Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Magnetometre Taraması, Antik Asur Başkentinin Sırlarını Gün Yüzüne Çıkarıyor!

2 dakika
339
Magnetometre Taraması, Antik Asur Başkentinin Sırlarını Gün Yüzüne Çıkarıyor! Phys
Tüm Reklamları Kapat

M.Ö. 700 yıllarında, Yeni-Asur İmparatoru II. Sargon, bugün Irak olarak bilinen çölde kendi adına bir başkent şehri inşa etmeye başladı. Arkeologlar uzun süre boyunca bu geniş çaplı projenin tamamlanamadan terk edildiğini ve geriye sadece bir inşaat alanının harabelerinin kaldığını düşünüyordu. Ancak Amerikan Jeofizik Birliği'nin 2024 Yıllık Toplantısı'nda yayınlanan bir saha incelemesi bu çürütüyor gibi görünüyor.[1] Hassas bir manyetometreden elde edilen verilerin görselleştiren araştırmacılar, şehir surları içinde daha önce gizemini koruyan yapılar ve karmaşık altyapı sistemleri keşfettiklerini belirtiyor. Bu bulgular, şehrin sıradan bir inşaat alanından öte, sarayın ötesinde de yaşamış bir kent olduğuna işaret ediyor.

II. Sargon, Dur-Şarrukin (Tür: "Sargon’un Kalesi") adıyla bilinen şehrin inşaatına başladıktan birkaç yıl sonra öldü. Oğlu hızla kendi başkentini Ninova Şehrinde kurduktan sonraki 2.500 yıl boyunca II. Sargon’un inşaat projesi büyük ölçüde unutuldu.

1800’lerde ise Fransız arkeologlar bu alanı yeniden keşfettiğinde yapılan kazılarda araştırmacılar, Yeni-Asur sanatı ve kültürüne dair hazineler keşfetse de şehrin diğer bölgelerinde yapılan kazılarda pek bir sonuç elde edemedi ve Khorsabad’ın şehir surları içindeki 1,7 kilometrekarelik alanda inşa edilen tek yapının saray olduğu sonucuna vardılar.

Tüm Reklamları Kapat

2017’de Fransız Arkeolojik Misyonu, yeni bir inisiyatif başlatmaya karar verdi. Bu çalışma hem yüzeydeki hasarı değerlendirmek hem de alandaki gizli kalmış kalıntıları ortaya çıkarmak için ilk jeofizik araştırmaları yapmayı amaçlıyordu. Ekip, şehrin su altyapısını keşetmeyi, surlarda yer alan tahkimatların yeni detaylarını gün yüzüne çıkarmayı ve sarayın dışındaki yerleşim izlerini bulmayı hedefliyordu.

2022 yılında Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nden Jörg Fassbinder ve Panthéon Sorbonne ile Strasbourg Üniversitelerinden meslektaşlarının yer aldığı ekip, yüksek çözünürlüklü bir manyetometre kullanarak şehir alanının yaklaşık %7’sini haritalandı. Fassbinder şöyle açıklıyor:

Manyetometre, toprağın altındaki özellikleri adeta bir röntgen gibi görmeyi sağlıyor.

Örnekle açıklamak gerekirse kireçtaşı bloklarla döşenmiş bir kaldırım, antik yapımlarda kullanılan pişmiş tuğlalardan farklı bir manyetik sinyal üretir. Manyetometrenin temelde yaptığı şey ise farklı toprak türleri, kayalar veya diğer malzemeler arasındaki, manyetik farkları tespit etmektir.

Fassbinder yapılan araştırmalarda her gün yeni bir şey keşfettiklerini belirtiyor. Veriler görülebilir hale getirildiğinde, yerin altındaki 2 ila 3 metre derinlikteki yapıların silik hatları ortaya çıktı. Bu veriler, şehrin su kapısının, muhtemel saray bahçelerinin ve Beyaz Sarayın iki katı büyüklüğe sahip 127 odalı devasa bir villanın da aralarında bulunduğu 5 büyük yapının daha yerinin ortaya çıkmasını sağladı. Kısacası, tüm bu keşifler Khorsabad’ın en azından bir süre boyunca aktif bir şehir olduğunun kanıtı niteliğinde. Fassbinder şunları vurgulayarak sözlerini bitiriyor:

Bunların hepsini kazı yapmadan keşfettik. Kazı çok maliyetli olduğundan arkeologlar kazı ile ne elde edeceklerini önceden ayrıntılı olarak bilmek istiyorlardı. Bu araştırmanın zamandan ve maliyetten tasarruf sağladığını söyleyebilirim. Bu tarz çalışmalar, kazı öncesinde büyük öneme sahip.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ J. Fassbinder, et al. (2024). Blue Prints Of The Assyrian Empire: Magnetic Traces Of Khorsabad, Capital Of Sargon Ii. AGU. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 17:05:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19242

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Magnetometre Taraması, Antik Asur Başkentinin Sırlarını Gün Yüzüne Çıkarıyor!. (12 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19242
Derin, U., Derin, U. (2024, December 12). Magnetometre Taraması, Antik Asur Başkentinin Sırlarını Gün Yüzüne Çıkarıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/19242
U. Derin, et al. “Magnetometre Taraması, Antik Asur Başkentinin Sırlarını Gün Yüzüne Çıkarıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 12 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19242.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Magnetometre Taraması, Antik Asur Başkentinin Sırlarını Gün Yüzüne Çıkarıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/19242.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close