Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Arkeoloji, Sadece Kazı ile Yapılmaz! Kazı Olmaksızın Keşfi Mümkün Kılan 6 Arkeoloji Yöntemi...

4 dakika
4,892
Arkeoloji, Sadece Kazı ile Yapılmaz! Kazı Olmaksızın Keşfi Mümkün Kılan 6 Arkeoloji Yöntemi... National Geographic
LIDAR teknolojisi sayesinde Guatemala'da ortaya çıkarılan devasa Maya şehri
Tüm Reklamları Kapat

Son on yılda arkeolojide, arkeologların kazmadan toprağın içindekileri görmesini sağlayan önemli gelişmeler yaşandı. Jeofizik, toprak kimyası ve uzaktan algılama sistemlerindeki gelişmeler, antik sit alanlarının bulunmasını ve arkeologların bu sitleri küresel bir boyutta anlamlandırmasını hızlandırıyor.

Bu yazıda, bu tekniklerden en önemli altı tanesini ele alacağız. Bunların her biri ayrı ayrı önemli; ancak gelecek, bu teknikleri birleştirmekte yatıyor. Kim bilir, belki de bir gün gözlemciyi yerin altına indiren, GPS bağlantılı bir sanal gerçeklik gözlüğü üretmek mümkün olacaktır?

Burada sayacağımız yöntemlerle gerçek kalıntılar bulamazsınız ve gördüğünüz şeyin kaç yıllık olduğunu söyleyemezsiniz; fakat bu yaklaşım, kazı yapıp nesnelere zarar verme riskine girmekten çok daha sürdürülebilirdir. Objelere zarar verme riskini elemeye ek olarak bu teknoloji, gömülü arkeolojiyi, kazı tekniklerinin çok daha gelişmiş olma ihtimali olan gelecek nesillere bırakıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kazı Gerektirmeyen Arkeoloji Yöntemleri

1. Google Earth

Google Earth, Microsoft Bing ve NASA'nın World Wind gibi uydu görüntüleme araçları, Dünya'nın en uzak köşelerindeki sit alanlarının yerlerini belirlemeyi ve buralara uzaktan yakınlaştırma yapmayı mümkün kıldı. Bu araçlar, yerleşim yerlerini ya da mahfazaları saptamaya yardımcı olarak, bu tip arkeolojik sitlerin bulunabileceği yerlerin ilgi çekmesini sağlayabilir. Havadan çekilmiş fotoğraflar 1930'lardan beri bu yönde kullanılıyor; ancak arşivlerde korunan bu fotoğraflara Dünya'nın dört bir yanından araştırmacıların ulaşmaları genellikle zordu. Bu sebeple, Google Earth'ün evrensel ulaşılabilirliği, onu profesyonel bilim insanları ve bilimle ilgilenen vatandaşlar için müthiş bir araç haline getiriyor. Ancak, uydu görsellerinin açıklama ve anlamlandırılması sırasında hata yapılabilecek birçok nokta bulunur ve bunlar da sadece yeryüzünde yapılan kazılarla çözülebilir.

2. LIDAR

Arkeolojik sitler, genellikle toprağın altında gömülü olan nesnelerin izlerini yüzeyde de gösterir. Arkeologlar uzun bir süre boyunca, ta 1799'da icat edilen bir sunum çeşidi olan gölgeleme tekniğini kullanarak, anlaması güç "iniş ve çıkışların" haritasını elle çıkarmakla uğraştılar. Şimdiyse, Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini (LIDAR) teknolojisi, kısacık bir sürede Dünya yüzeyinin detaylı üç boyutlu haritalarını çıkarabilmektedir. İlkesel olarak masa tarayıcısı gibi çalışan, fakat bunu bir uçaktan yapan bu teknoloji, hassas bir GPS'e ve atalet ölçüm birimine bağlıyken, zemine lazer ışınlarını gönderir ve zeminin bir temsilini oluşturur. Sık ağaçlık alanlarla ya da tropikal ormanlarla gizlenmiş olabilecek sit alanlarının yerini saptayabileyen LIDAR teknolojisinin bir avantajı, bitki örtüsünün sakladığı kalıntıları görebilmesidir.

3. Drone Teknolojisi

Arkeologlar drone'ları sitleri bulmak için yıllardır kullanıyorlar. Drone'lardan önce, havadan çekilmiş fotoğraflar ile Landrover'ların tepelerinden ve titrek merdivenlerle çekilen fotoğraflar arasındaki boşluğu doldurarak, ev yapımı çeşitli uçurtmalar, helyum balonları ve model uçaklar kullanılıyordu. Drone'lar; kötü ışıkta, kırağıda ve karlı havalarda da arkeoloji için görüntü sağlayabiliyor. Uygulamalardan biri, LIDAR'ı taklit ederek, üst üste binen düşey fotoğraflar çekmektir. Buna zemin kontrolü (sabit noktalardaki kağıt tabaklar) ekleyerek, drone'larla standart bir yazılım paketiyle üç boyutlu bir nokta bulutu görseli çıkarmak mümkün olmaktadır. Çok uzak olmayan gelecekte, drone'ların direkt olarak LIDAR teknolojisiyle çalıştırılması mümkün olacaktır.

