkilerinin haftalar boyunca kararsız olduğunu keşfettiler. Başka bir deyişle, fare filmi bir hafta izlediğinde, başka bir haftayla karşılaştırıldığında, tek tek nöronlar görsel uyaranlara (filmde tam olarak aynı anda ekranda olana) aynı şekilde tepki vermedi. Xia, bu araştırma bulgusunun ortakları tarafından aynı dergi sayısında yayınlanan bir diğer çalışma ile de tutarlı olduğunu söylüyor.

Ancak, bu çalışmada, Washington Üniversitesi fizikçileri, belirli bir fare için izlenen tüm nöronların popülasyon aktivitesini hesaba katarlarsa, görsel uyaranlara verilen yanıtı haftalar boyunca çözmenin bir yolunu geliştirebildiler. Sadece tek tek nöronları kullanarak bunu yapamadılar.

Xia, popülasyon aktivitesini kullanarak film klibinin tutarlı bir temsilini çıkarmasına rağmen, bilim insanları, birincil görsel korteksten gelen bu temsilin, aşağı akış beyin alanlarının gerçekte okuduğu şey olup olmadığını hala bilmiyorlar.

Son 10 yılda sinirbilimciler, beynin farklı bölgelerindeki sinirsel aktivitedeki bu "temsili kaymanın" benzer örneklerini giderek artan sıklıkta belgelemeyi başardılar. Örneğin bu alandaki ilk çalışmalar hipokampus ve posterior parietal korteksteki nöronların aktivitesinde kayma olduğunu bildirdi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Ancak Xia, bu çalışmalar halihazırda yayınlanmış olmalarına rağmen, birçok bilim insanının beynin diğer alanlarında da kayma olabileceği olasılığını kabullenmeye hazır olmadığını söyledi. Xia şöyle diyor:

İnsanlar hala bu tür bir kaymanın birincil görsel korteksten gelmesini beklemiyorlar. Genel kanı, bu birincil duyusal kortekslerin çok güvenilir olması gerektiğidir, çünkü onlardan duyusal uyaranlardan gelen bilgileri sadık bir şekilde kodlamaları beklenir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 9
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ J. Xia, et al. (2021). Stable Representation Of A Naturalistic Movie Emerges From Episodic Activity With Gain Variability. Nature Communications, sf: 1-15. doi: 10.1038/s41467-021-25437-2. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 14:47:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10927

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Aynı Filmi Tekrar İzleyen Farelerde Aynı Beyin Bölgeleri Aktive Olmuyor!. (2 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10927
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 02). Aynı Filmi Tekrar İzleyen Farelerde Aynı Beyin Bölgeleri Aktive Olmuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10927
S. Akman, et al. “Aynı Filmi Tekrar İzleyen Farelerde Aynı Beyin Bölgeleri Aktive Olmuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10927.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Aynı Filmi Tekrar İzleyen Farelerde Aynı Beyin Bölgeleri Aktive Olmuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 02, 2021. https://evrimagaci.org/s/10927.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close