Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Arkeolojide Artı Ürün ve Artı Değer Kavramları

Arkeolojide Artı Ürün ve Artı Değer Kavramları
3 dakika
11,928
Tüm Reklamları Kapat

Arkeologların ağzından sık duyarsınız (en azından gerçek bilimsel eğitimden nasiplenmişlerin); artı ürün ve artı değer. 

Biz bir açalım şunu, nedir bu artı ürün ve artı değer ile arkeoloji ilişkisi?

Tüm Reklamları Kapat

Artı Ürün:

Üreticinin ihtiyacını aşan ürüne, genel bir tanımlama ile, artı ürün denir. Şekillenişi kültürel ve biyolojik evrim ile paralel durur. Bu durumda beklenmesi gereken şudur: Sağlanan verim üreticiye, üretiminin üzerinde ürün sağlayacak.

Bu bağlamda, G. Childe oldukça önemlidir. G. Childe artı ürünün ortaya çıkışını, madeni aletlerin insan hayatına girişi ile tanımlar. Madeni alet belli bir işgücünü gerektirir; bu durum ise, belli bir sınıfın oluşması ile mümkündür. Neolitik Çağ içinde ekonomik bakımdan kendi kendine yeterlilik anlayışı var gibidir; madeni alet ile artı ürün değerlendirmesi bunu sarsmış durur. Kendin madeni alet yapamıyorsan ve sana lazım ise, ekonomik bağımsızlığından ödün vermek zorundasın. Madeni işleyen uzmanları, beslemek zorundasın. Yani belli ihtiyaçların giderilmesi için, artı ürüne sahip olacaksın. Uzmana belli bir ödeme yaptın diyelim, bu defa hammaddeyi ithal etmek zorunda kalacaksın. Örneğin bakır cevheri heryerde bulunmaz, bunu taşıtmak zorundasın. Bu durum giderek örgütlenir ve nihayet ticaret ile maden kullanımı bir ihtiyaç haline gelir. Maden artık lüks değildir, zorunlu ihtiyaçtır. Getisi ise, ithal edilen maddelere bağımlı hale getirilmiş toplumlardır. Halk,uzmanları beslemek için daha fazla stok yapmak zorunda kalacaktır.

Uzmanlaşma çok eskidir; iyi irdelenebilir ise tarih öncesi gezginlerinin en eski üyelerine kadar götürülebilir (geçici bir önermedir).

Tüm Reklamları Kapat

Artı Değer:

İşçinin ürettiği değer ile, kendisine ödenen değer arasındaki farkı Marx, artı değer olarak tanımlamıştır. Bu durumda elde edilen kar, rantların ve faizlerin toplamına eşittir.

Artı değer, Marksist iktisat teorisinin en güçlü argümanıdır. Doğa ve emek, değer ile iç içe olduğundan, Marx bu koşullamayı ilk sıraya oturtmuştur.

Belli bir zaman diliminden itibaren emeğin yarattığı değere, çoğu zaman çok büyük bir kısmına, kitabına uydurulmuş taktiklerle el konmuştır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Köleye ihtiyacını karşılayacak kadar ödeme yaparsınız. Feodal düzende ise; serf zamanının bir kısmını kendi tarlasında, bir kısmını ise efendisinin tarlasında geçirir. Nihayet çağımızda ise, durum artık çok daha karmaşıklaşmıştır. İşçi kendisi için tanımlanan, zaman zaman bilinçli ve planlı bir biçimde müdahale edilen süre içinde, çalışarak ücret alır. Marx buna, zorunlu-gerekli emek adını veriyor. Yoksa işçi yalnızca kendisi ve ailesi için çalışmış olsa idi, gerekli miktardaki emek kadar çalışacaktı. Ancak işçi bundan çok daha fazla çalışmak zorundadır. Fazladan çalıştırıldığı süre Marx tarafından, artı emek zamanı olarak tanımlanır. İşçinin bu süre içinde yarattığı değer de, artı değerdir.

Kapitalizm artı değer olmadan, olamaz. Artı değer olmaz ise; sermaye artmayarak, varlık nedeni ortadan kalkar. Bunu engellemek için kapitalizm, devamlı olarak artı değeri yükseltmek zorundadır. Bunu üç aşama ile yapar:

1 - İşçinin ücretini düşürürsünüz.

2 - İşçinin ücretini sabit tutarak, çalışma süresini uzatırsınız.

3 - Üretimi örgütleyerek ya da eğitim, teknoloji ile emeğin verimliliğini yükseltirsiniz.

Bunları vasıflı arkeologlardan iyi dinlersiniz; çünkü Anadolu'da ve Yakındoğu'da:

Tüm Reklamları Kapat

1 - Çanak çömleksiz Neolitik Çağ başlarından itibaren, başta obsidiyen olmak üzere yoğun bir mal akışının olduğunu izlersiniz.

2 - Üst Paleolitik Çağ'dan itibaren belirlenmiş belli ticaret yollarını denetlersiniz.

3 - İlk Tunç Çağı ile ilk kentlerin ortaya çıkışına yolculuk eder, yazının da ortaya çıktığını bilir ve ticaret yollarını daha tanımlı açıklarsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonra G. Kossina ile tarih öncesi aktarımın modellenişine göz atarsınız:

1 - Yabancı malların ithal edilmesi.

2 - Halkın yayılması yolu ile kültürün yayılması.

3 - Yabancı malların, yerli olarak taklit edilmesi.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Akışkanlar Mekaniği: Temelleri ve Uygulamaları (Yunus Çengel)

Boyut: 20,5 x26,5
Sayfa Sayısı: 984
Basım: 3
ISBN No: 9786053552741

Devamını Göster
₺870.00
Akışkanlar Mekaniği: Temelleri ve Uygulamaları (Yunus Çengel)
  • Dış Sitelerde Paylaş

4 - İthal edilen malların modellerinin, orjinalinden bağımsız biçimde şekillendirilerek devam ettirilmesi.

Örnek verecek olur isek: Göllü Dağ obsidiyenleri 14 binden itibaren Anadolu, Yakındoğu ve Kıbrıs'a ithal edilmiştir. Vardıkları yerleşimlerde genellikle prestij ürünü kabul edilerek kullanıma dahil edilmişlerdir.

Derken tarih öncesi ticareti daha iyi anlamak ister ve artı ürün ile artı değerin kültürel süreçte evrilişine tanıklık edersiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 14:39:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1490

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Sökmen, et al. Arkeolojide Artı Ürün ve Artı Değer Kavramları. (12 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1490
Sökmen, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2013, October 12). Arkeolojide Artı Ürün ve Artı Değer Kavramları. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1490
M. A. Sökmen, et al. “Arkeolojide Artı Ürün ve Artı Değer Kavramları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1490.
Sökmen, Mehmet Arif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Arkeolojide Artı Ürün ve Artı Değer Kavramları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 12, 2013. https://evrimagaci.org/s/1490.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close