Business Insider

4. Sığ Jeofizik

Jeofizik teknikleri incelenebilecek hedeflerin yerini saptamaya yardımcı olabilirler. Örneğin toprak direnci, toprağın elektrik akımına ne kadar direnç gösterdiğinin bir ölçümüdür. Toprak nemindeki farklılıkları ve gömülmüş yapıları ortaya çıkarabilir ve 1.5 metre derinliğe kadar güvenilir sonuçlar verebilir. Sondalar zemine düzenli aralıklarla sokulması gerektiği için yavaş işleyen bir yöntem olmasına rağmen, oldukça detaylı sonuçlar verir.

Tüm Reklamları Kapat

Manyometri, Dünya'nın manyetik alanının yoğunluğunu ölçme işidir. Bu yöntem, yanmayla ya da toprakta manyetik izler bırakabilen toprak bakterileriyle oluşan arkeolojik yapıların biçimini gösterebilir. Manyometri hızlı bir tekniktir ve özellikle de Antik Mısır gibi çöl sitlerinde faydalı olduğu bilinmektedir. Son zamanlarda, birden fazla sensörlü hassas manyometrelerin, bir araba üzerine yerleştirilip, GPS'e bağlanarak, Stonehenge etrafında keşfedilen araziler gibi hektarlarca alana yayılan arazileri, gerçek zamanlı olarak ve bir günde bütünüyle ortaya çıkarabildiği görülmüştür.

5. Toprak Jeokimyası

Antik yerleşim yerlerindeki hayvan ve insan atıkları toprakta binlerce yıl boyunca kalabilir. Topraktaki ağır metallerin örüntülerini kaydederek, bu antik sit alanlarının yerini saptamanın mümkün olabileceği uzun süredir biliniyor. Bu yöntem, özellikle toprakta hiçbir yapı kalmadığında ya da çok az kaldığında önem arz eder. Bu tip ölçümleri yapmanın bir yolu, örnekler toplamak ve bu örnekleri laboratuvarda analiz etmektir. Fakat son birkaç yılda, taşınabilir X ışını floresansı spektroskopik ölçümler (pXRF), sit alanlarındaki örneklerin kaydını hızlandırarak kullanılabilir hale geldi. Bu ölçümler, alınan örneğin atomlarının emdiği X ışınlarını yayarak gerçekleştirilir. Bunun sonucunda atomların enerjisi artar ve buna bağlı olarak, örneği oluşturan elementlere özgü olan ve emsalsiz bir enerji seviyesine sahip ikincil X ışınları saçar. Bu ışınlara bakarak, söz konusu örneklerin içeriğini tespit edebiliriz.

6. Yere Nüfuz Eden Radar

Radar darbelerini kullanarak zemini şekillendiren yere nüfuz eden radar 1980'lerin başlarında arkeolojide ilk kullanılmaya başlandığında, arkeolojinin birçok problemine çözüm getirebileceği düşünülüyordu. Fakat teknoloji günbegün ilerlerken, arkeologlar hallerinden memnun değillerdi. Radar bu amaçlarla ilk kullanılmaya başlandığında katmanlarda parçalar oluşturdu. Fakat sahte pozitif vakaları, sayılamayacak kadar çoktu. Son zamanlarda yazılım, teknolojinin imdadına yetişerek üç boyutlu modellemeyi mümkün kıldı ve bu sayede görselleştirmenin çok daha güvenilir olmasını sağladı. Yere nüfuz eden radarın avantajlarından biri, kapalı alanlarda ve sert yüzeylerde iş görebilmesidir. Fakat sonuçları açıklayıp anlamlandırmak hala bir sorun olarak yerini koruyor. Bu nedenle bu yöntemle tespit edildiği iddia edilen "Nazi trenlerinden" ve "Mısır mezarlarından" şüphelenmekte fayda var.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
  • Mark Horton ve Volker Heyd, et al. Six Tools That Are Revolutionising Archaeology By Helping Us Find Sites Without Digging. (7 Aralık 2015). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2021. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:52:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10366

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Horton, et al. Arkeoloji, Sadece Kazı ile Yapılmaz! Kazı Olmaksızın Keşfi Mümkün Kılan 6 Arkeoloji Yöntemi.... (21 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10366
Horton, M., Yavuz, B., Bakırcı, Ç. M. (2021, April 21). Arkeoloji, Sadece Kazı ile Yapılmaz! Kazı Olmaksızın Keşfi Mümkün Kılan 6 Arkeoloji Yöntemi.... Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10366
M. Horton, et al. “Arkeoloji, Sadece Kazı ile Yapılmaz! Kazı Olmaksızın Keşfi Mümkün Kılan 6 Arkeoloji Yöntemi....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Betül Yavuz, Evrim Ağacı, 21 Apr. 2021, https://evrimagaci.org/s/10366.
Horton, Mark. Yavuz, Betül. Bakırcı, Çağrı Mert. “Arkeoloji, Sadece Kazı ile Yapılmaz! Kazı Olmaksızın Keşfi Mümkün Kılan 6 Arkeoloji Yöntemi....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Betül Yavuz. Evrim Ağacı, April 21, 2021. https://evrimagaci.org/s/10366.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close